Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Zemřel Bedřich Jansa

    V roce 2020 v Senior klubu v Ostravě. Foto Martin Kusyn

    Bedřich Jansa

    5. 6. 1937 Ústí nad Orlicí – 14. 9. 2022 Ostrava

    Činoherní, operetní a operní režisér. Působil ve Státním divadle v Ostravě (1966 – 1991), v Moravském divadle Olomouc, v Těšínskem divadle a ve Slezském divadle Opava, kde byl v letech 1994 – 2001 uměleckým šéfem činoherního souboru.

    V roce 1969. Foto František Krasl

    S režií poprvé setkal u ochotnického divadla ve svém rodném městě v Ústí nad Orlicí. Obor režie vystudoval na DAMU pod vedením profesora Antonína Dvořáka a Vítězslava Vejražky a už během studií působil jako asistent režie v Národním divadle v Praze. DAMU dokončil v roce 1966 inscenací Dostojevského Bílých nocí v dramatizaci E. F. Buriana.

    V roce 1969 během zkoušení ve Státním divadle Ostrava. Foto František Krasl

    Od 1. května 1966 byl v angažmá tehdejšího Státního divadla v Ostravě (dnes NDM). Do Ostravy nastoupil za vrcholné éry režiséra Radima Kovala, který ostravskou činohru povýšil na celorepublikovou špičku. Do Ostravy tehdy nepřišel sám, společně s ním se tam vydala početnější skupina, do níž patřil režisér Jan Zajíc, výtvarník Jan Dušek, dramaturg Milan Calábek a herci Stanislav Šárský, Miluše Dreisleisrová nebo Jana Vaňková. V ostravském angažmá nastudoval za dvacet pět let svého působení na šedesát inscenací. Výraznými milníky jeho tvorby se staly především inscenace moderního dramatu: Nashův Obchodník s deštěm (1968), Lorcova Krvavá svatba (1968), Dürrenmatovy hry Král Jan (1969) a Play Strindberg (1970), Giraudouxova Bláznivá ze Chaillot (1971), Örkényho Kočičí hra (1973), Simonovy hry Vstupte! (1974), Hodný pan doktor (1978) a Drobečky z perníku (1985).

    V roce 2002 během zkoušení Lazebníka sevillského v NDM Ostrava. Foto Josef Hradil

    Podařilo se mu vůbec poprvé v České republice uvést hry Edith a Marlen Évy Pataki (1995) nebo v roce 1978 Simonova Hodného pana doktora, jehož znovunastudování po více jak čtyřiceti letech bylo jeho posledním tvůrčím setkáním s ostravským divadlem. Na první uvedení v roce 1978 vzpomínal: Hráli jsme jej jako druhou inscenaci po požáru v Divadle Jiřího Myrona v náhradním prostoru v Divadle loutek. Na ten požár z roku 1976 mám ještě živé vzpomínky a dokonce mám unikátní fotografie pořízené bezprostředně po něm. Požár vznikl po představení Švejka…

    Unikatni fotografie Divadla Jiřího Myrona v Ostrave po obrovském požáru v noci ze 6. na 7. prosince 1976 po představení muzikálu Švejk napsaného na motivy Haškova románu. Foto Bedřich Jansa

    V roce 1991 přešel do funkce uměleckého šéfa Moravského divadla Olomouc, poté na jednu sezónu přijal angažmá v Těšínském divadle a v letech 1994 až 2001 stanul v čele činoherního souboru Slezského divadla v Opavě.

    Stále se ale vracel k režii také v Ostravě. Inscenací Čajkovského opery Evžen Oněgin (1993) pro něj začala pravidelná spolupráce s operním souborem NDM, která trvala až do roku 2003. Naposledy v NDM režíroval komedii Hodný pan doktor (rok 2019, v inscenaci vystupovala i jeho manželka Alexandra Gasnárková). V roce 2020 pak byl hostem diskusního Seňor klubu v Divadle „12“.

    (Seznam jeho režií zde.)

    V roce 2019 během zkoušení Simonova Hodného pana doktora v NDM Ostrava. Foto Radovan Šťastný

    Na začátku sedmdesátých let se významně zasloužil o založení hudebně-dramatického oddělení Janáčkovy konzervatoře a po řadu let pak vychovával několik nastupujících hereckých generací jako pedagog. Spolupracoval také s ostravským rozhlasovým studiem a podepsán je rovněž pod více jak dvěma desítkami televizních inscenací. (Nekrolog na ČT zde.)

    V ostravském divadle potkal herečku Alexandru Gasnárkovou, se kterou se v roce 1972 oženil. Letos tedy měli padesáté výročí společného života.

    O jeho úmrtí Divadelní noviny informovala Mgr. Šárka Swiderová z NDM Ostrava. K úmrtí se vyjádřil i ředitel Národního divadla moravskoslezského Jiří Nekvasil: Svou laskavostí, pracovitostí a nebývalým citem pro poetiku a svébytnost divadla se Bedřich Jansa do historie ostravského divadla zapsal jako vynikající režisér i člověk. Vzpomínáme na něho s velkou vděčností za všechnu režijní práci a lidskou přívětivost. A protože měl divadlo tolik rád a byl jeho součástí, uspořádá mu Národní divadlo moravskoslezské spolu s jeho rodinou poslední rozloučení v pátek 23. září od 11 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.

    /Pro i-DN z více zdrojů – především z nekrologu NDM Ostrava – připravil a zpracoval hul/

    • Autor:
    • Publikováno: 19. září 2022

    Komentáře k článku: Zemřel Bedřich Jansa

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,