InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Koncert žáků Marie Homolkové

    středa 22.5 17:00 - ZUŠ – Hrad, Strakonice

  • Posezení s harmonikami

    středa 22.5 18:00 - Hospoda Myslivna Dražejov

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sportovní kluby mají problém s programem My v tom Jihočechy nenecháme. Sokol Písek se nepřipojí

PÍSEK - Zastupitelé Písku dnes schválili zapojení města do grantových programů Jihočeského kraje My v tom Jihočechy nenecháme. Ty umožňují nízkopříjmovým rodinám s dětmi a seniorům žádat o finanční příspěvek v souvislosti s růstem cen energií a inflace. Agendu a vyplácení mají zajišťovat obce, školy nebo sportovní organizace.

 

Senioři s příslušnou hranicí příjmů mohou žádat o příspěvek na sociálním odboru píseckého městského úřadu od 1. října do 30. listopadu. Samostatně žijící důchodci, kteří doloží k 1. srpnu výměr na příjem nepřevyšující 16 tisíc korun, obdrží jednorázově 4000 korun. Důchodci, kteří žijí ve společné domácnosti s partnerem nebo v rodině, kde příjem na hlavu nepřevýšil k 1. srpnu 12 tisíc korun na hlavu měsíčně, mohou dostat jednorázový příspěvek 3000 korun. Musí jít o seniory ze správního obvodu Písek. 

Senioři mohou žádat na odboru sociálních věcí od října

Město předpokládá, že by mohlo vynaložit na tyto příspěvky 9 milionů korun, kraj posléze pošle polovinu vynaložených peněz městu zpět. Městský úřad samozřejmě neví, jaký zájem o příspěvky bude. Počítá s tím, že na tuto agendu vyčlení čtyři pracovníky, kteří musí ověřovat důchodové výměry, případně potvrzení od úřadu práce nebo potvrzení zaměstnavatele, že příjmy žadatele nepřevyšují stanovenou hranici. Místostarosta Petr Hladík (KDU-ČSL) potvrdil, že agenda připadne stávajícím pracovnicím sociálního odboru, nepředpokládá se přijímání úředníků navíc, o čemž uvažují v Milevsku. "Pracovnice sociálního odboru mají své práce hodně, ale budou to muset zvládnout. Už zvládly covid, ukrajinské uprchlíky a zvládnou i toto, jen už ta zátěž trvá dlouho a je třeba počítat s tím, že se budou muset posouvat jiné věci nebo prodlužovat lhůty. Mě na tom mrzí, že to s námi z kraje nikdo dopředu nekonzultoval," dodal místostarosta Hladík. 

Rodiče mají žádat spíš ve škole

V druhém grantovém programu, kdy se příspěvek 4000 korun na školní a sportovní aktivity týká dětí a mládeže ve věku od 3 do 19 let s trvalým pobytem dítěte v Jihočeském kraji k 1. srpnu 2022, v případě, že se rodiče rozhodnou požádat o příspěvek na školní obědy, na mateřskou školu, na družinu nebo školní klub či kroužek, budou žádat ve škole. Město Písek rozhodlo o zapojení svých škol. 

Rodiče musí splnit tyto podmínky:

1. pobírání dávky Přídavek na dítě (alespoň v některém měsíci roku 2022) nebo

2. pobírání dávky Příspěvek na bydlení (v 1. nebo 2. čtvrtletí roku 2022) nebo

3. čistý měsíční příjem připadající na člena společné domácnosti je maximálně 13 000 Kč (dokládá se potvrzením zaměstnavatelů)

Podmínkou pro přiznání a vyplacení podpory je, že zákonný zástupce podporované osoby a jeho manžel/druh/partner není ke dni podání žádosti o podporu déle než 6 měsíců veden v evidenci uchazečů o zaměstnání (potvrzeno úřadem práce).

Nejzazší termín pro podání žádostí zákonnými zástupci je u všech škol zřízených městem Písek sjednocen a stanoven na 31.říjen 2022. 

Zastupitelem Písku je ředitel Základní školy Jana Husa Jan Adámek (Pro Písek) a ten k připojení do krajského grantu řekl: "Není dosud jasné zaúčtování dávek, nedokážeme odhadnout, jaké zatízení to školám přinese. Na naší škole zatím máme jen jednu žádost. Jsem ale z přístupu krajského úřadu silně zklamán."

Narozdíl od škol, které agendu vyřizovat budou, se sportovní kluby a oddíly zřejmě nepřipojí. Upozornil na to i zastupitel Michal Horák (Piráti), který je představitelem házenkářského klubu. "Ve sportovních oddílech pracují dobrovolníci, jsou rádi, že zvládnou agendu v klubu. Zapojení sportovních klubů bude tristní," řekl. A to vzápětí potvrdil jednatel Sokola Písek, Petr Soušek, který je také píseckým zastupitelem za Piráty. Sokol se nezapojí a příspěvky vyplácet nebude. "Usnesl se na tom náš výbor. Máme v Sokole 1200 dětí a na administrativní agendu jednoho člověka. I kdyby o příspěvek žádala jen část rodičů, je to nemyslitelné," uvedl pro JčTEĎ Petr Soušek. A to přesto, že vynaložené příspěvky v tomto grantu kraj pošle později ve stoprocentní výši. Soušek dodal, že v Sokole budou rodiče odkazovat, aby žádali na základních školách. "Stejně nemohou žádat duplicitně, pokud požádají například o příspěvek na obědy a družinu, už nemohou podruhé žádat ve sportovním klubu," řekl. 

Šéf klubu FC Písek Leoš Gornický pro JčTEĎ řekl, že si vůbec neumí představit, z čeho by klub žadatelům 4000 korun vyplácel, když peníze by od kraje měl dostat na konci roku. Klub nemá ani personální možnosti na zpracovávání této agendy. 

Diskuse k článku - 3 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Pavlína 

    Reagovat

     

    Zde nádherně vidíme, kdo je sobec a kdo by se pro své lidičky rozdal z posledního! Náš Pan Hejtman je tím, koho milujeme pro jeho lidskost, vřelost, pro teplé slůvko nechodí daleko! Síla obyčejného lidství a pokory smíšené s úctou k obyčejnému člověku, to je to, co z něho dělá muže velikosti obra!!

    Vloženo 23.9.2022 09:43:01

    • Josef 

      Reagovat

       

      Rozumíte někdo co chtěla Pavlína vyjádřit?

      Vloženo 23.9.2022 10:54:25

      • H. 

        Reagovat

         

        Pavlíně nikdo nerozumí a většina lidí už její komentáře ani nečte.

        Vloženo 23.9.2022 18:16:52

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace