(VIDEO) Hasičská stanice Telč slavila padesátiny

V první květnový den roku 1972 byla založena profesionální požární stanice v Telči. První hasiči byli vybráni z dobrovolného sboru v Telči. Byli jimi Josef Přibyl, Antonín Tuček a František Paur. Profesionální  požární ochrana tak navázala na tradice a poslání dobrovolného hasičského sboru v Telči. Prvním velitelem stanice se stal Josef Přibyl.

Telč.jpg

Požární stanice byla umístěna v historické zástavbě náměstí města Telče, v Hasičském domě. Zde byla jednotka společně se sborem dobrovolných hasičů. Ti také profesionální jednotku při výjezdu v počátku doplňovali. Po dokončení základních hasičských kurzů začala jednotka od roku 1973 sloužit v počtu tří hasičů na směnu. Při založení měla k disozici tuto techniku: CAS 16 ZIL 130, Praga RN s kabinou pro přepravu mužstva, DV T 805, DVS 12 Š 1203 a Mercedes pro přepravu mužstva. Tuto techniku využívala společně s dobrovolnými hasiči.

Hasičský dům postupně přestal vyhovovat podmínkám služby, a to jak z hygienických, tak technických důvodů. Postupně se začala připravovat výstavba nové stanice. V plánech se měnila místa výstavby, doba, ale hlavně se pokaždé našlo něco potřebnějšího pro město či celý region. Více než desetiletá příprava dostala konečnou podobu v roce 1983, kdy vznikly plány na stavbu nové požární stanice na Starém Městě v ulici Luční. Stavba probíhala v akci „Z“. Hasiči, profesionální i dobrovolní, zde odpracovali téměř 5000 hodin v první etapě. Začátkem roku 1986 se pro nedostatek finančních prostředků celá akce zastavila. Budova se nedala plně využívat a chátrala. Teprve roku 1995 začala stavba dostávat konkrétní podobu a 19. listopadu 2001 proběhlo slavnostní otevření nové stanice.

Historii sboru si hasiči připomněli shromážděním na radnici v Telči.

Na náměstí v Telči se dostalo požehnání i nové hasičské technice.

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Grafickou podobu zajistil WebRex s.r.o.
 
Výroba www stránek a eshopů