Argentina: podle Kirchnerové stojí za pokusem o atentát na její osobu zadavatelé

Pokus o atentát na levicovou argentinskou viceprezidentku Cristinu Fernándezovou Kirchnerovou úzce souvisí s počínáním justice a tisku. Politička to prohlásila před soudem, kde čelí zpolitizované obžalobě z korupce, uvedla agentura EFE. Kirchnerová obžalobu odmítá jako účelovou a tvrdí, že i za útočníkem, který se na ní snažil 1. září neúspěšně vystřelit, stojí zatím neznámí zadavatelé.

Podle viceprezidentky je obžaloba založená na »lžích, pomluvách a nactiutrhání«. Kirchnerová uvedla, že původní záměr obžaloby byl očernit jí a vyloučit z veřejného života. »Po 1. září jsem si ale uvědomila, že za tím (obžalobou) může být i něco dalšího, protože najednou jako by justiční prostředí dalo společenské povolení, aby kdokoliv zvažoval udělat cokoliv,« uvedla ve svém vystoupení před soudem.

Podle političky počínání médií a justice přispělo k růstu nenávisti vůči její osobě. O obžalobě Kirchnerová dlouhodobě tvrdí, že je politicky motivovaná. Státní zástupci podle ní mají blízko k pravicovému exprezidentovi Mauriciovi Macrimu a proto jí stíhají.

Argentinská viceprezidentka je mezi 13 obžalovanými z korupce. Podle státního zastupitelství obžalovaní za úplatu upřednostňovali ve veřejných zakázkách podnikatele Lázara Báeze, který měl blízko k prezidentovi a manželovi Kirchnerové Néstorovi Kirchnerovi. Podnikatel pak podle obžaloby pomáhal a financoval prezidentovy politické aktivity.

Kirchnerová také uvedla, že za pokusem o atentát na její osobu stojí i další lidé, než ti které dosud zadržela policie. Ta zatkla pětatřicetiletého Fernanda Sabaga Montiela, který se na viceprezidentku pokusil vystřelit, ale jeho zbraň selhala, jeho partnerku a další dvě osoby. »Nikdo si nemůže myslet, že tato skupina naplánovala, vymyslela, je intelektuálním autorem toho, co mi udělali,« řekla Kirchnerová. Podle ní plán na atentát vymyslel někdo jiný.

Kirchnerová v minulosti čelila více vyšetřování policie, je to ale poprvé, co stojí obžalovaná před soudem. Státní zástupci pro ni žádají trest ve výši 12 let vězení. Tento požadavek vyvolal neustávající protesty početných davů jejích příznivců.

(ici, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy