Falešný ezoterik z Děčínska sliboval věštění budoucnosti. Ženám z účtu „odčaroval“ statisíce

Falešný ezoterik sliboval ženám věštění budoucnosti

Věštec podvodník

S nevšedním případem nesoucím znaky podvodu se setkali ústečtí kriminalisté. Věštec s údajně čarodějnými schopnostmi měl vylákat z žen na internetu statisíce korun. Teď mu hrozí přísné vězení.

Jednatřicetiletý muž z Děčínska ke svým rituálům nepoužíval věštírnu s magickými koulemi nebo kouzelnými kartami. Stačil mu k tomu internet. „Prostřednictvím internetu pod různými profily, například ‚Gabriel Ezoterik čaroděj‘ nabízel ezoterické služby, magické rituály a vylákával z žen peníze. Tímto způsobem se mu od jedné z žen podařilo vylákat částku jednoho a půl milionu korun,“ uvedla mluvčí Policie ČR Veronika Hyšplerová.

Záhadný čaroděj své oběti cíleně oslovoval pod podmínkou, že za plánovaný rituál musí hned zaplatit. „Komunikoval tak, že psal ‚má drahá‘. Začali jsme se bavit, že by mi pomohl ohledně partnerství a tak. Chtěl nějakou částku, kterou jsem mu poslala na konto. Zjistil náhle něco o rodině, že se tam něco blíží a pak ty částky začal zvyšovat,“ popsala podvedená žena.

Ženám ale jeho rituály nic nepřikouzlily, naopak jim z účtů mizely statisíce. Věštec si vedl i účetnictví, do kterého si měsíčně psal, o kolik peněz své oběti obral. „Peníze většinou použil na hraní v hracích automatech, a to v hernách na Děčínsku. Taky si za ně koupil zlaté šperky,“ sdělil komisař hospodářské kriminality Jiří Píša. „Honil mě i časem. Říkal ‚teď hned‘ anebo ‚máte na to dvě hodiny‘ takhle mě furt stresoval,“ popsala podvedená žena.

Čaroděj si ale zapomněl vyvěštit zásah policistů, kteří ho zadrželi ve starém domě v Děčíně. „Jsem samoživitelka. Zadlužila jsem se tolik, že můžu přijít i o byt, nemám už ani na děti, co by jedly. Jsem na kolenou,“ uvedla podvedená.

„Chtěl bych apelovat na lidi, kteří narazí na různých facebookových skupinách na ezoterické nabídky, aby velmi dobře zvažovali, komu a za co pošlou své peníze, protože by se mohlo jednat právě o takovýto druh podvodu, zejména pokud se ty částky budou pohybovat ve statisících,“ upozornil Píša. V případě prokázání viny hrozí samozvanému věštci za podvod až osm let vězení.

Tagy:
peníze podvod krimi Policie České republiky okres Děčín věštba Internet