Proč objednávka pouhých 40 Airbusů srazila Boeing o více než 5 %?

  • 26.09.2022 17:00

Koordinovaná zakázka čtyř čínských leteckých společností na 311 letadel Airbus řady A320neo popdepsaná před několika měsíci posílila dohady o ústupu Boeingu z Číny.

V rámci této objednávky společnost China Southern zajistila 96 letadel u Airbusu přímo a 19 Airbusů prostřednictvím leasingových společností. China Southern zároveň zrušila objednávku stovky Boeingů 737 MAX. Podrobnosti jsme přinesli zde. China Southern je největším zákazníkem Boeingu v Číně.

Minulý týden přišla další a překvapivá objednávka od China Southern, a to na 40 Airbusů řady A320neo pro Xiamen Airlines. Hodnota objednávky je 4,85 miliardy dolarů. Xiamen Airlines jsou dlouhodobým a loajálním zákazníkem Boeingu, který ve svém parku provozuje výlučně Boeingy. Jednouličkový park společnosti čítá 150 letadel typu 737, mezi nimi je 10 MAXů. Kromě toho má dopravce ještě 12 Dreamlinerů (6x 787-8 a 6x -9).

Pořízení Airbusů pro Xiamen Airlines indikuje, že v dalším růstu se společnost přiklání částečně či úplně k Airbusu. Akcie Boeingu zaznamenaly v pátek prudký propad o 5,37 % a klesly na 131 dolarů.

Zajímavé je, že 15. září proběhlo na závodě Boeingu v Čou-šanu jednání organizované čínským regulátorem CAAC, na kterém odborníci Boeingu s čínskou stranou projednávaly specifikace pro výcvik, resp. přeškolení na typ 737 MAX. To bylo chápáno jako signál brzkého návratu MAXů do provozu.

O to větší bylo překvapení, když 15. září šéf Boeingu Dave Calhoun informoval, že Boeing začne nabízet „menší množství“ uskladněných letadel čínských objednatelů jiným zákazníkům. Burza však tentokrát reagovala mírným růstem, neboť případný prodej až 150 dlouhodobě uložených letadel čínských zákazníků by výrazně zvýšil hotovostní toky Boeingu.

Jak bylo zmíněno, objednávka 40 Airbusů poslala akcie Boeingu o více než 5 % dolů. Pokles samozřejmě nemohla způsobit sama o sobě objednávka pouhých 40 letadel. Ta však dramaticky posílila rostoucí obavy finančních trhů z možných a dlouhodobých odbytových potíží Boeingu na čínském trhu. (Foto: Xiamen Air, Sam Chui, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace