Po lupičské rotě jménem STAN lupičská rota ODS?!


Mám toho na  úterý už takhle  hafo. Ale  tohle nelze  nevydat.

Přebírám  to  z Hospodářek 1:1 a  rovnou se ptám – jak to, že  Pavel Blažek  je  pořád  ještě ministrem, navíc  k tomu SPRAVEDLNOSTI  a  Vaňová v Brně  starou a  zřejmě novou  primátorkou? Nechápu, jestli to, co píší  HN  je jen z části pravda, že  nejsou v  teplácích  nebo v naprostém minimu se  místo špacírování  po ministerstvu nebo radnici neplíží  brněnskou kanalizací! Tedy pokud  vystrčí  nos  z jeskyně, kde právě  bydlí.

Věrohodně popsal výběr úplatků pro Blažka a Vaňkovou. Věřím, že mluví pravdu, říká o klíčovém svědku kauzy ODS obžalovaný detektiv

Pokoušel se odhalit systém kupčení s brněnským městským majetkem, který údajně řídili vysoce postavení politici ODS. Podle obžaloby ale kvůli nezákonným postupům, které k šetření kauzy někdejší šéf brněnské hospodářské kriminálky Vladimír Machala využíval, znevěrohodnil důkazy a nepřímo pouštěl citlivé informace právě těm lidem, které sám prověřoval.

Machalovými možnými pochybeními se již téměř rok zabývá brněnský městský soud. Na pozadí procesu ale vyplývají na povrch detaily z počátků prověřování kauzy, v jejíž souvislosti jsou nyní kvůli podezření z korupce policií prověřováni ministr spravedlnosti Pavel Blažek nebo brněnská primátorka Markéta Vaňková

Byl to totiž právě Machala, kdo v roce 2018 začal vyslýchat Pavla Hubálka – nyní klíčového svědka v případu dotýkajícího se špiček ODS. Hubálka, bývalého starostu jihomoravské vesničky Rojetín a blízkého známého brněnských občanských demokratů, policisté v té době začali stíhat za podvody s brněnským městským majetkem. Hubálek se k činu doznal, řekl ale, že byl pouze součástí korupčního kolosu, který řídí ministr Blažek.

„Řekl, že trestné činnosti se dopouštěl pro osoby Blažek, Vaňková, Kerndl (Robert Kerndl, náměstek Vaňkové – pozn. red.) a tak dále. Jednoznačně řekl, že dotyční s ním páchali trestnou činnost, že byli zapojeni do korupce. Za úplatky měli zařizovat městské byty. Hubálkova výpověď změnila náš náhled na celou věc,“ vypověděl v pondělí před soudem Machala.

Vladimír Machala

Nakládání s byty městské části Brno-střed vyšetřoval Vladimír Machala jako vedoucí 1. oddělení brněnské hospodářské kriminálky.

Před 17 lety vedl tajný tým protikorupční policie s krycím názvem Mlýn, zřízený tehdejším ministrem vnitra Stanislavem Grossem (ČSSD) k vyšetřování důležitých kauz. Informace z nich se však údajně dostávaly přímo ke Grossovi.

Novináři rozkryli, že činnost týmu nekontroloval policejní prezident ani státní zástupci. Machala tvrdil, že jeho práce vedla k úspěšnému řešení trestné činnosti. Ukázalo se však, že žádná kauza k soudu nedospěla.

U Machaly se sbíhaly informace o lidech spojených s případem tehdejšího ředitele televize Nova Vladimíra Železného, o hospodaření Českých drah, ekonomických kauzách PPF či banky IPB.

V roce 2005 Machala protikorupční policii opustil a přesunul se z Prahy do Brna. Říkal, že z rodinných důvodů.

Přestože ODS dlouhodobě tvrdí, že Hubálek lže, Machala je přesvědčen o jeho věrohodnosti. „Nabyli jsme dojmu, že mluví pravdu. Spontánně, v několika různých výsleších, uváděl osoby, místa, data – včetně veškerých podrobností,“ doplnil obžalovaný detektiv. Jeho slova o tom, že Hubálkovi věřil a bral jeho svědectví v potaz, doplnily i pořízené odposlechy.

Krátce po vypuknutí korupční kauzy Stoka – v březnu roku 2019 – ale případ od Machaly převzala Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ). Ta v odhalování případu pokračuje dodnes, jak redakce již několikrát informovala.

Machala nyní před soudem tvrdí, že je „kriminalizován“ za to, že případ dotýkající se vysoce exponovaných politiků otevřel. Nynější vyšetřovatele spolu s dozorovou žalobkyní Petrou Lastoveckou navíc viní z toho, že se pod jejich vedením informace z kauzy dostávají k jejím aktérům.

Z podezřelého přítele informátor

Byl to přitom ale právě Machala, který si z jednoho z podezřelých případu udělal informátora, jemuž sděloval citlivé detaily z prověřování. I za to nyní stojí před soudem. Informátorem pod krycím jménem Notor byl Petr Kosmák – bývalý vedoucí Správy nemovitostí Brna-střed a nyní nepravomocně odsouzený v korupční kauze Stoka. Ale především je Kosmák dlouholetým detektivovým přítelem.

Když Machala prováděl domovní prohlídku u Hubálka, přizval si Kosmáka jako takzvanou nezúčastněnou osobu. To znamená člověka, který by neměl mít vazby ani na kauzu, ani na její aktéry. Právě o Kosmákovi přitom Hubálek vypovídal jako o člověku, který byl do korupčního systému zapojený také. S danou „nezúčastněnou osobou“ poté Machala i další vyšetřující policisté pravidelně chodili na pivo. Soudce Jaroslav Chochola chování detektivů již dříve označil za „nestandardní non plus ultra“ a „mafiánské“.

Petr Kosmák

Od roku 2014 do roku 2019 vedoucí technik Správy nemovitostí na radnici Brno-střed. Na vedoucí místo jej dosadili expolitici ANO Jiří Švachula s Petrem Liškutinem.

Spolu s nimi byl nepravomocně odsouzen za manipulace v korupční kauze Stoka.  

Podle soudu Kosmák vybíral úplatky od podnikatelů, kteří chtěli získat zakázky nebo třeba i jen drobné práce na správě nemovitostí Brna-střed. Podle detektivů na daném odboru uplácelo 90 procent všech podnikatelů a živnostníků.

K účasti na údajné organizované skupině kolem Švachuly se Kosmák přiznal. Vypověděl například, že peníze nosil Švachulovi do jeho vinného baru. Sám policii přinesl tři miliony, které si z úplatků schovával pod kuchyňskou linkou – a které vyšetřovatelé při domovní prohlídce sami nenašli.

Do policejního protokolu uvedl, že měl pocit, že úplatky na brněnské Správě nemovitostí byly zavedenou praxí. Před ním tento post zastával nevlastní bratr Roberta Kerndla, současného náměstka Markéty Vaňkové (ODS), Kamil Kotěra.

Podle Pavla Hubálka Kosmák jako řadový úředník spolupracoval i s údajnou skupinou kolem politiků ODS, kteří Brnu-střed vládli před hnutím ANO.

Z komunikace mezi Kosmákem a Machalou vyplynulo, že jej Machala například informoval i o tom, když Hubálka vzali do vazby. Poté co Hubálek začal vypovídat o Kosmákovi, pak Machala svému příteli psal: „Pavlík si tě bral do huby špinavé dnes, řeknu ti pak osobně, je to blb, jen že vás vzpomínal.“

Machala dokonce Kosmákovi měl prozradit i termín konání domovní prohlídky na Správě nemovitostí. Kosmák poté informace předával dalším podezřelým bytové kauzy.

„Machala si byl vědom, že může zmařit řádné objasnění věci, neboť Kosmák má vazby na podezřelé osoby. S jeho informováním však nepřestal ani poté, co dostal informace o zapojení Kosmáka do údajné organizované skupiny. Tím došlo k úniku informací z vyšetřování rozsáhlé trestné činnosti přímo ke skupině lidí, která se na ní měla podílet,“ zdůvodnila obžalobu Lastovecká. Ta nyní rovněž dozoruje prověřování údajné korupce špiček ODS. 

Machala dodnes zůstává ve služebním poměru, je však převelený na jiný policejní útvar.  Za zneužití pravomoci úřední osoby mu hrozí v případě pravomocného rozsudku až pět let vězení. Dokazování pokračuje v listopadu.

Já být  z Brna, tak si radši useknu pravou ruku, než bych  to hodil komukoliv  z ODS….. Nejsem. Nemusím si s tím dělat starost.

A také nechápu, že  to Babiš pořádně nerozmázne….. Nechlubí se Fiala a Obludárium  tím,  že  zavedli novou politickou kultůru?  Jestli tomu  dobře  rozumím, sestává zejména  toho,  že  toho, kdo se o ně otře pošlou za katr.  A  kdo svědčí proti nim, je  lhář! A  basta!  Jede se dál!

Takže  tu  máme  další lupičskou rotu? Jen to není  ofiko! Jak  by  také mohlo, když  ten, kdo v tom prý hraje  hlavní roli vrchního Bábinského,   sedí na sesli ministra pro spravedlnost???

Že by na tomhle  základě teď  vznikla U draka  radniční koala  KDÚ -ANO?  S  lidmi s  varchralatou minulostí se přece  Jurečka  ostatní  správní věřící  nepáří nebo  snad  ano? Já být  tím Hladíkem,  tak  už bych ten primátorský řetěz  cítil kolem krku a  zároveň  ukázal všedními  lidu příkladnou morál a zásadovost…..To lidovci vždycky  skvěle uměli!  Už od  dob  Kalouska. Ten i v tomhle  byl vždycky  „jednička“.

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.