Mezinárodní visegrádský fond spouští výzvu na umělecké rezidence

Mezinárodní visegrádský fond spouští výzvu na umělecké rezidence – přihlašte se do 15. října!

Mezinárodní visegrádský fond (MVF) spouští výzvu k podpoře umělců a umelkyň v nejrůznějších odvětvích. Visegrádské rezidencie umožní jednotlivcům, ale také uměleckým skupinám z Česka tvořit a inspirovat sa jedinenčým prostředím v Maďarsku, Polsku, na Slovenskou či ve Spojených státech. Uchazeči si mohou vyvrat z množství hostitelských kulturních organizací na období jednoho či dvou měsíců. Přihlásit se lze on-line  do 15. října 2022.

Visegrádský fond podporuje od roku 2007 umělecké rezidence v zemích V4 v oblasti vizuálního a zvukového umění, múzických umění a také literárního umění. Speciální kategorií jsou umělecké rezidence v New Yorku, kde každoročně proběhnou dvouměsíční rezidenční pobyty pro 4 umělce a umělkyně ze zemí V4. Široká škála nabízených možností  otevírá prostor k uplatnění pro  tanečníky, malíře, ale také novináře či spisovatele, herce, cirkusáky, dizajnéry, sochaře, architekty, DJ a další lidi z kreativních odvětví včetně nových médií.

Visegrádskými rezidencemi dosud prošlo několik desítek významných umelců a umelkyň z celého Česka. “Být na tvurčí rezidenci je samozrejmě strašně příjemné a člověk si klade otázku, v čem to spočívá, že to funguje. Je to ideální chvíle, ve které je člověk do jisté míry vyvázán ze standardních drah, povinností a sítí,” hovoří například  Ondřej Buddeus, spisovatel, básník, kulturní organizátor a překladatel. Během své literární rezidence v polské Ville Decius napsal v roce 2021 obsáhlý esej a připravil textové podklady pro vizuální esej tvořený společně s fotografem Michalem Urešem.

Markéta Lisá, česká umelkyně a hudebníčka, strávila v roce 2021 tři měsíce na vizuální a zvukové rezidenci v bratislavském Prostoru pro současnou kulturu A4. „Celý pobyt mi přišel velmi inspirativní a produktivní – jak z hlediska duševního klidu a impulsů z nového prostředí, tak i díky možnosti vystoupit z bezpečné zóny. A to vše v přátelském prostředí a se skvělou technickou podporou prostoru A4,“ dodává Lisá.

Na umělecké rezidencie  sa lze hlásit on-line do 15. října 2022. Veškeré potřebné informace, výšku podpory a podmínky naleznete na webové stránce fondu na www.visegradfund.org.