Houslový virtuos Jean-Luc Ponty patří k hvězdám světového jazzu

Francouzský houslový virtuos Jean-Luc Ponty, který dnes slaví 80. narozeniny, patří k největším hvězdám světového jazzu. Proslavil se jako člen skupiny Mahavishnu Orchestra, nahrál také několik alb s Frankem Zappou. Ponty je také uznávaný hudební skladatel.

Rodák z Avranches v Normandii vystudoval Pařížskou konzervatoř, a to s nejvyšším vyznamenáním této školy. Poté hrál na housle v prestižním Orchestr Lamoureux. Zároveň začal hrát na klarinet a saxofon v jazzových klubech, ve kterých později začal hrát i na housle. Později napsal jeden z kritiků, že »od Pontyho jsou jazzové housle jiným nástrojem«.

V roce 1962 vydal své debutové album Jazz Long Paying. V roce 1967 byl pozván na jazzový festival v kalifornském Monterey, což mu vyneslo i nahrávací smlouvu. Později pro něj Frank Zappa složil hudbu pro album King Kong: Jean-Luc Ponty Plays the Music od Frank Zappa, které vyšlo v roce 1970. Usadil se v USA, spolupracoval například s Eltonem Johnem či s Mahavishnu Orchestra Johna McLaughlina. Později začal nahrávat a jezdit na turné s vlastní skupinou a vydal 12 po sobě jdoucích alb, z nichž všechna se dostala do první pětky jazzového žebříčku Billboard. Stal se jednou z předních osobností jazzrocku. Později proslul například projekty s africkými hudebníky, spolupracoval i s Chickem Coreou, s dcerou Clarou, která je pianistkou, zahrál si i s českým basistou Miroslavem Vitoušem. V roce 2014 založil s Jonem Andersonem, bývalým zpěvákem skupiny Yes, Anderson Ponty Band.

V roce 1995 se připojil ke kytaristovi Al Di Meolovi a basistovi Stanleymu Clarkovi, se kterými nahrál akustické album The Rite of Strings a v rámci turné vystoupil i v Praze. Byl i hostem festivalu Jazz jde městem v Hradci Králové.

(mac, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy