Na Ústecku a Mostecku volí lidé ve druhém kole nové zástupce v Senátu

30. září 2022 09:33

Na Ústecku a Mostecku vybírají lidé ve druhém kole nové senátory. Na Ústecku postoupili do druhého kola voleb Petr Nedvědický z hnutí ANO a Martin Krsek. Ten kandiduje za uskupení SEN 21. Na Mostecku vybírají voliči mezi Janem Paparegou z uskupení Pro Most a Alenou Dernerovou z SD SN.

Před šesti lety byl při druhém kole senátních voleb na Mostecku nejnižší zájem o volby v Obrnicích. „Tam byla nejnižší volební účast 4,9 procenta. Naopak nejvyšší volební účast ve druhém kole 26,3 procenta byla v obci Korozluky,“ připomněl ředitel ústecké pobočky ČSÚ Roman Bechtold.

Na Ústecku byl při posledních senátních volbách ve druhém kole nejmenší zájem o hlasování v Trmicích. Tehdy tam přišlo hlasovat jen 7,5 procenta lidí. Naopak největší zájem byl o senátní volby v roce 2016 v Ryjicích.

Změnou oproti prvnímu kolu je to, že lidé už ve svých schránkách nenajdou hlasovací lístky se jmény kandidátů. Dostanou je přímo ve volebních místnostech. Stejně jako před týdnem se i tentokrát otevřou volební místnosti v pátek ve 14 hodin a hlasovat bude možné do 22 hodin. V sobotu jsou pak volební místnosti otevřené od 8 do 14 hodin.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio