Sad v Hanáckém muzeu v Příkazích ukrývá staré odrůdy ovocných stromů
V sadu skanzenu roste 54 jabloní, hrušní, slivoní, třešní, višní, meruněk i ořešáků. "Kostru výsadby tvoří stromy staré 60 až 80 let, dále několik stromů z počátku tisíciletí a stromy, které jsme vysadili v minulých dvou letech. Chtěli jsme vytvořit ukázku typických zahrad a sadů před zhruba 100 lety," uvedl Lokoč.
V příkazském sadu nechybí Švestka domácí a Špendlík žlutý nebo proslulá ryngle Zelená renklóda, ze které dříve ženy na Hané připravovaly kompoty. "V letošním roce zasadíme vedle stodoly ze Skaličky moruši, jejíž rouby jsme získali z torza prastaré moruše z nedalekých olomouckých Nemilan," podotkl Lokoč.
Velmi vzácnou hrušeň Krvavku odborníci před několika lety našli u hospody Šipka vedle silnice vedoucí do Litovle na Olomoucku. "Také mezi jabloněmi figurují dříve na Hané běžně pěstované odrůdy Panenské české, Grávštýnské, Lecar, ale i legendární Míšeňské nebo nově vysázená krajová odrůda Pasecké vinné pocházející z nedaleké Paseky," řekl Lokoč.
Odborníci při výsadbě sadu, připomínajícího tradiční ovocné stromy na Hané, postupovali podle historických záznamů, ze kterých čerpali informace o druhové a odrůdové skladbě bývalých zahrad. Ovocné stromy totiž měly dříve zajistit plody po co nejdelší období roku. "Počínaje třešněmi v červnu a konče jablky, která vydržela do jara," podotkl Lokoč.
Například hruška Krvavka má po rozříznutí červeně zbarvenou dužninu, její chuť je sladká a jemně kořenitá. Plody těchto odrůd jsou podle Lokoče chuťově pestřejší, než je tomu u moderních odrůd. Dříve se totiž hrušky pěstovaly pro různé způsoby využití. Běžně se ovoce zavařovalo, sušilo, vařila se z něj povidla, lisoval mošt, vyráběl burčák či víno, likéry i pálenky.
Areál Hanáckého muzea v přírodě v Příkazích je dokladem hliněného lidového stavitelství z oblasti Hané. Muzeum se skládá ze tří špaletových stodol z první poloviny 19. století a jedné stodoly z roku 1987, na které navazuje zahrada s ovocnými stromy a kompletní hanácký statek s obytnou a hospodářskou částí z roku 1876. Letos na jaře byla v areálu muzea otevřena raně novověká roubená stodola ze Skaličky na Hranicku.
reklama
Dále čtěte |
Online diskuse
Všechny komentáře (4)
Slavomil Vinkler
2.10.2022 08:09Radim Polášek
2.10.2022 18:08 Reaguje na Slavomil VinklerStaré odrůdy jsou často hrubší, se silnější slupkou a sušinou, často jsou velmi kyselé (pravděpodobně energi ukládají i do kyseliny a jak leží ve sklepě, postupně tu kyselinu spotřebovávají a sládnou) nebo naopak velmi sladké (energii ukládají jen do cukrů), hrubší sušina umožňuje snadnější sušení, tvrdší kompoty, lepší chování ve štrůdlech a pečivu, poživatelnost už jako nezralé nebo opadané červivé, co odrůda, to jiná chuť moštu....