Dnes Středa - oblacno 18°C
Zítra Čtvrtek - polojasno 22°C
Středa 22. 5. 2024
Svátek má Emil
Pražské drby
Co se v Praze povídá
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Seniorská Praha

Linka seniorů: Nejistota, alkohol nebo deprese

Na krizovou telefonickou Linku seniorů 800 200 007 se obrací senioři, kteří se obávají přicházející zimy. Nastávající topné období a nejistota rostoucích životních nákladů jsou dalším z řady stresorů, kterým mnoho volajících čelí. Existenční problémy patří dlouhodobě mezi nejčastější témata na Lince seniorů, která je tady pro seniory už 20 let. 

„Volající zmiňují velkou existenční úzkost, objevují se nejen deprese a poruchy spánku, ale také sebevražedné úvahy či jednání. A to zhruba u stejného počtu volajících, jako v loňském roce, kdy volající reagovali na krizi vyvolanou pandemií,” říká vedoucí Linky seniorů 800 200 007, Kateřina Bohatá.

„Co je však varovné, je velký nárůst hovorů, kde senioři zmiňují závažnější problém s užíváním alkoholu. Počet volajících s tímto problémem v období srpen-září meziročně vzrostl čtyřnásobně. Z dlouhodobě stabilních cca 20 hovorů měsíčně počet narostl na 80 a 95 hovorů v průběhu srpna a září tohoto roku. To by mohlo vypovídat o tom, že jsou volající pod dlouhodobým stresem. Pokud se podaří najít pro ně úlevu ve formě podpory nebo informací a posílit jejich kompetence, věřím, že se tento počet opět sníží,” doplňuje Bohatá.

Jedním z nejčastějších témat jsou existenční problémy. Před 20 lety byl nepoměr v důchodech, vracely se byty v restitucích a lidé neměli na nové nájmy nebo neměli kam jít. Příběhy volajících na linku tak měly leccos společného s aktuální situací.

„Protože finanční situace volajících se nám nedařilo vždy zdárně řešit, např. i s pomocí našich právníků, bylo potřeba hledat jiné cesty, jak pomáhat volajícím s existenčními problémy. Rozhodli jsme se pomáhat zvládnout frustraci. Často jde o lidi, kteří celý život tvrdě pracovali, teď jsou ale najednou v hmotné nouzi a nevidí řešení. Nemohou si vzít brigádu, je jim hloupé říct i o dávky, procesu žádání o dávky nerozumí nebo na ně čekají dlouho,“ vysvětluje Bohatá.

Volající, kteří řeší existenční problémy, například v souvislosti s energetickou krizí, získají na Lince seniorů podporu i konkrétní nasměrování. Na základě dosavadních telefonátů sestavil tým Linky seniorů nejdůležitější podpůrné body:
•    Využijte možností zorientovat se v oblasti sociálních služeb a státní sociální podpory (informace získáte na linkách krizové pomoci, sociálním odboru, www.destnikprotidrahote.cz).
•    Neostýchejte se dostupných možností využít a a účelně podporu čerpejte. Nejčastěji jde o příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení, příspěvek na dietní stravování či příspěvek na mobilitu. Počítejte s tím, že příspěvky jsou účelně přiznány a musí být využity na daný konkrétní účel.
•    Udržujte si přehled o financích (požádejte o častější vyúčtování služeb, veďte si finanční deník).
•    Zaměřte se na zajištění základních potřeb a nešetřete na nich (základní strava, teplo v obytné místnosti, péče o zdraví)
•    V lékárně/u lékaře se zeptejte na léky bez doplatku.
•    Mluvte se svými blízkými otevřeně, když je vaše finanční situace tíživá.
•    Nemusíte vše zvládnout sami, využívejte nabízené podpory a pomoci okolí. Využijte například organizace jako je oblastní Charita, Šatník nebo Potravinová banka.
•    Využívejte možností poradenství v oblasti energetických úspor, konzultujte plánované velké výdaje na zateplení či rekonstrukce apod. Buďte obezřetní při využívání nabídek firem.
•    Neostýchejte se zapojit do akcí ve vašem okolí. Společné vaření, výměnné bazárky oblečení či domácích produktů mohou pomoci uspořit peníze i navázat nová přátelství.

20 let na Lince seniorů
Linka seniorů 800 200 007 je bezplatnou anonymní krizovou linkou a linkou důvěry pro seniory, pečující o seniory a osoby v krizi. Provozní doba je každý den, včetně víkendů a svátků, od 8 do 20 hodin. Partnerem linky je MPSV, Nadace O2 a Magistrát hl. města Prahy. Nezisková organizace Elpida ji zřídila 1. října 2002 při příležitosti Mezinárodního dne seniorů.

Za 20 let se provozní doba Linky seniorů prodloužila o 10 hodin denně. V roce 2002 byla Linka k dispozici dvě hodiny denně a za rok se dovolalo téměř 1000 seniorů nebo pečujících.  Dnes počet narostl na 23 000 ročně.

Role linky byla původně informační. Střídali se na ní lékaři, právníci nebo psychologové. Brzy se ale ukázalo, že nejdůležitější je podpořit seniory ve zvládání náročné situace a umět rozhovor vést, proto se služba proměnila v krizovou linku. Právními, sociálními nebo zdravotními základy jsou dnes vybavení psychologové a krizoví interventi. Neustále se vzdělávají a musí mít přehled.

Na bezplatnou linky se za dobu její existence dovolaly stovky tisíc lidí v krizi, důvody se ale často opakují. Nejčastěji přiměje volající vytočit Linku seniorů pocit osamělosti a rodinné vztahy.


Autor: Cen

Walking fotbal pro seniory

20. května 2024 v 08:10

Tréning pro seniory na hřišti SK Slavia ve středu 29. května.

Michelský dvůr zve k návštěvě

19. května 2024 ve 21:21

Nezisková organizace Sue Ryder, která již 26 let pomáhá seniorům a jejich blízkým, srdečně zve na návštěvu Michelského dvora ve čtvrtek 23. května. Tradiční Den otevřených dveří nabídne od 9:30 do 18 hodin bohatý program.    

Praha 4: Bazárek v Centru aktivního stáří

19. května 2024 v 06:25

Výměna oblečení a dalších věcí ve čtvrtek 30. května od 14 hodin.

Diplomy rozdány. V Praze 13 skončila Senior akademie

14. května 2024 v 10:14

V úterý 7. května proběhlo v obřadní síni na radnici na Slunečním náměstí slavnostní ukončení Senior akademie – série několika přednášek pro seniory ze třináctky na různá témata.  

Jóga pro seniory Prahy 9

13. května 2024 ve 20:20

Bezplatné cvičení jógy pro seniory podle systému Jóga v denním životě se pravidelně koná každé úterý od 12:30 hodin v Kulturním a aktivizačním centru pro seniory.

Praha 10 pro seniory: Květinový bál

13. května 2024 v 10:23

Na pátek 24. května  připravila radnice Prahy 10 pro seniory Květinový bál. Vstupenky jsou k vyzvednutí zdarma v KD Barikádníků.

Praha 10 přispívá seniorům na pobyty na horách

12. května 2024 v 08:02

I letos nabízí radnice Prahy 10 letní pobyty pro seniory na horách v Horském hotelu Desítka. Svým seniorům městská část na pobyty tradičně přispívá. Pro letošní rok připravila tři letní termíny s bohatým programem.

Vysočanská Véčka pro seniory v květnu

6. května 2024 v 16:40

Praha 9 nabízí seniorům možnosti, jak aktivně strávit volný čas.  Akce Vysočanská Véčka pro seniory je určena těm, kteří mají trvalé bydliště v působnosti úřadu Sokolovská 14, Praha 9. vysočanská véčka, to jsou vycházky, vystoupení, vyprávění i výlety.

Pro seniory: Knihovna online

2. května 2024 v 07:23

Knihovna online poradí seniorům kažký pátek jak využívat elektronických služeb. Začíná se 3. května v 10 hodin.Vstup je zdarma.

Senior akademie Prahy 9 pokračuje i v květnu

29. dubna 2024 v 08:36

Cyklus vzdělávacích programů prevence kriminality zaměřený na informování těch dříve narozených pokračuje, na 7. květen je připravena další přednáška.

Vysočanská Véčka zvou seniory do pivovaru

25. dubna 2024 v 15:20

Komentovaná prohlídka 30. dubna s majitelem minipivovaru Beznoska. Minipivovar sídlí v bývalé školní budově na Proseku a od roku 2013 vaří svoje pivo. Výčep zdobí varna a z restaurace můžete sledovat prosklený ležácký sklep.

Praha 1: Začala pétanque sezóna

25. dubna 2024 v 11:48

V parku Lannova proběhl tradiční zahajovací turnaj Pétanque, kterého se zúčastnili tři desítky seniorských sportovců. Do oblíbeného turnaje jednotlivců se zapojili milovníci tohoto sportu z celé Prahy.

Vycházka: Zahrady pod Pražským hradem

25. dubna 2024 v 07:39

Načerpat pozitivní energii a prožít chvíle v nejkrásnějším období roku s výhledem na unikátní pražské panorama procházkou po tichých, zelených a kvetoucích místech v samém srdci Prahy můžete v úterý 7. května.

Praha 1: Den otevřených dveří Střediska sociálních služeb

24. dubna 2024 v 07:36

Zájemci z řad seniorů a jejich rodin se mohou přijít podívat do Střediska sociálních služeb v pondělí 29. dubna.

Další články
Nahoru