Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. října 2022 11:00
Čas čtení 8:11
Ilona Hobzová

Mladí lidé popsali život s bipolární poruchou

Mladí lidé popsali život s bipolární poruchou
Zdroj: Unsplash/Damir Samatkulov/volně k užití
ZDRAVÍ DUŠEVNÍ ZDRAVÍ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

O své zkušenosti se s námi podělilo pět lidí, kterým byla bipolární porucha diagnostikována ve velmi mladém věku.

Bipolární porucha je jednou z nejvážnějších duševních nemocí. Potýkají se s ní dospělí, výjimkou ale nejsou ani dospívající pacienti a pacientky. O svůj příběh a zkušenosti se s námi podělilo několik lidí, kterým byla v mladém věku bipolární porucha diagnostikována.

Veronika

Nejtěžší bylo diagnózu přijmout, je to těžké i pro okolí

Veronika si poprvé uvědomila, že se něco děje, když jí bylo třináct let a začala mít depresivní náladu a sebevražedné myšlenky. „Všechno to vyvrcholilo pokusem o sebevraždu, když mi bylo čtrnáct. Moje mamka mě tehdy našla ve vaně, dnes mám kvůli tomu jizvy na rukou,“ uvedla Veronika, která po pokusu o sebevraždu strávila dva týdny v psychiatrické léčebně, kde jí bipolární poruchu diagnostikovali.

Bipolární porucha se vyznačuje manickými, hypomanickými a depresivními epizodami. Při nich nálada přeskakuje z „rozjásané až do oblak“ až na „k smrti sklíčenou“. Bipolární porucha se může navenek projevovat mnoha různými způsoby, vždy jsou však pro ni charakteristické střídající se fáze a nápadné změny v chování, které mohou v různých obdobích dosahovat různé intenzity.
Epizoda Příklady příznaků
Manická epizoda
  • nepřiměřená, nápadně dobrá nálada
  • rozrušení až agresivita
  • rychlé a nepřetržité mluvení
  • zvýšené psychomotorické tempo
  • snížené sociální zábrany
  • snížená potřeba spánku
Hypomanická epizoda
  • podobné příznaky jako u manické epizody, ale mírnější
  • převážně problémy se soustředěním, přeskakování z jedné myšlenky na druhou, příval nápadů
Depresivní epizoda
  • sklíčená nálada
  • ztráta zájmů
  • sociální stažení
  • sebevražedné myšlenky
  • poruchy spánku
  • snížená chuť k jídlu

„Bylo to pro mě hrozné, nejtěžší je diagnózu přijmout,“ říká Veronika a doplňuje, že jednoduché to nebylo a není ani pro její okolí, zejména pro její matku. „Jakmile si uvědomila, o co se jedná, i po mém pokusu o sebevraždu, tak se z toho psychicky zhroutila a divím se, že sama nevyhledala lékařskou pomoc,“ přiznává.

Podle studie z roku 2015 se 25 až 60 procent lidí s diagnózou bipolární poruchy alespoň jednou během svého života pokusí o sebevraždu, přičemž čtyři až devatenáct procent z nich sebevraždu dokončí. 

Podle českých psychiatrů Jána Praška a Kláry Látalové je počet dokonaných sebevražd u pacientů s bipolární poruchou asi 20krát vyšší než u běžné populace.

S rizikem sebevraždy souvisí mnoho dalších faktorů. Je to třeba celková doba, kterou pacient tráví v depresivní epizodě, přítomnost hostility (dlouhodobého hněvu) nebo fyzické či sexuální zneužívání v dětství. Riziko může dále zvyšovat i přítomnost tělesného onemocnění, například obezity.

Obecně prý okolí vnímá její onemocnění většinou negativně, najdou se ale i lidé, kteří ji dokážou pochopit, i když ne úplně. Empatii projevili například vyučující v její škole. „Ví, že se mnou nemohou jednat jako s ostatními žáky, takže mi trochu upravili výuku, například co se ústního zkoušení nebo testů týče,“ říká Veronika a popisuje, že když není schopná během hodiny mluvit, domluví si s učitelem či učitelkou individuální hodinu. 

„Ani jsem nečekala, že se k tomu učitelé postaví takto dobře. S diagnózou bipolární poruchy je ale škola extrémně těžká,“ dodává.

Doporučeno
Nic mi není, mám jen depresi Nic mi není, mám jen depresi 2. května 2020 12:30

Jsem pod vlivem mnoha léků a neustálým dohledem

Veronice velmi pomáhají dvě odbornice, které kvůli své diagnóze navštěvuje. Psycholožku, která ji dostala z psychiatrické léčebny, navštěvuje jednou týdně. Psychiatričku, se kterou upravuje léky tak, aby v danou chvíli zabraly co nejvíc, dvakrát týdně. „Jsem pod vlivem hodně léků. Užívám antipsychotika, antidepresiva, anxiolytika, antiepileptika, stabilizátory nálad a lithium. Je toho fakt hodně a odborná pomoc pro mě je asi to nejdůležitější, co mi může pomoc,“ uvádí. Pod neustálým dohledem musí prý být z toho důvodu, aby se její stav „nevykýval“ do špatných nebo dobrých nálad.

Diagnostikovat bipolární poruchu u dětí není jednoduché. Podle Ivany Drtílkové z Psychiatrické kliniky Fakultní nemocnice Brno může být preadolescentní mánie obtížně rozeznatelná od ADHD. 

„Podle kritérií diagnostického manuálu duševních chorob je hypo/manická epizoda charakterizována expanzivní náladou, zvýšeným sebevědomím, sníženou potřebou spánku, zvýšenou hovorností, zrychleným myšlením, narušenou pozorností, roztěkaností, zvýšenou aktivitou v sociální i sexuální oblasti a vyhledáváním požitků bez ohledu na následky nebo riziko ztrapnění,“ uvádí Drtílková.

Ve školním věku mohou být epizody mánie a hypománie spojené se záškoláctvím, asociálním chováním, předčasným ukončením školy nebo s užíváním psychoaktivních látek.

U Veroniky nejčastěji probíhá nemoc tak, že má měsíc extrémní mánii, která ze smíšeného stavu přejde do hlubokých, extrémních depresí trvajících i dva týdny. „Není to vůbec nic příjemného a není to legrace, přibližně polovina lidí s touto diagnózou se pokusí o sebevraždu,“ připomíná smutné statistiky.

Doporučeno
Bez pečiva z obchodu i sladkostí. Vyřadila jsem ultrazpracované potraviny: zmizelo mi akné, ale měla jsem cukrový „absťák“ Bez pečiva z obchodu i sladkostí. Vyřadila jsem ultrazpracované potraviny: zmizelo mi akné, ale měla jsem cukrový „absťák“ 17. května 2024 8:00

Společně s psycholožkou přišla na to, že jí nejvíce pomáhá aromaterapie. Byť to prý může někomu znít zvláštně, Veronika ji užívá každý den. „Mám už přesně nastudované, co v jaké situaci použít. Když jsem posmutnělá, použiji bergamot, citron a pomeranč, což mě trochu nabudí. Když naopak potřebuju uklidnit, tak levanduli a cedrové dřevo,“ říká a doplňuje, že kromě aromaterapie chodí na box. Ten jí pomáhá, když se potřebuje vybít. 

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 121904 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč respondentka Barbora vnímá nemoc jako dar, díky kterému může být užitečná.
  • Jak život s bipolární poruchou popisuje patnáctiletý Jakub.
  • Jaké reakce svého okolí zažili respondenti s bipolární poruchou.
  • O příběhu Terezy a jaký vliv má její bipolární porucha na výchovu malého syna.
Domů
Sdílet
Diskuse