Zenga. Jak rozeznít zenový obraz hudbou a slovem aneb Jak zní tlesknutí jedné ruky

3. říjen 2022

O výstavě unikátní japonské zenové malby a kaligrafie ze sbírky Kaeru-an v Salmovském paláci Národní galerii Praha. Pořad o expozici artefaktů navozujících témata meditace a čajového obřadu připravila Daniela Brůhová.

Žabí kvákání, soustředěná uvolněnost a díky precizní práci s tuší i zachycení prchavé myšlenky. To vše najdete v pořadu Zenga Daniely Brůhové. Představí nejen zenový obraz, ale především obraz mysli, která  se touží ponořit do meditace a chce přemítat o životě v přítomném okamžiku. Meditovat budete hudbou spolu s Vlastislavem Matouškem, mistrem hry na flétnu šakuhači. A také slovem spolu se zkušeným průvodcem meditací Pavlem Polou. Je rektorem kostela Pražského Jezulátka, kde se skupinou zájemců praktikuje meditaci pravidelně jednou týdně a také ji učí v různých kurzech.

Zenovými obrazy provede Jana Ryndová, kurátorka výstavy ZENGA − japonské zenové obrazy ze sbírky Kaeru-an, pořádané Národní galerií Praha, kterou mohou zájemci navštívit v Salmovském paláci na Hradčanském náměstí do 4. prosince 2022.

A možná dosáhnete i toho, o čem píše mistr Yamaoka Teššúa: „Je-li duch jedno s tělem, vše je možné. Usmyslí-li si hlemýžď vylézt na Fudži, jistě tak učiní.“ Nebo jako to řekl Leonard Cohen: „Když přestanete neustále myslet na sebe, přepadne vás jistý pocit klidu.“

autor: Daniela Brůhová
Spustit audio