InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Cesta na dovolenou aneb Jak se vyhnout dezinformacím

    pondělí 20.5 13:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Lidická 1, České Budějovice

  • Lék Dr. Stejskala

    pondělí 20.5 15:00 - Jihočeské divadlo Dr. Stejskala 424/19, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

V Rožmberku si zopakují volby, vítězové rezignovali na své mandáty

 Autor: René Flášar

    Autor: René Flášar

ROŽMBERK NAD VLTAVOU – Město Rožmberk čeká půlrok provizorního provozu a opakování voleb. Všichni zvolení členové zastupitelstva i jejich náhradníci za uskupení Rožmberk Plus totiž včera podali starostovi rezignaci na své mandáty. Nové volby se v Rožmberku uskuteční v březnu. Patovou povolební situací tak vyvrcholily dlouhodobé spory, které v malebném městečku na Vltavě panují minimálně od roku 2020, kdy došlo k odvolání tehdejší starostky a současné vítězky voleb Lenky Schwarzové.

Dlouhodobé spory vyústily do patové povolební situace. Rožmberk nad Vltavou tak nejméně do konce března bude bez zastupitelstva, kvůli čemuž nebude možné realizovat žádné nové projekty, přijmout rozpočet, ani uzavírat smlouvy. Radnici povedou s omezenými pravomocemi dosavadní starosta s místostarostkou. Zajišťovat budou moct jen údržbu a základní chod města. 

„Snažili jsme se další subjekty, které ve volbách uspěly, vyzvat k povolebním jednáním o našich požadavcích a ke hledání společné cesty k rozvoji Rožmberka, který poslední dva roky stagnoval, ale nebyli jsme vyslyšeni. Na náš email jsme nedostali žádnou odpověď, proto jsme se rozhodli k tomuto kroku," vysvětluje Lenka Schwarzová, která vedla do voleb vítězné uskupení Rožmberk Plus.

S tím ale nesouhlasí současný starosta Bohuslav Čtveráček. „Nic takového, co by se dalo nazvat výzvou k jednání, jsme od nikoho neobdrželi. Přišel sice nějaký email, z něho ale není vůbec zřejmé, co odesílatel po nás chce. Patrno z něj je jediné, že uskupení Rožmberk Plus požaduje místo starostky, což pro nás není v tuto chvíli přijatelné. Společně s uskupením Sdružení nezávislých kandidátů Rožmberk – Přířez, s nimiž jsme utvořili koalici, máme v sedmičlenném zastupitelstvu čtyři mandáty," tvrdí starosta a leader uskupení PRO Rožmberk Bohuslav Čtveráček.

„Poslali jsme sice požadavek na křeslo starostky, ale hlavně nám šlo o jednání. A každý ví, že vyjednávání mohou mít různé konce. Šlo nám především o nalezení cesty ke spolupráci a k rozvoji města," podotýká Lenka Schwarzová, která vedla město v letech 2014 až 2020. „Za tu dobu se mi podařilo uskutečnit řadu projektů. Ve městě vznikly nové chodníky, čistička odpadních vod, podařilo se mi zrealizovat silniční průtah, který odvedl tranzitní dopravu z města. Ostatní mi jen házeli klacky pod nohy, když jsem jim to vytkla, že nic nedělají a jen na mě shání pomluvy, znelíbila jsem se definitivně a došlo k mému odvolání," dodává Lenka Schwarzová. Podle jejich slov za jejím odvoláním stály i tlaky developerů, kteří chtěli v Chráněné lokalitě postavit nový kemp a hotelový resort.

Podle starosty ale bylo k odvolání jeho předchůdkyně mnohem víc důvodů, než jen ona uváděná nekomunikace. „Šlo například i o překročení pravomocí ve finančních záležitostech. Víc se k tomu zatím nechci vyjadřovat. Je ale zřejmé, že nás tady nejspíš čeká válka kultur," míní starosta Rožmberka nad Vltavou Bohuslav Čtveráček.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace