Filmovou cenu na festivalu v Liberci získal snímek Zátopek. Uspěl i Koller

Hlavní cenu mezinárodního festivalu Sportfilm v Liberci dnes při slavnostním vyhlášení získal film Zátopek. Poprvé organizátoři udělili i cenu Paprsek odvahy a naděje Věry Čáslavské, kterou chtějí každoročně oceňovat sportovní osobnosti nejen za jejich výkony, ale i vystupování. »Není to jen o sportu, ale i morálních kvalitách těch sportovců,« uvedla ředitelka festivalu Renata Balašová. Jako první tuto cenu obdržel judista a dvojnásobný olympijský vítěz Lukáš Krpálek.

Do 25. ročníku mezinárodního festivalu Sportfilm tvůrci přihlásili 323 filmů se sportovní tematikou z 68 zemí světa. Hlavní cenu dnes v Liberci získal český snímek, který je věnovaný další velké osobnosti českého sportu, což byl atlet a čtyřnásobný olympijský vítěz Emil Zátopek. Mezi oceněné filmy se dostaly i další české filmy – Příběh obyčejného kluka o fotbalistovi a nejlepším střelci české reprezentace Janu Kollerovi nebo film Poslední závod, který připomíná tragický závod v běhu na lyžích z roku 1913 v Krkonoších, během něhož zahynuli Bohumil Hanč a Václav Vrbata.

Oceněné filmy na Sportfilmu budou zařazené mezi hodnocené snímky na mezinárodním festivalu v Milánu, kde v roce 2019 získal jednu z cen film Zlatý podraz a loni dokument Mr. Kriss.

Koller vnímal akci jako novou zkušenost. »Je to pro mě velká premiéra, takže nervozita je. Je to nová zkušenost, nové prostředí, na které nejsem moc zvyklý, ale užívám si to,« řekl devětačtyřicetiletý Koller. »Kino bylo skoro plné. Bylo to příjemné, užil jsem si to,« řekl Koller, který je s 55 góly dosud nejlepší střelec české reprezentace.

Film je označovaný za skutečnou pohádku, která se asi nejspíš už nikdy opakovat nebude. Do profesionálního fotbalového klubu se dostal Koller až v 21 letech, v české reprezentaci debutoval až téměř v 26 letech. Nakonec v nejvyšších soutěžích pěti evropských států nastřílel 180 gólů, mistrovské tituly získal kromě ČR i v Belgii a Německu. V roce 1999 vyhrál domácí anketu Fotbalista roku, o rok později byl vyhlášen nejlepším hráčem belgické ligy.

Na filmovém portálu ČSFD má film o něm v hodnocení diváků 76 procent z možných 100.

(mac)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy