Papučovým dnem začal týden mobilních hospiců

5. říjen 2022 15:30

Po celém Česku nazuli 5. října lidé v práci papuče a bačkory, aby upozornili na mobilní hospice a jejich péči o umírající. Je totiž takzvaný Papučový den.

Současně startuje také týden hospiců a jejich zástupci nabízí informace o možnostech péče o nevyléčitelně nemocné blízké. Kromě péče o pacienty v domácím prostředí učí jejich rodiny, jak se správně o nemocné starat.

„Běžně takovou obuv nenosíme – jen dnes. Je totiž Papučový den,“ vysvětluje knihovnice Lenka Hejná, která si proto výjimečně v práci nazula veselé pletené bačkory.

K Papučovému dni se připojili i zaměstnanci sousední banky – bačkory, pantofle nebo papuče tam mají na nohou všichni. Právě papuče jsou totiž symbolem mobilních hospiců.

Zájem o hospicovou péči roste

Zájem o hospicovou péči rok od roku stoupá, vysvětluje Renata Vášová z hospice Svatého Štěpána: „Ročně se postaráme téměř o 70 pacientů. A vlastně i o jejich rodiny, protože do té péče je zahrnuta vždy celá rodina.“

„Hlavním cílem je podpora toho člověka, aby byl v pohodě a v klidu. Vyřešit všechno to, co přináší jeho nemoc – nejčastěji je to bolest, dušnost, nevolnost, zvracení,“ popisuje vrchní sestra Dagmar Pelcová, jak vypadá péče o umírající pacienty.

A nejde jen o péči. „Přijedeme tam s tím vším – přivezeme doktora, sestřičky, pečovatelky z odlehčovací služby, které jsou schopné pomoci s hygienou, s polohováním,“ dodává Pelcová.

Papučový den se koná pošesté – letos se do něj zapojilo 37 hospiců z celého Česka.

Spustit audio

Související