V Prosiměřicích se předvedli barevní krasavci

Na prosiměřickém výstavišti se o třetím zářijovém víkendu konala Okresní výstava exotických ptáků. Chovatelé ji obeslali více než 450 exoty, kteří se návštěvníkům představili ve třiceti voliérách a v několika klecích. Posuzovatelé, kteří hodnotili šest desítek papoušků, jim udělili dva poháry a osm čestných cen. Absolutními vítězi se stali Rozárka a Charlie, dvojice papoušků druhu Ara ararauna Jana Červeného ze Znojma-Přímětic. Vítězný pohár získal papoušek rosela pennantova mladého chovatele Matěje Mikulici z Vrbovce.


„Výstavu zhlédlo 425 platících návštěvníků a mnoho dětí, které měly vstup do patnácti let zdarma. Nejmenší nejvíce zaujali velcí modro žlutí papoušci arové, atrakcí pro ně byla i jízda na poníkovi. Součástí výstavy byl i prodej exotického ptactva, drůbeže, holubů, králíků i potřeb pro chovatele, krmiv a veterinárních přípravků pro domácí mazlíčky,“ přiblížil místopředseda Základní organizace Českého svazu chovatelů Prosiměřice Rostislav Baigl. Současně děkuje všem, kteří se podíleli na přípravě a na organizaci této tradiční podzimní akce. Prosiměřičtí chovatelé zvou již nyní na lednový Chovatelský ples a v příštím roce plánují další výstavy drobných domácích zvířat i exotů.


Doma jako v pralese se mají v Příměticích

Exoti Rozárka a Charlie z Přímětic běžné zvládají pozdravy – dobrý den a na shledanou, i konverzaci typu – jak se máš, co děláš? Jejich chovatel Jan Červený plánuje, že je naučí ještě mnohem více slov i celých vět. V Brně u své maminky má ještě papouška šedého – žako. Jde o druh, který má inteligenci čtyřletého dítěte a umí odpovídat na jednoduché otázky či vyluštit hlavolam. Dožívá se šedesáti let, některé druhy papoušků až stovky. „Více hovoří Charlie, Rozárka je zase „volnoletkyní“, kterou pouštím z voliéry, aby se prolétla. Vždy se vrátí, ještě nikdy se nezatoulala, ale rok jsme to pilně trénovali. Zpočátku měla připevněné kšíry a pak to zkoušela v prostorné hale,“ popsal výcvik Červený. Velmi si cení rad a zkušeností svého kolegy, chovatele Petra Hobzy z Tvořihráze specializujícího se na výcvik letu papoušků. Jan Červený se chovu exotických ptáků věnuje od dětství, kdy se staral o andulky. Dnes mu pomáhá jeho jedenáctiletá dcera Adélka. Svým opeřencům se snaží vytvořit prostředí, jaké mají ve své původní vlasti, v pralese Jižní Ameriky. „Postavil jsem jim prostornou voliéru s rostlinami, dřevinami i se záletem, ve kterém v zimě topím. V létě jim sprchami zvlhčuji vzduch,“ přiblížil přímětický chovatel


I u papoušků platí láska „na první pohled“

Rozárka a Charlie ještě potomky nemají. U papoušků to totiž trvá někdy i deset let, než samice vysedí mladé a pár je pak společně odchová. Dvojice si navíc musí sednout. Je to jako u lidí, že se k sobě přitahují určité typy. Jan Červený, který je profesí řidič, se do té doby ve svém volném čase rozhodně nudit nebude. Společně s dvěma dětmi a se ženou se starají také o želvy, kocourka naháče (Sphynx) i okrasné rybičky.

REKLAMA