Eredivisie - preview 9. kola: Alkmaar chce zpět do čela

07.10.2022, 09:12, aktualizováno 09.10.2022, 08:55
Previews

Go Ahead Eagles - Cambuur Leeuwarden

neděle 12:15
Go Ahead Eagles i Cambuur se zatím drží nad sestupovým pásmem, rozhodně však nemohou zůstávat v klidu, poněvadž jejich náskok není ani náhodou dostatečný. A vzájemný střet, jež by měl nabídnout vyrovnané měření sil, představuje dobrou možnost, jak od červených příček ještě více poodskočit. Domácí i hosté si každopádně naposledy zapisovali senzační výsledky.

Pro obě družiny, pro něž je prvořadá záchrana v Eredivisie, znamenaly bodové úspěchy vážně nesmírně cenné artikly. Zatímco ekipa z Deventeru dokázala uhrát remízu na půdě Ajaxu, pak ta z Leeuwardenu si dokonce vyšlápla na PSV vítězným způsobem. Svěřenci kouče Henka de Jonga přitom neskolili eindhovenského giganta se štěstím, porazili ho jednoznačně o tři góly.

Obecně však lepší formou disponují Kowet. Ti neprohráli už třikrát v řadě, Cambuur naopak před svým slavným skalpem padl čtyřikrát za sebou. "Já od svého týmu nyní budu vyžadovat úplně něco jiného než v minulém duelu s Ajaxem,” povídal domácí lodivod René Hake. "Ale pokud jde o disciplínu, nebude se měnit vůbec nic. Bude potřeba být ještě důslednější,” mínil.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.25 - 3.63 - 3.11

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Feyenoord Rotterdam - FC Twente

neděle 14:30
Rotterdamský výběr nemusel absolvovat ošemetnou kvalifikaci evropských pohárů, neboť byl zařazen přímo do základní skupiny Evropské ligy, a i díky tomu v úvodních šesti utkáních ztratil jen jednou. Ovšem v posledních týdnech na něj přeci jen dolehl náročný program a momentálně neodkázal naplno bodovat třikrát po sobě. Nyní ho navíc čeká další nesmírně obtížný duel v Enschede, místní Twente totiž doma letos ještě neprohrálo.

Hosté jsou v Eredivisii na čtvrté příčce se sedmnácti body, protože po vůbec první ligové porážce v sezóně s PSV (3:4) neudrželi vedení v Nijmegenu a remíza 1:1 je rozhodně uspokojit nemohla. Na druhou stranu je jejich manko na ostatní konkurenty stále zanedbatelné. Ve čtvrtek zvládli první poločas v Dánsku nad Midtjyllandem a chvíli vedli 2:0, jenomže po změně stran o náskok přišli a s FC remizovali 2:2.

Jejich situaci v základní skupině EL je otevřená a o postup zřejmě budou muset bojovat až do posledního dechu. "Bohužel máme problém s koncentrací. Po zápase s PSV je pryč sebejistota, a jakmile inkasujeme, tak se začneme strachovat o výsledek. Pevně ale věřím, že jeden dílčí úspěch nás může vrátit do vítězných kolejích. Únavu samozřejmě cítíme, nicméně v Enschede ji za celých devadesát minut nenecháme na sobě znát," pronesl odhodlaně kouč Arne Slot.

Domácí doposud posbírali o bod méně než jejich nedělní rival a patří jím páté místo. Před tímto šlágrem 9. kola Eredivisie prohráli dvakrát - nečekaně s Volendamem (0:1) a před reprezentační přestávkou s Heerenveenem (1:2). Minule přivítali trápící se Vitesse a porazili ho hladce 3:0. V předešlé sezóně se jim na Feyenoord dařilo, protože s ním v lize získali čtyři body (0:0, 2:1) a navíc ho vyřadili i ve 2. kole národního poháru (2:1 po prodloužení).

Slot opět nemůže využít služeb Idrissiho, na trávníku zřejmě nebudou ani Wålemark s Hartmanem. Jeho protějšek Ron Jans postrádá vícero hráčů, mimo hru zůstávají Unnerstall, El Maach, Pleguezuelo, Steijn, Rots i český obránce Michal Sadílek. Naopak v základní sestavě se i teď pravděpodobně objeví český útočník Václav Černý, jenž má celkem dobrou formu. "Na tyto souboje se dlouhodobě těšíme a znovu necháme na hřišti všechno, diváci se mají na co těšit," uvedl v krátkosti Jans.

Feyenoord Rotterdam - pravděpodobná sestava:
Bijlow - López, Hancko, Trauner, Geertruida - Kökcü, Dilrosun, Timber - Jahanbakhsh, Danilo, Szymanski

FC Twente - pravděpodobná sestava:
Tyton - Brenet, Hilgers, Propper, Smal - Vlap, Zerrouki, Kjolo - Černý, Val Wolfswinkel, Misidjan

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.85 - 3.93 - 4.09

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

FC Utrecht - AZ Alkmaar

neděle 14:30
Utrecht se po velmi špatném vstupu do nového ročníku postupně dostává do optimální formy a nyní stoupá tabulkou vzhůru, jelikož v posledních čtyřech duelech hned třikrát zvítězil a pouze jednou remizoval. V tuto chvíli má na kontě velmi solidních dvanáct bodů a posunul se již na sedmou příčku. Nyní ho však čeká asi nejtěžší oříšek za poslední týdny, jelikož před vlastními fanoušky přivítá současného lídra Eredivisie Alkmaar.

FC v úvodních čtyřech střetnutích vybojovalo nicotné čtyři body a pohybovalo se v blízkosti sestupového pásma. Nicméně vzápětí těsně uspělo v Sittardu nad Fortunou po divoké výhře 4:3 a od té doby pracuje jako dobře namazaný stroj. V následujících třech případech ani jednou neinkasovalo, porazit dokázalo Vitesse s Excelsiorem (v obou případech 1:0) a smírně bez branek se rozešlo s Nijmegenem.

AZ jako jediný tým nizozemské ligy neutrpělo ani jednu porážku a díky předchozím dvěma výhrám nad mistrovským Ajaxem (2:1) i tápajícím Groningenem (4:1) se vyhouplo do čela nizozemské ligy s dvaceti body o bod před druhý Ajax a o dva před třetí PSV. Svěřenci trenéra Pascala Jansena si skvěle vedou i v základní skupině Konferenční ligy, po čtvrteční výhře nad Apollonem (3:2) mají na kontě plný počet devíti bodů a zatím jsou tedy suverénní.

"V nadcházejících týdnech nás čeká náročný program se spoustou zápasů, ovšem máme široký kádr a věřím, že v Utrechtu na nás nebude znát žádná únava. Náš soupeř se sehrál, momentálně dostává hodně málo branek a překonat jeho defenzívu nebude vůbec jednoduché. Máme ale dostatečné sebevědomí na to, abychom zvítězili," prohlásil Jansen s mírným uspokojením v hlasem.

Oba dva soupeři na sebe naposledy narazili v loňském ročníku a úspěšnější bylo AZ, které po úvodní vysoké výhře 5:1 remizovalo v Utrechtu 2:2. Jansen stále nemá k dispozici trio Martins Indi - Pavlidis - Evjen, FC postrádá Hendrikse s Ramselaarem a k dispozici možná nebudou ani St. Jago, Van der Hoorn či Mahi.

FC Utrecht - pravděpodobná sestava:
Barkas - Warmerdam, Sagnan, Van der Maarel, Klaiber - Bozdogan, Toornstra - Younes, Van de Streek, Maeda - Dost

AZ Alkmaar - pravděpodobná sestava:
Verhulst - Kerkez, Dekker, Beukema, Hatzidiakos - Clasie, De Wit, Reijnders - Sugawara, Odgaard, Van Brederode

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.80 - 3.70 - 2.41

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací

SC Heerenveen - PSV Eindhoven

neděle 16:45
PSV nezažilo po reprezentační přestávce šťastnou chvíli a na ligové scéně utrpělo svou druhou porážku, navíc tahle byla hodně nečekaná. Tento senzační neúspěch však dokázalo napravit ve čtvrtečním duelu Evropské ligy, kde si s chutí zastřílelo v Curychu a švýcarského protivníka deklasovalo vysoko po výsledku 5:1. Nyní bude chtít potvrdit tento výkon proti Heerenveenu, jenž v dosavadních osmi kolech prohrál pouze jednou.

Eindhovenský celek uplynulý víkend zavítal do Leeuwardenu a očekávalo se jeho snadné vítězství, jenže po všech stránkách selhal a s tamním Cambuurem utrpěl naprosto šokující porážku 0:3. Kvůli tomu klesl v tabulce na třetí pozici s osmnácti body a za vedoucím Alkmaarem v tuto chvíli zaostává o body dva. Teď tedy má co napravovat, ale SC si taktéž nevede úplně špatně, protože má na kontě třináct bodů a je šesté.

Domácímu týmu se nedaří plnit úlohu favorita. Tři body chtěl získat proti podceňované Spartě, Nijmegenu i Emmenu, avšak ani v jednom případě neskóroval a musel vzít zavděk nerozhodné bezbrankové výsledky. Jedinou porážku utrpěl v Amsterdamu s Ajaxem (0:5), o překvapivý úspěch se postaral proti Feyenoordu (1:1), s Vitesse (4:0) i s Twente (2:1). Svého nadcházejícího rivala neporazil již více než pět let.

Od té doby se s ním utkal devětkrát a jen třikrát odcházel z trávníku poražen, v uplynulém ročníku po úvodní remíze 1:1 nestačil na PSV v poměru 1:3. V hostujícím dresu momentálně nejvíce řádí kanonýr Cody Gakpo, jenž v patnácti odehraných duelech nastřílel úctyhodných dvanáct gólů, v Curychu se mimochodem trefil dvakrát. SC by opět mohlo nastoupit v nejsilnějším možném složení, naopak hostující kouč Ruud van Nistelrooy se znovu musí obejít bez několika důležitých opor.

Mimo hru totiž dlouhodobě zůstávají Madueke, Luuk de Jong, Van Ginkel, Mauro Júnior i Boscagli. "Za pár dní jsme zažili dva naprosto odlišné zápasy. Proti Cambuuru jsme se nemohli prosadit a dlouho se trápili, naopak s Curychem nám vyšlo vše, na co jsme sáhli. Nyní v Heerenveenu potřebujeme předvést zodpovědný výkon v obraně a věříme, že si udržíme stávající produktivitu," prohlásil Van Nistelrooy s jednoznačným cílem.

SC Heerenveen - pravděpodobná sestava:
Noppert - Kohlert, Van Ottele, Bochniewicz, Van Beek, Van Ewijk - Tahiri, Haye, Olsson - Sarr, Van Hooijdonk

PSV Eindhoven - pravděpodobná sestava:
Benítéz - Max, Obispo, Ramalho, Mwene - Veerman, Sangaré - Gakpo, Simons, Saibari - Vertessen

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.02 - 4.20 - 1.66

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

SBV Vitesse - Fortuna Sittard

neděle 20:00
V závěrečném utkání 9. kola Eredivisie na sebe narazí dva celky, které na tom jsou velmi podobně, ale jejich ambice jsou naopak hodně rozdílné. Domácí Vitesse se nebývale trápí a zažívá jeden z nejhorších začátků za poslední roky. Obvykle se totiž pohybuje v horní polovině tabulky a často bojuje o evropské poháry v dodatečném play-off, jenomže momentálně mu patří až šestnáctá barážová příčka se ziskem pouhých pěti bodů.

SBV má k tomu stejný počet bodů jako předposlední Emmen i poslední Volendam a jediná výhra z osmi utkání ho v žádném případě nemůže uspokojit. Těsně před reprezentační přestávkou remizovalo s Volendamem (1:1) a tento výsledek již neustál německý kouč Thomas Letsch, kterého koncem září nahradil notoricky známý Phillip Cocu. Ovšem jedné z nejpopulárnějších nizozemských osobností na fotbalové scéně premiéra vůbec nevyšla.

Klub z Arnhemu se chtěl chytnout v Enschede s ambiciózním Twente, nicméně znovu nepředvedl dobrý výkon a zaslouženě prohrál 0:3. "Všichni se navzájem seznamujeme a věřím, že brzy vznikne silné pouto. Proti Twente bylo příliš brzo něco měnit a zápas nám nevyšel, avšak s přibývajícím časem věřím, že začneme pravidelně vítězit. Kabina drží pospolu a to je hlavní předpoklad k tomu, aby se nám začalo dařit," řekl Cocu s velkou dávkou pozitivní energie.

Hosté v prvních pěti duelech nezískali jediný bod a vedení klubu se taktéž rozhodlo udělat změnu na pozici hlavního trenéra. Dlouholetého lodivoda Sjorse Ulteeho nahradil Španěl Julio Velázquez a ten tým výrazně pozvedl, neboť klub ze Sittardu nejprve remizoval s Nijmegenm (1:1) a pak porazil nováčky Excelsior (1:0) i Volendam (2:0). Tabulkou se tedy posunul na současné čtrnácté místo se sedmi body.

Vitesse v loňské sezóně vybojovalo se Sittardem čtyři body (1:1, 2:1), Cocu se teď musí obejít bez Dijkse se Schubertem. Fortuna by mohla nastoupit v nejsilnějším možném složení, jistotu startu nemá jen Duarte.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.64 - 4.24 - 5.17

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací

FC Volendam - AFC Ajax

sobota 16:30
Ještě zhruba v půlce září se zdálo, že Ajax je v moc dobré náladě, že bude v pohodě naplňovat svoje předsezónní cíle, tedy minimálně obhajobu titulu v Eredivisie. Jenomže aktuálně má na svém kontě sérii čtyř střetnutí bez vítězství, přičemž poslední krutá porážka s Neapolí musela dost zamávat s atmosférou v kabině. A je otázkou, v jakém rozmaru pocestuje do Volendamu.

Pětigólový debakl byl vůbec tím nejvyšším od dávného roku 1964, kdy de Godenzonen padli s Feyenoordem stejným poměrem, přičemž jejich rival mu nasázel hned devět branek. Vůbec poprvé v historii navíc na domácí půdě inkasovali v rámci evropských pohárů šestkrát. Jakási negativní deka následně dolehla i na trenéra Alfreda Schreudera, který možná napevno zjistil, že vybudovat tak úspěšnou éru, jaká panovala za vládnutí Erika ten Haga, jenž klub opustil po minulé sezóně, bude trvat asi daleko delší dobu, než se plánovalo. A než si maloval i on sám.

Již před týdnem, tedy krátce po reprezentační přestávce, působil amsterdamský výběr mdlým dojmem. A neuměl před vlastními fanoušky skolit Go Ahead Eagles. Na domácí scéně pořád není panika na místě, pouze o bod hosté zaostávají za vedoucím Alkmaarem. "Neapol měla velmi dobrý den, my naopak velmi špatný," hodnotil Schreuder předchozí klání v Lize mistrů. "Když se podíváte na Liverpool či na italský celek, zjistíte, že jsou nad naše síly. Fakta jsou prostě zcela jasná. Myslím si, že v současné chvíli nemáme vůči nim dostatečně dobrý tým."

Už týdny je duel ve Volendamu vyprodaný. A není se čemu divit, vždyť tohle, v Nizozemsku nepříliš známé derby o amsterdamský region, se tu naposledy hrálo v roce 2009, tedy myšleno na půdě nejvyšší nizozemské scény. Obě mužstva na sebe narazila ještě v roce 2013, tehdy se jednalo o pohárové měření sil. Svěřenci kouče Wima Jonka naráží na svého soka v poměrně vhodnou chvíli a mohli by využít jeho špatného rozpoložení. Připomeňme, že když se domácí radovali z výhry nad Ajaxem v rámci Eredivisie, psal se rok 1994, má tedy již pořádné šediny.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 18.20 - 10.20 - 1.13

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

Sparta Rotterdam - FC Emmen

sobota 18:45
Méně slavný rotterdamský celek nevstoupil do tohoto ročníku úplně nejlépe a v úvodních třech zápasech získal jediný bod, ovšem od té doby se výrazně zlepšil a v následujících pěti utkáních vybojoval solidních deset bodů. Díky tomu se tabulkou posunul na solidní osmou příčku s jedenácti body. Také Emmen byl považován za jednoho z kandidátů na sestup a tuto roli k jeho nelibosti potvrzuje, protože je až předposlední sedmnáctý s pěti body.

FC není úplně poslední jen díky lepšímu skóre, hůře je na tom pouze nováček z Volendamu. Doposud dokázalo porazit jen Utrecht (3:2) a v tomto ohledu se jednalo o určitě překvapení. Jinak ovšem remizovalo s Waalwijkem (1:1) a před týdnem s Heerenveenem (0:0), na kontě k tomu má hned pět porážek. Ty nejvyšší utrpělo s Feyenoordem (0:4) a Alkmaarem (0:3).

Sparta nestačila na největší kandidáty titulu, tři dosavadní prohry zaznamenala s Alkmaarem (2:3), Ajaxem (0:1) a v městském derby s Feyenoordem (0:3). Před týdnem hodlala uspět i ve Waalwijku, ale dvakrát musela dotahovat jednobrankové manko a konečný nerozhodný výsledek 2:2 tedy určitě není k zahození. V loňské sezóně byl o něco úspěšnější rotterdamský klub, jenž ve dvou vzájemných duelech získal čtyři body (2:1, 1:1).

Trenér Sparty se nově bude muset obejít bez obránce Samba, který si za vyloučení s RKC musí odpykat dvouzápasový distanc, na marodce se k tomu nacházejí Olij s Coremansem. Hosté postrádají Hardevelda, Kieftenbelda, Güçlüa, Liedera a van Dorpa.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.23 - 3.24 - 3.51

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací

NEC Nijmegen - SBV Excelsior

sobota 21:00
Výkony Nijmegenu v letošním ročníku Eredivisie jsou přinejmenším zvláštní, protože v dosavadních osmi kolech sice jen jednou prohrál, na druhou stranu však zaznamenal již šest remíz v řadě za sebou. V tabulce na tom není úplně špatně, jelikož mu patří desáté místo s devíti body a dokázal překvapit už několik favoritů. Nyní se pokusí po dlouhé době vyhrát proti Excelsioru, který naopak nemá na kontě jediný nerozhodný výsledek.

Nijmegen sahal po bodu i v úvodním utkání proti Twente, rozdílovou trefu na 0:1 totiž inkasoval až v poslední minutě základní hrací doby. Následně si odvezl snadnou výhru z Volendamu (4:1), ale vzápětí se rozešel smírně s Groningenem, Alkmaarem, Sittardem i naposledy s Feyenoordem (ve všech případech 1:1) a také s Heerenveenem a Utrechtem (shodně 0:0). SBV má taktéž na kontě devět bodů a patří mu jedenáctá příčka Eredivisie.

Po svém návratu mezi nizozemskou elitu sice pětkrát prohrálo včetně týden starého neúspěchu s Utrechtem (0:1), ovšem na druhou stranu porazilo Cambuur (2:0), Vitesse (3:1) i Emmen (2:1). V tuto chvíli nebodovalo dvakrát po sobě a to rozhodně chce změnit, i když za favorita považováno není. Na Nijmegen narazilo ještě ve druhé lize v ročníku 2020/2021 a získalo s ním tři body (nejprve prohra 2:3 a pak výhra 2:1).

Domácí trenér Rogier Meijer se musí vypořádat s celkem početnou marodkou, na které se nacházejí Bronkhorst, Kramer, Bruijn, De Wolf, Sandler či Tannane, hosté přijedou bez Nieuwpoorta s Agrafiotisem.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.57 - 4.42 - 5.74

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací

FC Groningen - RKC Waalwijk

pátek 20:00
Groningen se v této sezóně chtěl konečně poprat o horní polovinu tabulky a také o pohárové příčky, jenomže současný průběh tomu rozhodně nenapovídá. V dosavadních osmi kolech totiž zvítězil pouze dvakrát a s osmi body se nachází až na dvanáctém místě, nyní se v předehrávce 9. kola pokusí rozšířit své konto proti houževnatému Waalwijku. RKC se hodlá hlavně zachránit a aktuální devátá příčka s deseti body určitě není k zahození.

FC uhrálo nerozhodné výsledky s Volendamem (2:2) a Nijmegenem (1:1), k tomu dokázalo porazit Go Ahead s Cambuurem (v obou případech 1:0). Na druhou stranu ale utrpělo již čtyři porážky, kromě debaklu s mistrovským Ajaxem (1:6) nestačilo v předchozích dvou případech na rotterdamskou Spartu (1:2) ani na favorizovaný Alkmaar (1:4). Navíc na svého nadcházejícího rivala se mu ve vzájemných duelech příliš nedaří.

Groningen v předchozích třech případech nevyzrál na Waalwijk ani jednou a z toho dvakrát prohrál, v loňském ročníku získal jediný bod (1:1, 1:3). Hosté doposud prohráli jen dvakrát a to s hlavními kandidáty na titul Feyenoordem a PSV (v obou případech nejtěsnějším poměrem 0:1). Jinak zaznamenali čtyři remízy a vysoké výhry dokázali získat proti Excelsioru (5:2) i Cambuuru (5:1).

V minulém kole se rozešli smírně s rotterdamskou Spartou (2:2). Domácí kouč Frank Wormuth se musí obejít bez Hoekstry, Irandusta, Abrahama, Kalleyho, Musampy a Van Gelderena, RKC by mělo nastoupit v nejsilnějším možném složení.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.16 - 3.51 - 3.41

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
AZ Alkmaar
8
6
2
0
17 : 6
20
2
AFC Ajax
8
6
1
1
23 : 6
19
3
PSV Eindhoven
8
6
0
2
28 : 13
18
4
Feyenoord Rotterdam
8
5
2
1
21 : 10
17
5
FC Twente
8
5
1
2
15 : 5
16
6
SC Heerenveen
8
3
4
1
8 : 7
13
7
FC Utrecht
8
3
3
2
10 : 10
12
8
Sparta Rotterdam
8
3
2
3
11 : 10
11
9
RKC Waalwijk
8
2
4
2
17 : 12
10
10
NEC Nijmegen
8
1
6
1
8 : 6
9
11
SBV Excelsior
8
3
0
5
10 : 19
9
12
FC Groningen
8
2
2
4
8 : 16
8
13
Go Ahead Eagles
8
2
1
5
11 : 16
7
14
Fortuna Sittard
8
2
1
5
11 : 17
7
15
Cambuur Leeuwarden
8
2
1
5
8 : 14
7
16
SBV Vitesse
8
1
2
5
7 : 19
5
17
FC Emmen
8
1
2
5
6 : 18
5
18
FC Volendam
8
1
2
5
8 : 23
5

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (7)

Přidat komentář
afc ajax

Už by aj stačilo.... 1:4

Reagovat
AjaxFans

Opět drama

Reagovat
afc ajax

Fuuu to bola... No keď dávali ten gól na 3:3 nebolo mi všetko jedno

Reagovat
AjaxFans

To jsem ani neviděl Jsem to po 2-3 vypnul

Reagovat
afc ajax

Nechápem ta naša obrana je tak rozhádzanà že sa ani nečudujem že sme dostali 6 kusov v stredu. A Tadič plnohodnotne zastupoval trénera si videl?

Reagovat
AjaxFans

Taky neé.Kam šel Alfréd?

Reagovat
afc ajax

Ten si tam len postával

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele