Na Staré radnici v Brně lidé ochutnávali vzorky z letošní dobré úrody medu

foto Návštěvníci degustují med při soutěži Med roku, 8. října 2022 na Staré radnici v Brně.

Brno - Letošní rok byl pro včelaře spíše nadprůměrný. Zejména jaro hodnotí kladně, v létě jim uškodilo sucho. Nejlepší vzorky medu z hor a nížin, luk i lesů mohli zájemci ochutnat na Staré radnici v Brně. Pracovní společnost nástavkových včelařů tam uspořádala osmý ročník výstavy a konference Med roku. Vzorky dodali včelaři z celého Česka.

Fotogalerie

"Naším záměrem je přiblížit kvalitní český med přímo od včelařů široké veřejnosti, proto je vstup i ochutnávky soutěžních medů zcela zdarma, a to včetně řízených degustací," uvedl za organizátory Radomír Hykl. V sálech Staré radnice med dnes odpoledne po malých lžičkách ochutnávaly desítky lidí, včetně dětí. Návštěvníci med zajídali nakrájenými kousky jablek.

Oceněné vzorky vybrali odborní degustátoři, vyškolení speciálně pro med. Hodnotí se vizuálně, čichem, dále pak chuť a textura, popsala degustátorka Kamila Sopková, která se školila v Itálii. "Každý vzorek je testován několika degustátory," doplnila.

V kategorii Med uspěla Alena Stašková ze Zlína. Nejlepší jednodruhový květový med přihlásil Radomil Rubeš z Kozomína na Mělnicku, vícedruhový pak Martin Voráč z Prahy. Kategorii pastových medů ovládl Petr Písařík z Votic. U čistě medovicových medů bodoval František Hošek z Tovačova, u vícedruhových Renata Marekwicová z Jablunkova.

Právě na nedostatku medovicových medů se projevuje kůrovcová kalamita, která zdecimovala smrkové lesy. Medovice je sladká a lepkavá substance bohatá na jednoduché cukry, kterou produkuje stejnokřídlý hmyz na listí a jehličí různých stromů. Včely tak kvůli kalamitě neměly kde medovici nasbírat.

Hykl se obává, že některé včelaře může čekat náročný podzim, včetně úhynů včelstev. Minulá zima byla teplá, v úlech se už během sezony mnohde objevili roztoči. Navíc roztoči přenášejí i viry, doplnil Hykl. Ceny medu podle něj letos nějak dramaticky nestouply. Přesto se dopad inflace a celkově zhoršené ekonomické situace projevuje na snížené poptávce po medu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je pondělí 27. května 2024

Očekáváme v 21:00 15°C

Celá předpověď