InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Koncert chrámového sboru Prachatice

    sobota 18.5 19:00 - Kostel sv. Prokopa, Strakonice

  • Šperkařský workshop

    sobota 18.5 9:00 - Hospoda Na Nové, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lidé uklízeli Vimperk. S koštětem přišla i starostka

 Autor: René Flášar

    Autor: René Flášar

VIMPERK – Dvacet obyvatel se zapojilo v sobotu dopoledne do akce Ukliďme Vimperk. Pod záštitou Národní sítě Zdravých měst uspořádali tuto akci ve městě již po čtvrté. Lidé se s černými pytli, košťaty a rukavicemi vydali sbírat odpadky na hlavním náměstí, v okolí zámku nebo na Stezce skřítků v okolí vlakového nádraží.


„Uklízíme dvakrát ročně, na jaře a takto na začátku října. V dubnu se sešlo kolem padesáti lidí, dnes to je o něco horší. Ale v minulých dnech se do úklidu zapojily i školy a školky," říká asistentka koordinátora Národní sítě zdravých měst a referentka odboru školství vimperské radnice Renata Lešková. Přiznává, že projekt Ukliďme Vimperk je pro některé občany třaskavé téma. „Setkali jsme se s názorem, proč máme uklízet ulice a nahrazovat práci městských organizací. Ale my po nikom nechceme, aby suploval technické služby, jde nám především o výchovu. Aby lidé měli zájem něco udělat pro své město a byli i příkladem svým dětem," dodává Renata Lešková.

Organizátoři vytipovali několik lokalit, kde bývá největší nepořádek, mimo těch zmiňovaných je to ještě například místní Arboretum. „Schází se tam mládež na různé oslavy a mejdany a podle toho to tam často vypadá," vysvětluje Renata Lešková. Kdo ale nechtěl uklízet organizovaně, mohl si jen vzít připravený úklidový materiál a vydat se zvelebovat jakékoliv jiné místo ve Vimperku.

S koštětem v ruce dorazila na akci také starostka města Jaroslava Martanová. S chutí a vervou sobě vlastní se pustila do zametání zámeckých schodů a společně s Renatou Leškovou i do úklidu odpadků z místní pěšiny. „Mým velkým přáním je obnovit ve městě zájem obyvatel o veřejné aktivity, aby měli chuť a zájem spolupodílet se na životě svého města. A aby jim na jeho vzhledu záleželo," vysvětluje Jaroslava Martanová, proč se Vimperk už čtvrtým rokem zapojuje do akce Ukliďme Česko.

Pod zámkem se do úklidu zapojila i paní Libuše. Celé jméno říci nechtěla a odmítla i fotografování. „Možná si i tak na mě budou sousedé ukazovat a dělat si ze mě legraci, ale byla jsem tak vychovaná, že život není jen o tom, kolik za co dostanu a že občas je dobré udělat něco jen tak, pro dobrý pocit. A z této akce ten dobrý pocit mám."

Diskuse k článku - 3 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Františka 

    Reagovat

     

    Dvacet? Vidím tam jen dvě ženské a bordel který byl u popelnic už v týdnu.

    Vloženo 9.10.2022 19:57:49

    • Jarka 

      Reagovat

       

      Milá Františko, na fotce z výšky vidíte tu skupinu. Určitě jste se do úklidu zapojila takže Vás asi mrzí, že nejste na foto zblízka.

      Vloženo 9.10.2022 20:02:58

  • Vimperák 

    Reagovat

     

    Pane Flašare Stezka lesních skřítků ve Vimperku není u vlakového nádraží, ale pořádný kus od něho. Máte špatné informace.

    Vloženo 9.10.2022 19:52:58

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace