Na Signal festivalu se představí tančící robopsi od studentů ČVUT

  11:15
V rámci letošního Signal Festivalu uvidí návštěvníci robotickou zoo. Na doslech elektromagnetického vlnění robotů se tak lidé dozvědí, proč sofistikované stroje nejsou nepřátelé. Forum Robotum na FEL ČVUT chce představit reakce umělé inteligence na svět okolo nás nebo to, jak roboti mohou vycházet s lidmi.

Sofistikované stroje se rozsvěcí na základě pohybu lidí. Skrze vizualizaci dat na plátně poté návštěvníci prezentace FEL pochopí, jak roboti vidí je. | foto: Petr Neugebauer, FEL ČVUT

Tanec, světelná show i hudební doprovod. V tomto rytmu druhý říjnový týden vystoupí roboti na Signal Festivalu. Pro prezentaci FEL otevře prostory svého univerzitního kampusu v areálu ČVUT na Karlově náměstí. „Forum Robotum představuje mimořádnou příležitost zažít, jak může vypadat společné soužití robotů a lidí,“ zve na mimořádnou akci Radovan Suk z FEL. Na vzniku představení se podílejí výzkumníci, studenti, stejně tak externí umělci.

„Na dvoře fakulty se objeví robotická zoo, která přiblíží, jak vnímají své okolí, jak zní jejich magnetické pole a v reálném čase reagují na svět kolem sebe,“ popsal nachystaný program Radovan Suk.

Při tvorbě světelných exoskeletů (vnější kostry, pozn. red.) se výrobci robotických psů a pavouků inspirovali anatomií zvířat. „Orgány připevněné na robotech připomínají pestrobarevné krovky brouků či motýlí křídla. Pomocí nich stroje odrážejí svoji vlastní interpretaci lidského pohybu v jejich blízkosti,“ vylíčil technologie autor konceptu Petr Vacek. Pohyb robotů řídí lidští operátoři pomocí bezdrátových ovladačů. Kromě výrazného zrakového vjemu se mohou diváci těšit také na zvukovou složku instalace. Též ta tvoří výsledek sofistikovaného vědeckého postupu.

Překvapivě muzikální roboti

„Snímáme totiž elektromagnetické vlnění robotů a převádíme je poté do slyšitelného spektra. Využili jsme k tomu snímač z kytary. Samotného mě překvapilo, jak bohatá zvuková krajina se v robotovi skrývá,“ popsal doktorand katedry počítačové grafiky a interakce FEL Vojtěch Leischner, který prezentaci režíruje.

K vytvoření robotického představení vedla dlouhá cesta. Největší výzvou pro tým bylo integrovat všechny prvky instalace do jednoho fungujícího organismu. Ten se totiž kromě samotných robotů skládá i z elektromagnetických snímačů, mikrokontrolérů, několika bezdrátových modulů, řízení světel, lidarů (laserových senzorů vzdálenosti, pozn. red.), analýzy dat, počítačového vidění a interakce mezi člověkem a počítačem.

„Dnešní technologie jsou opravdu velmi komplexní. To, co se na první pohled jeví jako jednoduchá věc, obsahuje na pozadí spoustu různých systémů, sběrnic a protokolů,“ objasnil Jiří Zemánek z katedry řídicí techniky FEL.

Úkol, který odborníci z FEL splnili, tedy vytvořit robotickou, uměleckou prezentaci pro publikum, se svým zadáním poněkud lišil od klasických vědeckých programů a úkolů, které běžně plní. „Umění a věda jsou dost rozdílné věci. Bylo ale příjemné pro změnu nemít pevný cíl, na který se míří,“ komentoval to Tomáš Rouček z katedry počítačů FEL.

Představení Robozoo na Signal festivalu

13. –16. října se koná na několika místech v Praze již 10. ročník Signal Festivalu. Poprvé se ho účastní také FEL ČVUT.
Forum Robotum představuje hravým způsobem nejnovější poznatky na poli technologie autonomních robotů. FEL ČVUT pro svou prezentaci otevře dvůr univerzitního kampusu na adrese Karlovo náměstí 13, Praha 2. Představení je k vidění ve zmíněných dnech od 19 do 24 hodin, každých 15 minut. Akce je vždy zdarma. Robotická zoo. Během čtyř večerů FEL ukáže, jak roboti vnímají okolí, jak zní jejich magnetické pole a jak v reálném čase reagují. Více na www.signalfestival.com

Parťáci ze světa sci-fi

Nebát se neznámého, tak zní podle odborníků z FEL poselství festivalové instalace. Stroje řídící se umělou inteligencí prý bývají ve sci-fi dílech leckdy prezentovány tak, že vyvolávají obavy. „Chceme naopak ukázat, že roboti budou kolem nás stále častěji a můžou být naši parťáci, ne konkurenti,“ vysvětlil Jiří Zemánek. Show, připravená pro Signal Festival, zároveň není odtržena od vědeckého bádaní ve škole. „Všechny představené technologie se využívají ve výzkumu na FEL ČVUT a pracuje se s nimi i ve výuce. Setkají se s nimi zejména studenti a studentky bakalářských a magisterských programů Otevřená informatika či Kybernetika a robotika,“ sdělil Radovan Suk.

FEL náleží v robotice k absolutní české špičce. Na kolech, pásech, nohou nebo ve vzduchu – i tak se pohybuje sestava strojů, na jejichž vývoji v posledních letech badatelé pracovali. Znalcem pražského podzemí je SPOT – čtyřnohý robopes, který nedávno snímkoval kolektory pod pražskými ulicemi. „Digitální 3D mapa se dá využít při dopracování Geografického informačního systému kolektorového systému. Institut plánování a rozvoje hlavního města systém využije při dopracování technických map Prahy,“ sdělil Petr Švec, předseda představenstva společnosti Kolektory Praha.

Robotické drony z FEL dokážou pomoci restaurátorům při 3D skenování obtížně přístupných prostor památkových objektů nebo při hašení. Odborníci na tomto pracovišti vyvíjejí také humanoidní roboty s lidskými smysly.

Autor:

Černého motýli na Máji už mávají křídly. Lidé si je fotí i natáčí

  • Nejčtenější

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Fotbalový svaz schválil nový stadion na Strahově, Sparta nabídla 1,8 miliardy

30. května 2024  11:41,  aktualizováno  18:24

Sparta může na Strahově postavit novou arénu s kapacitou 35 tisíc míst. Valná hromada Fotbalové...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Topící se děti s dospělým zmobilizovaly k řece všechny, vrtulník i potápěče

2. června 2024  15:32

Záchranáři v neděli vyjížděli do Hlásné Třebaně na Berounsku ke třem lidem, kteří se topili v řece...

První pražský mural na silnici vytvořili studenti, padlo na něj 70 kilogramů barvy

30. května 2024  16:53

Na pražských Vinohradech vznikla první velkoplošná malba na vozovce v Praze. Mural souvisí se...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Umí řeč, chce i asistenty, píší o Priskem v Nizozemsku. Sparta ale o nabídce neví

30. května 2024  13:53

Ještě začátkem týdne byl pro zahraniční média spíš jen jedním z adeptů. V posledních hodinách už se...

Klub LTC uzavře smlouvu s Prahou, na 30 let si pronajme kurty na Letné

3. června 2024  14:20,  aktualizováno  17:42

Hlavní město uzavře s klubem LTC Praha nájemní smlouvu, podle níž bude mít v následujících 30...

Už čtvrtina Pražanů jsou cizinci. Za dvacet let jich přibylo přes čtvrt milionu

3. června 2024

Mezi lety 2001 a 2022 vzrostl počet cizinců v Praze z 61 na 345 tisíc. Cizinci tak tvoří zhruba...

Spor o psí park. Lidé si stěžují na štěkání, návrh na zrušení je však podvrh

3. června 2024

Premium Spor o štěkot psů se rozhořel na sídlišti v sousedství psího parku. Objevila se dokonce zpráva...

Tři koně Převalského odletěli do Kazachstánu, čtvrtý musel zůstat v Praze

3. června 2024  15:48

Z vojenského letiště v pražských Kbelích v pondělí po 14:30 odletěli v armádním letounu CASA tři...

Jak hodnotíme obilné kaše GERBER Grain&Grow?
Jak hodnotíme obilné kaše GERBER Grain&Grow?

Výživné kaše GERBER Grain&Grow přináší to nejlepší ze světa obilovin. Potěší všechna malá bříška a především uspokojí potřeby děťátka v klíčovém...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...