InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Koncert žáků Marie Homolkové

    středa 22.5 17:00 - ZUŠ – Hrad, Strakonice

  • Posezení s harmonikami

    středa 22.5 18:00 - Hospoda Myslivna Dražejov

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Výlov Rožmberka v neděli končí, odpoledne zatáhnou sítě naposledy. Uvízl v nich i sumec Standa

TŘEBOŇ – V plné parádě a s celodenním doprovodným programem se letos vrátil výlov rybníka Rožmberk, který má rozlohu 647 hektarů. První síť rybáři zatáhli v pátek 7. října ráno, poslední ryby pak vyloví v neděli 9. října odpoledne. Výlov si ani v letošním roce nenechaly ujít desítky tisíc návštěvníků.

 

„Zatím lovíme podle předpokladů. V neděli to bude takové volnější, protože se budeme snažit zátahy přizpůsobit návštěvníkům. Okolo půl jedenácté jsme šli ke druhému zátahu a další potom plánujeme i na odpoledne, aby se lidé měli na co dívat," zmínil vedoucí třeboňského rybářského střediska Rožmberk Stanislav Vestfál.

Během prvních dvou dnů se podařilo rybářům z Rožmberka vylovit až 750 metráků ryb. „Je to přibližné množství. Něco máme dole na sádkách, něco u vody v kádích. Předpokládáme, že do konce výlovu budeme mít tisíc metráků ryb, tedy sto tun. To si myslím, že by tak akorát mohlo vyjít," dodal vedoucí střediska.

Největší podíl vylovených ryb tvoří kapři. „Musím říct, že jsou letos velice pěkní. Máme krásnou jedničku, to je kolem dvou kil čtyřiceti. Potom jsou výběrové ryby, kolem tří kil a více. Z ostatních vedlejších druhů pak máme v sítích štiku, candáta nebo sumce," poznamenal Stanislav Vestfál. Právě po něm dostal jméno dvoumetrový sumec Standa, který už váží ke čtyřiceti kilogramům.

„Sumce Standu jsme už také vytáhli. Zatím je na sádkách a po výlovu ho do rybníka vrátíme. Jmenuje se po našem vedoucím, tak sem prostě patří. Chytili jsme také jednoho albína, toho možná dáme do rybníka Svět," zmiňovali rybáři, kteří se na břehu připravovali k nedělnímu dopolednímu zátahu.

Výlov rybníka Rožmberk si letos nenechaly ujít desítky tisíc lidí. „Během pátku to bylo kolem deseti tisíc, v sobotu pak ještě víc. Dneska teprve lidé najíždějí, nejvíce jich bývá vždy před polednem a potom druhá vlna po obědě," připomněl vedoucí střediska Rožmberk.

Na dopravní situaci při vjezdu k rybníku i výjezdu dohlížejí policisté. „Všechno šlo plynule, nikde jsme nečekali v koloně. U parkoviště pak poplatek vybírá několik pořadatelů, takže to je taky rychle. My jsme vyjeli už ráno z Tábora, protože jsme měli zkušenost, že před několika lety jsme na zaparkování dlouho čekali. Teď je sice stání zpoplatněné, ale myslím si, že stovka na celý den není moc," řekla Simona Bednářová, která přijela s partnerem a dětmi. „Já se těším, až konečně uvidím živého kapra," smála se sedmiletá Natálka a její bráška Míša dodal, že on se víc těší na kapří hranolky.

Před zahájením výlovu rybáři vypustí rybník a ryby zůstanou v lovišti. „Tam máme velkou síť, kterou rybáři na lodích zatáhnou a ryby tak dostanou ke břehu. Tam ji zase musíme rozevřít, abychom mohli ryby vybírat keserem. A podle druhů a váhových kategorií je roztřídíme do kádí. Násady putují dál do rybníků na další období. Pokud je to tržní ryba, tak jde na sádky a potom ji najdete třeba u sebe na stole," popsal Stanislav Vestfál.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace