Marie Sehnálková
9. října 2022 • 12:18

Jak Verstappen získal titul? V cíli sám nevěděl, až moderátor to řekl první

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Max Verstappen získal v Japonsku za podivných okolností svůj druhý titul mistra světa. Poté, co dokončil závod jako první, se zdálo, že mu chybí stále jeden bod, aby se stal světovým šampionem. O svém úspěchu se dozvěděl až v pozávodním rozhovoru. Co přesně říkají pravidla?



Po skončení Velké ceny Japonska nastal chaos. Do poslední chvíle totiž nebylo jasné, zdali Max Verstappen skutečně získal svůj druhý titul mistra světa. Podle propočtů mu měl scházet jeden bod, avšak moderátor Johnny Herbert začal pilotovi Red Bullu gratulovat k druhému titulu.

Rozpaky byly vidět i na tváři ostatních členů týmu, kteří nevěděli, zdali mohou skutečně slavit. „Víte určitě, že jsem šampion?“ dotazoval se sám Verstappen. Za způsobený zmatek mohla pravidla, která si podle Mezinárodní automobilová federace (FIA) někteří chybně vyložili.

Kvůli hustému dešti byl start Velké ceny Japonska po třech odjetých kolech na více než dvě hodiny přerušený. Podle pravidel byla spuštěna tříhodinová časomíra a jezdci se dostali na trať až v momentě, kdy ukazovala zhruba 40 minut do konce závodu. Představy o tom, že by Max Verstappen mohl v Japonsku získat druhý titul mistra světa, se tak realitě podstatně vzdálily. Podle domnělých pravidel se totiž za vítězství v takovémto případě měl udělit jen částečný počet bodů.

  • Pokud by bylo odjeto méně než 25 % vzdálenosti, získal by vítěz 6 bodů.
  • Pokud by bylo odjeto 25 % - 49 % vzdálenosti, získal by vítěz 13 bodů.
  • Pokud by bylo odjeto 50 % - 74 % vzdálenosti, získal by vítěz 19 bodů
  • Pokud by bylo odjeto 75 % a více, získal by vítěz plný počet, tedy 25 bodů.

Jelikož Velká cena Japonska trvala celkem 28 kol namísto 54, což je okolo 52 % původní délky závodu, počítalo se s tím, že Verstappen dostane za své vítězství 19 bodů, Pérez za druhé místo 14 a Leclerc za třetí 12. Pokud by se tak stalo, scházel by Verstappenovi k zisku titulu mistra světa stále jeden bod.

Max Verstappen: co (ne)víte o šampionovi F1
Video se připravuje ...

FIA ovšem potvrdila, že tento postup se uplatňuje pouze v případě, že je závod přerušen a není pak již restartován. To ovšem nebyl případ dnešní GP, která byla zahájena, přerušena a poté opět pokračovala až do dosažení tříhodinového limitu.

Přidělování bodů tak nebylo závislé na ujeté vzdálenosti. Max Verstappen tedy za dnešní vítězství získal plných 25 bodů, Sergio Pérez 18 a Charles Leclerc 15. Holanďanův náskok tak aktuálně činí 113 bodů s tím, že dokonce sezony je jich ve hře už jen 112.

„Pravidla, která se týkají sníženého přidělování bodů (článek 6.5), platí pouze v případě přerušení závodu, který nelze obnovit, a proto jsou uděleny plné body a Max Verstappen se stává mistrem světa,“ stojí v oficiálním prohlášení FIA.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud