Kůstky pro štěstí i jedovatá flóra. Co je nového u českých šperkařů?

Mária Kobelová

Mária Kobelová nechává prostřednictvím nové řady šperků AARU nahlédnout do nitra své duše. Pomocí své v pořadí šesté kolekce si zároveň klade za cíl nabídnout střípky ráje skrze tvary a variabilitu nových šperků. Inspirována abstraktními představami různých náboženství a filozofických směrů, vykládá si svůj osobní ráj jako uvolněnost, klid, svobodu, hojnost a rozkoš. Do těchto čtyř skupin komponuje i šperky z kolekce AARU.Pro staroegyptskou civilizaci tímto rájem bylo AARU – pole hustého rákosí, svět, ve kterém se nemusí člověk hnát za obživou, nýbrž ji jen brát a přijímat, užívat si každý moment bytí a každý jeho detail, popisuje Mária. Zajímavostí je, že kromě obvyklých forem šperků tentokrát poprvé vytvořila i sérii broží. 

Maria Kobelova

Eliška Lhotská jewellery

‚‚Předpovídej svou budoucnost, sbírej stříbrné kůstky pro štěstí!‘‘ vybízí Eliška svou kolekcí, která je rozšířením kolekce šperků Pretty Bloody Good, navržené ve spolupráci s módní značkou PBG studio. Kolekce je inspirována věštěním ze zvířecích kůstek. ‚‚Název Pretty Bloody Good je zároveň slovní hříčkou s názvem značky PBG a ideální odpověď pro věštění z kostek. Tomu historicky předcházelo právě čtení budoucnosti z ohlazených zvířecích kůstek, které se staly i hlavním motivem této kolekce,“ dodává šperkařka. K zvířecím prvkům ji zavála skutečnost, že od začátku na kolekci spolupracovala s módní značkou, jejíž pilíře byly vybudovány na produkci kožených kabelek a doplňků. Fascinována dokonalým povrchem kabelek, pod nímž se zároveň skrývá jeho surová přirozenost, otiskla živočišnost do šperků.

Eliška Lhotská jewellery

Dana Bezděková jewellery

Dana Bezděková pokračuje tam, kde v minulém roce začala. Na tehdy představenou kolekci navazuje tou letošní a vrací se do magického světa roztodivných rostlin, nebezpečných ve své kráse a neodolatelnosti. Nebezpečná krása znovu útočí a rozpíná se v nových formách a tvarech. Kolekce Triffid novus nabízí mnohé šperky od prstenů po náušnice, Dana svou pozornost například znovu směřuje k různým podobám ear cuffs.

Anežka Juhová

„Přemýšlím o šperku jako o něčem, co obsahuje tajemství, vzpomínku či osobní význam, který nám pomáhá ukotvit v měnícím se prostředí a čase to, co ukotvit chceme,” zmiňuje designérka a absolventka Ateliéru K.O.V. pražské UMPRUMAnežka Juhová na svých stránkách, prohlédnete-li si její prezentaci. A takový přístup uplatňuje ve všech svých kolekcích. V té nejnovější vybízí k doteku a slibuje, že její šperky organických tvarů plné kontrastů ve vás probudí touhu si na ně sáhnout. Což je samozřejmě povoleno. V sérii šperků odkazuje ke starodávné rostlině zvané Taro, plodině, která je známá nejen díky svým okrasným listům, ale především díky bohatství, které ukrývá v zemi. Anežka se inspirovala myšlenkou, že takové kořeny představují něco pevného, co není vidět, a přesto to může být to nejsilnější a nejvzácnější, co rostlina má. Dříve jsme mohli pozorovat Anežčino objevování perel, tentokrát je to však vůbec poprvé, co experimentuje s drahými kameny. Zapojuje rubíny, smaragdy, safíry, onyxy nebo třeba ametysty.

Anežka Juhová

Kristýna Malovaná

Kolekce, kterou šperkařka a minimalistka Kristýna Malovaná představila, je inspirována Japonskem, jeho architekturou, jedinečnou minimalistickou výrazovostí, přesností a jemností. Tyto aspekty spojuje v selekci šperků reagujících na tělo svého nositele, díky kterému dostávají měřítko, ale i funkční aspekt. Kolekce byla též inspirována Kristýniným pracovním pobytem v japonském architektonickém studiu, kde vyráběla architektonické modely. Výsledek? Čisté linie tvořící variabilní objekt, který upoutá svou geniální jednoduchostí a snoubením funkce s formou.

Kristýna Malovaná

Design & fashion lovers, pozor: Blíží se další ročník Designbloku!

elle.cz