Rozdíl mezi penzijním připojištěním a penzijním doplňkovým spořením. Na co je dobré si dávat pozor

10. říjen 2022

Finanční poradce Radim Frolík je hostem naší radioporadny na téma: penzijní připojištění. Má se vlastně říkat penzijní připojištění nebo penzijní spoření? Nejen to vysvětlíme v rozhlasové poradně.

Čtěte také

Máme produkt, kterému se říká lidově penzijko. Jde o produkt, do kterého nám přispívá stát a dělí se teď vlastně na dva produkty. Starý produkt, to je tzv. penzijní připojištění, a potom doplňkové penzijní spoření, to je nový produkt, který je možné sjednávat od roku 2013. Ale na naše konzervativní poměry si myslím, že ho můžeme brát stále jako nový.

Jsme nyní v období poměrně vysoké inflace. A zároveň tady máme situaci takovou, že si v tuto chvíli na penzi skrze ono penzijko spoří 4,2 milionu lidí, což je docela hodně. To je úctyhodné, je fajn, že na to lidé myslí. Ale tady máme trošičku problém s tím, že téměř 3 miliony smluv je pořád v tom starém penzijku, které má nějaké své výhody i nevýhody, ale dlouhodobě ho teď poráží inflace.

Což je asi ten největší problém, zejména při inflaci, kterou v současnosti bohužel máme.

Radim Frolík ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Finanční poradce Radim Frolík: Jsem mladý člověk z Hradce Králové, který má rád svoji práci. Dokážu se zasmát své vlastní hlouposti, každopádně mám do života jasnou vizi pro sebe, rodinu i klienty. Umím se nad věcmi do hloubky zamyslet. Vždy ode mne můžete očekávat upřímné jednání a praktický přístup.

Co tedy s tím?
To řešení je poměrně jednoduché. Penzijko si může každý z nás převést úplně bezplatně, bez jakéhokoliv poplatku, z toho starého do nového. A může si tam už v tu chvíli vybrat nějakou strategii. To je jedna z výhod, kterou má to nové penzijko. Ta strategie může být jak konzervativní, může být vyvážena či dynamická, každý si tam přijde na svoje.

Hodně lidí je přesvědčeno, že je lepší si nechat starší produkt. Ale většinou to bývá tak, že největší dary bývají i největším prokletím.
Radim Frolík, finanční poradce

Nicméně asi pro mladší střadatele, kteří investují do penzijka, odkládají si peníze, těm bych doporučoval poradit se s někým, kdo tomu rozumí. Vyplnit si investiční dotazník. Ale všeobecně vzato by se dalo říct, že se nám víc vyplatí ty dynamické strategie, protože tam se zhodnocení může pohybovat od pěti do osmi procent.

Čtěte také

Přičemž stará penzijka se pohybují okolo jednoho procenta, spíš pod touto hranicí, což při inflaci, která je dnes okolo 17 procent, dlouhodobě se držíme na nějakých 2,5 až 3 procentech nárůstu, záleží, jak hluboko do minulosti se koukáme, tak nám to jedno procento úplně nestačí.

Vzhledem k tomu, že jsou to naše úspory, které střádáme na důchod, abychom si potom mohli žít svůj důchodový sen a jezdit třeba na dovolené a nemuset chodit pracovat, při podzimu života odpočívat, tak je potom docela špatné, když na to nemáme našetřen dostatek peněz, byť jsme si spořili, ovšem ne úplně přes vhodné produkty.

Když to tedy porovnáme, tak ona starší varianta spoření je méně výhodná? Jsou tam ještě nějaké další výrazné rozdíly, co se týká třeba podmínek výběru peněz a dalších důležitých věcí?

Čtěte také

Nové penzijko má jednu nevýhodu oproti tomu starému, a to, že negarantuje tzv. nenulový zisk. Staré penzijko vám garantuje, že v době, kdy si budete vybírat peníze, tak tam budete mít to, co jste si tam naukládali, plus samozřejmě státní příspěvek a také eventuální zhodnocení, i příspěvky od zaměstnavatele, které je tam možné dávat.

Hodně lidí je tak přesvědčeno, že je lepší si starší produkt nechat právě kvůli tomuto. Ale většinou to bývá tak, že ty největší dary bývají i tím největším prokletím.

A to prokletí je v tom, že portfolio manažeři, kteří se starají o penzijní fondy, tak nemohou příliš riskovat. Protože by jinak měli problém, pokud by to penzijní společnost musela doplácet. A tím pádem se drží hodně při zemi, což má za výsledek extrémně nízké zhodnocení, byť tedy nemohou jít do mínusu.

Ale v současnosti už se dá říct, že takřka garantovaně v nich přicházíme o peníze kvůli tomu, že nám je bere vysoká inflace.

Penzijní spoření, téma radioporadny s finančním poradcem Radimem Frolíkem.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související