Články / Reporty

Poněkud unavený pouštní trip (All Them Witches)

Poněkud unavený pouštní trip (All Them Witches)

Jiří V. Matýsek | Články / Reporty | 11.10.2022

Obecně vzato cítím dva druhy psychedelie. Tu vesmírnou, plnou barviček, optimismu a napojení se na radosti všehomíra. Třeba King Gizzard & the Lizard Wizard. A pak tu pouštní. Syrovou, často zdrcující, ostrou jako bodnutí štíra, plnou vnitřních démonů. Prostě špatný trip. Takoví jsou All Them Witches, kteří v pondělí zahráli před vyprodanou MeetFactory.

Do Prahy se parta z mekky amerického country, z Nashville, vrátila po třech letech. Tehdy předskakovali v O2 universu Ghost a už tehdy bylo znát, že velký prostor vcelku hravě utáhnou, nicméně prostory o rozměrech smíchovské továrny jim sedí lépe. Snáze se tu buduje kontakt s publikem i atmosféra. Pokud o ni tedy stojíte.

S úderem osmé vyskočil na pódium Rich Ruth, který si v půlhodinovém setu vystačil jen s kytarou a hromadou elektronických udělátek. Ruchy, šumy, náznaky beatů a nad tím vším se vznášela rozostřená kytara. Atmosféra výborná, uvolněné snění zajištěno. Obzvlášť když se na třetí a poslední skladbu přidal k Ruthovi také houslista All Them Witches Allan van Cleave. V tu chvíli jako by se celý set pozvedl do vyšších emocionálních pater. V živém provedení získala Ruthova hudba na syrovosti, kterou se zatím do zvukově mnohovrstevnatých studiových nahrávek úplně otisknout nepodařilo. Velmi příjemné překvapení.

Přesnost, to je něco, co je třeba ocenit. All Them Witches začali dokonce pět minut před ohlášeným startem a set zahájili otvírákem stále aktuálního alba Nothing As the Ideal, skladbou Saturnine & Iron Jaw. Ta je esencí jejich zvuku, je tu blues, je tu stoner rock, je tu dramatický zvrat od jemného k hutnému. A tak to vlastně pokračovalo celý koncert. Tu a tam se výrazněji přidaly klávesy, jindy housle, občas skladby natáhly uvolněné, rádoby jamované pasáže. Počkat. Rádoby? U psychedelických kapel je to celkem běžná součást vystoupení, ale o spontánnosti, s jakou zmínění King Gizzard & the Lizard Wizard natahují své skladby, se u All Them Witches úplně hovořit nedá. Působilo to připraveně, nepřekvapivě. Bohužel.

Celý koncert navíc působil odtažitě. Muzikanti s tvářemi ukrytými ve stínech předvedli skvělý výkon, do karet jim hrál i velmi povedený zvuk, ale celku scházelo nějaké hlubší propojení ve směru pódium – publikum, větší opravdovost. Soustředění nemusí být špatné, ale když je z něj znát, že je tak trošku bez nadšení, je to škoda. Věřím, že to bylo momentálním rozpoložením kapely, únavou z cestování. Možných vnějších vlivů je spousta.

Napsat o pražském koncertu All Them Witches, že byl špatný, by byl hřích. Jen nedošlo ke kýženému emocionálnímu sepětí. Jako by kapela nechtěla pustit diváky přes ochrannou slupku. Někdy holt trip nedopadne úplně podle představ.

Info

All Them Wicthes (us) + Rich Ruth (us)
10. 10. 2022 MeetFactory, Praha

foto © Šimon Stejskal

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Punkom slobode na stope (Chorobopop)

Jakub Veselý 06.05.2024

Počas koncertu Ctib prezentoval myšlienku o skutočnej definícii punku, polemiku o o význame životného štýlu, ktorý nedefinuje len tvrdá hudba.

Skrýt se v tygřím obleku (Raein)

Marek Hadrbolec 02.05.2024

Raein se před Kabinetem Múz pomyslně svlékají donaha a dávají se všanc. Lidi se nedočkavě chytají cizích slov a známých melodií.

Nothing Works (Declan McKenna)

Eva Karpilovská 29.04.2024

Britský písničkář Declan McKenna se po dvou letech vrátil do Prahy, s rozrostlou kapelou zahrál tentokrát v prostorném holešovickém klubu SaSaZu.

Rezignace v nejlepším smyslu slova (Still House Plants)

Alžběta Sadílková 28.04.2024

Koncert Still House Plants se odehrál jen pár dní poté, co si jejich nejnovější deska na serveru Pitchfork vysloužila označení Nejlepší nová hudba.

Panorama války nad městem (Mayssa Jallad)

Filip Peloušek 28.04.2024

Příběh vyprávěný mezi písněmi je temnější a temnější. Oči mi jen těkají mezi drobnou zpěvačkou naprosto ponořenou do hudby a panoramatem města za ní.

Zpěv odkvétajících slunečnic (White Ward)

Marek Hadrbolec 25.04.2024

Nový prostor brněnské Melodky obehnaný bílými kachličkami má navíc osobitou, mírně surrealistickou atmosféru.

Vpít se do ocelové hory (Deena Abdelwahed)

Michaela Šedinová 23.04.2024

Je sobota večer, ale sál kina Přítomnost je jako vždycky tak trochu v bezčasí. Loňská deska Jbal Rrsas tuniské producentky Deeny Abdelwahed je taky mezi časy a světy.

„Keď sa niečo páči všetkým…” (Berlin Manson)

Marek Hadrbolec, Veronika Vagačová 21.04.2024

Slovenští bojovníci za sociálně spravedlivou společnost a postpunk smíchaný s rapem vzali během malé české tour útokem nejprve vyprodanou Prahu a druhý den Brno.

Mezi hukotem velkoměsta a ptačím zpěvem (Shida Shahabi, BITOI)

Alžběta Sadílková 21.04.2024

My promlouváme k prostoru, prostor promlouvá k nám. Součástí oslav 40. narozenin Atria Žižkov byl i víkendový dvojkoncert pod taktovkou Heartnoize promotion.

Ve zvukové krajině labyrintu Faunu (Faun festival)

Veronika Miksová, Kryštof Kočtář 16.04.2024

Na koncerty chodíme v Brně často, ale sklepní scénu Husy na provázku nebo Komorní sál JAMU jsem ještě nikdy neviděl tolik přeplněné jako během Faunu...

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace