Místo Řezníčkové Hedvičák. Kvůli koalici na žďárské radnici obětovalo ANO lídryni

  15:14
K podpisu memoranda o spolupráci se dnes chystá koalice složená ze zástupců uskupení Žďár – živé město (ŽŽM), hnutí ANO a nezávislých, KDU-ČSL a SOS Žďár (ČSSD a nezávislí). Starostou zůstane Martin Mrkos, který ŽŽM dotáhl k zisku třetiny všech mandátů.

Ve vedení města jej doplní současný místostarosta Rostislav Dvořák (KDU-ČSL) a překvapivě Jaroslav Hedvičák (ANO).

I když výsledky voleb nahrávaly tomu, že by mohla pokračovat osm let trvající spolupráce ŽŽM, ANO, ODS a KDU-ČSL, nakonec trvalo vyjednávání dva a půl týdne. A neobešlo se bez překvapení.

Řezníčková necítila podporu celého klubu

Vítězné hnutí ŽŽM, které získalo devět z 27 mandátů, totiž odmítlo spolupráci s dosavadní místostarostkou Ludmilou Řezníčkovou (ANO). „Od vítěze voleb přišel tento požadavek, i když před volbami byla deklarovaná spolupráce a všichni se plácali po zádech. Jsem zklamaná z toho neadekvátního a nefér požadavku na výměnu, to se nedělá. Je to stejné, jako bych ŽŽM řekla, že nechci Mrkose,“ reagovala Řezníčková.

Kdo by měl zasednout v radě města (9 míst)

Žďár - živé město (4 křesla) Martin Mrkos – 38 let, lídr ŽŽM a dosavadní starosta, ekonom, krajský zastupitel

Zdeněk Navrátil – 46 let, marketingový manažer, bývalý starosta, krajský zastupitel

Karolína Kostečková – 34 let, manažerka rodinné firmy, v zastupitelstvu je podruhé

David Filip – 35 let, vedoucí centra primární prevence oblastní charity, nováček

ANO a nezávislí (2 křesla) Jaroslav Hedvičák – 35 let, nový místostarosta, dosud byl krajským manažerem hnutí ANO a předsedou městské komise pro sport a volný čas

Radek Zlesák – 39let, stavební inženýr, dvakrát byl radním města, jedno období byl poslancem, nynější krajský zastupitel

KDU-ČSL (2 křesla) Rostislav Dvořák – 64 let, na post místostarosty nastoupil před rokem po zvolení Romany Bělohlávková poslankyní, předtím byl šéfem odborů ve firmě Žďas

Romana Bělohlávková - 57let, dětská lékařka, poslankyně, současná radní

SOS Žďár (1 křeslo) Vladimír Novotný – 56 let, náměstek hejtmana, bývalý radní města, do vedení města se vrací po osmi letech

Podle ní vítězové na svém požadavku trvali a nechtěli ustoupit. Ve hře byla i možnost, že by ANO odešlo do opozice, z toho však nakonec po jednání uvnitř hnutí sešlo. „Necítila jsem podporu celého našeho klubu zastupitelů a ustoupila jsem,“ řekla končící místostarostka, která byla volební jedničkou a hlavní tváří v kampani. Na středeční pravidelnou tiskovou konferenci města už Řezníčková nedorazila.

Nahradí ji pětatřicetiletý Jaroslav Hedvičák, který je mezi zastupiteli nováčkem. Dosud byl krajským manažerem Babišova hnutí, v končícím období působil jako předseda sportovní komise města.

Starosta Mrkos se přímé odpovědi k výhradám vůči dosavadní kolegyni na tiskovce nejdřív vyhnul, na dotaz MF DNES odpověděl až později. „Protože v zastupitelských klubech ŽŽM, KDU-ČSL a ČSSD nelze zajistit podporu pro volbu místostarostky v podobě paní Řezníčkové, přišlo ANO s návrhem místostarosty v podobě pana Hedvičáka. Tento návrh má podporu napříč koaličními stranami,“ sdělil Mrkos.

Proč neodmítl spolupráci s ANO jako celkem, jak vybízelo uskupení Společně (ODS + TOP 09)?

„Nechceme se dívat na komunální politiku optikou té celostátní. Nechceme rozlišovat barvu dresu, ale jde nám o to, aby především rada byla složena z pracovitých, kompetentních lidí, kteří potáhnou za jeden provaz a kde bude fungovat tolik důležitá týmová chemie,“ řekl Mrkos.

ODS a poloviční úvazek

Zástupci uskupení Společně, jež získalo tři mandáty, vydali prohlášení o odchodu do opozice už minulý čtvrtek. Zmínili, že vybízeli k utvoření koalice demokratických stran (tedy bez ANO), jaké už fungují na krajské i celostátní úrovni.

Podle Mrkose však o podobě koalice rozhodl také požadavek ODS na vytvoření postu místostarosty na poloviční úvazek pro lídra Společně Jana Mokříše, což vítězné hnutí odmítlo.

ŽŽM bude mít v devítičlenné radě čtyři zástupce, ANO a KDU-ČSL po dvou, SOS Žďár vyšle jednoho. Ustavující zasedání zastupitelstva je v plánu na pátek 21. října.

Uskupení Změna 2018, která bylo v uplynulém období největším kritikem vedení města, zůstane v opozici. I když zakladatel Změny a bývalý tajemník městského úřadu Jan Havlík přemluvil do čela kandidátky bývalého šéfa Žďasu Miroslava Šabarta a hnutí obhájilo čtyři mandáty, koaliční potenciál Změně chybí. Jednat s Havlíkem a spol. odmítl Martin Mrkos hned v první reakci po volbách.

O místa ve žďárském zastupitelstvu se ucházelo celkem osm stran a hnutí. Jen těsně pod pětiprocentní hranicí zůstali komunisté v koalici s SPOZ a Přísaha.

Hedvičák: To rozhodnutí se rodilo v bolestech

Ludmilu Řezníčkovou v čele města nechceme, vyslal při povolebním vyjednávání jasný vzkaz vítěz voleb, hnutí Žďár-živé město. Jak s nezvyklým požadavkem „odstřelit“ jedničku koaliční strany, která byla tváří z plakátů a na kandidátku přitáhla řadu rodinných příslušníků, naložili její kolegové v hnutí ANO?

Místo odchodu do opozice se nakonec rozhodli po interním jednání šesti zvolených zastupitelů koaličního projektu účastnit. Ve vedení města Řezníčkovou vystřídá politický nováček Jaroslav Hedvičák.

„Toto rozhodnutí nebylo vůbec jednoduché, rodilo se v bolestech. Za Lídou Řezníčkovou jsme vždy stáli a má naši plnou důvěru. Nicméně s kolegy jsme se shodli, že je potřeba udělat maximum pro to, abychom z koaličních řad mohli prosazovat náš velmi ambiciózní program, který jsme slíbili našim voličům,“ vyjádřil se Jaroslav Hedvičák, pětatřicetiletý krajský manažer hnutí ANO, který se po ustavujícím zastupitelstvu přesune na žďárskou radnici. „Jedná se o velkou výzvu, kterou přijímám s pokorou, ale nebojím se jí,“ ujišťuje.

Určité zkušenosti získal v uplynulých čtyřech letech coby předseda sportovní komise. V roli místostarosty by se rád zaměřil na bezpečnost, sport a kulturu, jednotlivé gesce se však budou teprve dělit.

Spekulovalo se také o tom, zda se o uvolněný post nebude přece jen ucházet bývalý poslanec ANO a trojka kandidátky Radek Zlesák. „Životní kapitolu, kdy jsem v politice působil na uvolněné pozici, mám již uzavřenou. Trpěla tím jak moje rodina, tak i moje profese stavaře. Do profesionální politiky by měli lidé umět vstupovat, ale zároveň by měli umět i vystupovat. Tak jsem to veřejně deklaroval před volbami a moje slovo platí i po volbách,“ odmítl přesun ze svého zaměstnání v městem ovládané firmě Satt na radnici. Pokračovat bude jen ve funkci radního.

Reakce Ludmily Řezníčkové na sebe nenechala dlouho čekat. Orgánům hnutí ANO den poté odeslala svůj rezignační dopis, který následně zveřejnila i na svém profilu na Facebooku. Povolební vyjednávání označila za velmi smutnou záležitost.

„V jejich průběhu jsem najednou zjistila, že lidé, které jsem považovala za svoje kamarády, jednají ve ‚jménu většího dobra‘ a jsou schopni zapomenout na přátelství, lidskost nebo výsledky práce pro město a hnutí. Byla jsem obětována, i když jsem dokázala svým jménem a programem zvýšit počet mandátů zastupitelů ze 4 na 6. Samozřejmě, že jde vždy o kolektivní práci, ale lídr nese tíhu největší,“ napsala Řezníčková.

Zároveň oznámila své odstoupení z funkce oblastní předsedkyně hnutí a požádala o ukončení svého členství v ANO. „Mandát v zastupitelstvu jsem získala od voličů, tam zatím zůstávám, uvidíme, jak to bude pokračovat,“ doplnila pro iDNES.cz.