Dnes Pátek - jasno 20°C
Zítra Sobota - bourky 20°C
Pátek 24. 5. 2024
Svátek má Jana
Pražské drby
Co se v Praze povídá
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Pražský životSetkání

Generál, učitel a hrdina. Újezd si připomene výjimečnou osobnost Stanislava Krause

18. 10. 2022 - 20. 10. 2022
Jako voják prošel v druhé světové válce v boji proti nacismu takřka celý svět. U generací mnoha žáků se zapsal jako nezapomenutelný učitel. A v neposlední řadě měl i výtvarný a literární talent, což si můžete ověřit při listování jeho knihou. Újezd nad Lesy si spolu s Armádou České republiky připomíná jednu ze svých nejvýznamnějších osobností, brigádního generála Stanislava Krause. Příští týden, 18. a 19. října, zde armádní oddíl pojmenovaný na jeho počest předvede vojenskou techniku, 20. října se uskuteční křest dotisku jeho knihy.
2022-stanislav-kraus

Stanislav Kraus

„Pan Kraus byl opravdu velmi významnou újezdskou osobností. A to nejen kvůli událostem z období války, ale i díky svému dlouholetém působení na naší škole. Žákům vštěpoval nejen praktické znalosti, ale i hodnoty jako jsou odvaha, čestnost nebo smysl pro spravedlnost. Jsme velmi rádi, že se nám tyto akce spolu s Armádou ČR podařilo ke 110. výročí jeho narození zrealizovat,“ říķá Eva Danielová z Újezdského muzea.

Exhibice armády na farní louce
První část připomínkových akcí bude mít na starosti 252. protiletadlový raketový oddíl generála Stanislava Krause. 18. a 19. října ovládne farní louku na ulici Čentická jeho vojenská technika. Děti i dospělí si budou moct prohlédnout třeba obrovský vojenský stan, radar, obrněný transportér nebo si osahat nejrůznější střelné zbraně. Pro nejmenší bude v lesíku u školy probíhat malý kurz přežití. Vojenský oddíl ukáže dětem, jak se maskovat za pomoci barev a přírodních materiálů, předvede základní typy rozdělávání ohňů a mnoho dalších pomůcek a triků pro pobyt v přírodě. Mimo jiné se i dozvíte, proč nese tento raketový oddíl ve svém názvu odkaz pana generála Krause.

Na výstavu vojenské techniky naváže křest knihy
Na výstavu a exhibici navazuje 20. října vzpomínková akce a křest dotisku knihy generála Stanislava Krause Za svobodou třemi světadíly. Křest a beseda se bude konat za přítomnosti jeho rodiny a důstojníků Armády ČR v divadelním sále Masarykovy základní školy, se kterou je pan Kraus neodmyslitelně spjat. Kniha, která poprvé vyšla v 90. letech, obsahuje vzpomínky a autentické zápisky Stanislava Krause z východní a západní fronty. Kromě křtu se můžete také těšit na přednášku o životě tohoto významného občana Újezda nad Lesy a jeho živém odkazu.

Stanislav Kraus je v Újezdě velmi známou a váženou osobností. Potvrzuje to i skutečnost, že se nejedná o první akci tohoto typu v místní městské části: podobné oslavy byly uspořádány u příležitosti jeho stého narození, bylo mu uděleno čestné občanství a vestibul školy, kde strávil tolik let svého života, zdobí jeho busta.

Stanislav Kraus se narodil v roce 1912 v Ohavči nedaleko od Jičína. V srpnu 1939 uprchl do Polska. Jeho boj proti nacismu ho zavedl do Sovětského svazu, přes Istanbul do Palestiny, severní Afriky, Velké Británie, Francie, Belgie a Německa. Zúčastnil se nejtvrdších střetů války, mj. bojoval u Tobruku nebo u Dunkerquu. Nakonec jako osvoboditel překročil spolu s americkými vojáky naše hranice u Chebu. Po válce mu bylo nabídnuto místo na hlavním štábu ministerstva národní obrany, protože ale nesouhlasil se směrem, kterým se armáda ubírala, nechal se v roce 1945 demobilizovat, rok na to nastoupil jako učitel do Újezda. Zde strávil za katedrou následujících 30 let, vychoval mnoho ročníků žáků, kteří na něj s láskou vzpomínají. Po pádu komunismu vyšly jeho zápisky z válečných cest. V roce 2000 jej Václav Havel in memoriam jmenoval brigádním generálem.



Autor: Cen

Letní hry Na Františku

Včera ve 12:38

Praha 1 pořádá Letní hry Na Františku. Děti a mladiství se mohou těšit na atletiku, mini golf, basketbal, florbal, lezení, veslování nebo surfařský simulátor.

PVK: Přehled plánovaných výluk vody na 22. týden

Včera v 11:44

Pražské vodovody a kanalizace zveřejnily plánované výluky v dodávkách pitné vody příští týden. Výluky jsou z důvodu provádění plánovaných oprav, udržovacích a revizních prací.

Pražské vinice: Dvě besedy na Vyšehradě

Včera v 07:38

Zajímá vás víno a kultura s ním spojená? Poznejte autenticitu a výjimečnost vín z pražských vinic. Jedinečné polohy těchto zelených částí Prahy, z nichž některé jsou památkově chráněnými územími, veřejnosti běžně nepřístupnými, poskytnou i nevšední výhledy...

Troja: Zámek a labyrint

Včera v 07:07

Zámek Troja a jeho okolí představují jedinečný prostor v širším centru Prahy, kde bude GHMP představovat témata spjatá s urbánním historickým prostorem za pomoci současných uměleckých prostředků. 

Moai bude slavnostně odhalena, přijde i Pavel Pavel

Včera v 07:03

Socha Moai v bubenečském parku Lázaro Cárdenase už zdomácněla, v mezičase dostala i klobouk pukao. Nyní dojde i na slavnostní odhalení za přítomnosti zástupců Chile, které sochu do parku Prahy 6 darovalo.

Střelecký ostrov zve na Vinařské slavnosti

22. května 2024 ve 12:15

Prezentace malých rodinných vinařů nejen z jižní Moravy, ale i z oblasti starého a nového světa, jejichž produkci běžně neochutnáte v pátek 24. a v sobotu 25. května.

Korso Krymská 2024

22. května 2024 v 07:44

Krymská, to je ulice plná barů, restaurací, obchodů a dílen. V roce 2022 se obnovila tradice Korsa Krymská, které vždy koncem května vdechlo malé vršovické ulici venkovní život velkého bulváru. Bez aut a omezení se návštěvníci mohou těšit na spoustu živé hudby a představení, jídla a pití. Ve...

Multižánrový hudební festival v Modřanech

22. května 2024 v 06:48

V sobotu 25. května se v Modřanech koná Multižánrový hudební festival. Vstup volný.

Praha 1: Setkání k budoucnosti parku Kampa

21. května 2024 v 16:28

Ve středu 22. května se v parku Kampa koná veřejné setkání o budoucnosti parku. Od 17 do 18 hodin se můžete zúčastnit procházky po parku s architektkou, která vám představí nový návrh. Procházka začíná u saly terreny.

Hanspaulkou za Lídou Baarovou

21. května 2024 ve 14:25

Zájemci o architekturu se sejdou v sobotu 25. května.

Napouštíte domácí bazén? Ideálně vodou z cisterny od PVK

21. května 2024 v 09:47

Teplé počasí rozjelo sezónu napouštění domácích bazénů. Pražské vodovody a kanalizace nabízejí a doporučují zákazníkům napouštění bazénů vodou z cisteren, které zamíří přímo na jimi určené místo.

Další články
Nahoru