Kostelanski, Klíma a další. Povídky o slabostech lidské mysli

Hubert Klimko-Dobrzaniecki: Květa

Květa se chtěla stát andělem. V dolnoslezském městě Bielawa, v kraji při polsko-českých hranicích, odkud pocházela, bylo tak snadné stát se bláznem... Povídku Huberta Klimka-Dobrzanieckého ze souboru Blázen poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání. Účinkuje Martina Delišová.

Účinkuje: Martina Delišová
Připravil: Dominik Mačas
Překlad: Jiří Červenka
Režie: Jakub Doubrava
Natočeno v plzeňském studiu Českého rozhlasu v roce 2020 (premiéra)

Spisovatel a básník Hubert Klimko-Dobrzaniecki (1967) se narodil v Bielawě v Dolním Slezsku. Je to kraj na okraji, syrové pohraničí České republiky a Polska fatálně poznamenané zběsilostí dějin 20. století. Pro spisovatele živné místo plné příběhů. Klimko-Dobrzaniecki je svým rodištěm zasažen a, i když mu uniká na Island (kde řadu let žil) nebo do Vídně (kde v současnosti žije), ve svých prózách se k lidem do kraje kolem Bielawy často vrací. Je tomu tak i v povídkovém souboru Blázen, který v překladu Jiřího Červenky v roce 2019 vydalo nakladatelství Větrné mlýny.

Texty jsou prosáklé zmarem místa a jakákoliv snaha jejich protagonistů o život končí rolí v bizarním společenském panoptiku, z něhož, zdá se, je jediným vykoupením zázrak. Povídka Květa vypráví o ženě, která se chtěla stát andělem. Květa jakoby nepatřila do světa který ji obklopuje. Žije si ve své svatyni s obrázky andělíčků a volný čas nejraději tráví na svatebních obřadech v okolí. Uspokojení jí nepřinese ani manželství se šaramantním prodavačem luxusních van a vířivek Igorem, ani internetem probuzená sexuální vášeň…

autor: Dominik Mačas | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.