Stezka spisovatelů se rozrostla o Nezvala, přibudou ještě tři autoři

  15:04
Mariánskolázeňská stezka věnovaná slavným spisovatelům se rozrostla. V Anglické ulici se ve středu objevil nový panel věnovaný moravskému básníkovi Vítězslavu Nezvalovi. Těm, kteří se u něj zastaví, představí známého autora nejen jako básníka, ale i jako spisovatele, překladatele, spoluzakladatele poetismu a vůdčí osobnost českého surrealismu.

Mariánskolázeňská Stezka spisovatelů se rozrostla o nový panel. Věnovaný je moravskému básníkovi Vítězslavu Nezvalovi. | foto: Barbora Tintěrová

Podle ředitelky mariánskolázeňského informačního centra Barbory Tintěrové byl Vítězslav Nezval mimo jiné také milovníkem žen a astrologie.

„Je známé, že poprvé přijel do Mariánských Lázní v roce 1925 a téměř ztratil dech, jak byl ohromen jejich nádherou,“ říká Barbora Tintěrová s tím, že svá díla psal Nezval nejčastěji v café Opera. Právě zde vznikla jeho báseň opěvující Mariánské Lázně.

Podle Tintěrové přibudou v nadcházejících měsících ve městě ještě další tři panely. Věnované budou spisovatelům Rudyardu Kiplingovi, Jaroslavu Olbrachtovi a Janu Nerudovi. Tím bude projekt Stezka spisovatelů dokončen.

V informačním centru si všichni zájemci o historii, literaturu a město a rovněž i milovníci pěších procházek budou moci zdarma vyzvednout vytištěnou mapu stezky.

„Trasa je dlouhá 8 855 kroků, což je necelých sedm kilometrů. Po dokončení bude zahrnovat patnáct panelů a povede kolem domů, na nichž je možné vidět nějakou upomínku na pobyt známých osobností literárního světa, například pamětní desku,“ doplňuje manažerka lokální destinační agentury KIS Mariánské Lázně Elena Sorokina.

Stezka spisovatelů v Mariánských Lázních vznikla v roce 2017 u příležitosti 85. narozenin spisovatele Vladimíra Párala, který v západočeských lázních nalezl svůj druhý domov.

V letech 2018 až 2019 bylo ve městě rozmístěno jedenáct zastavení s upomínkou na slavné spisovatele, básníky a filozofy, kteří ve městě v různých obdobích pobývali. Do konce letošního roku bude dohromady patnáct panelů tvořit ucelený okruh.