Víkend sklářského řemesla pořádají na Krásné

14.10.2022 23:05:51 | Autor: redakce | Rubrika: Kultura | Obce: Pěnčín

Víkend sklářského řemesla pořádají na Krásné

Druhý ročník Víkendu sklářského řemesla od soboty 15. do neděle 16. října v prostorách Kittelova domu v Krásné je obohacen o výstavu a mimořádný koncert Václava Kořínka.

Skláři a jejich um

Slavnost zaměřená na oslavu sklářství se uskuteční ve všech prostorách Kittelova domu. Setkání sklářských řemeslníků nejrůznějších směrů, sklářských výtvarníků, ale i laických obdivovatelů sklářského kumštu a kvalitního řemesla se koná na Krásné po druhé. Za kahany usednou skláři z nedalekého okolí i nové tváře. Mezi těmito budou čtyři Mistři řemesla Libereckého kraje, a to: Kamila Parsi Žďárská, Jiřina Štrynclová, Karel Sobotka a Zdenek Sochor. Stejně jako vloni, řemeslníci prezentující svoje dílo budou o tomto víkendu výrobky na Burku prodávat. Výborná příležitost pro návštěvníky pořídit pro svou radost i blízké nádherné křehké dárky.

Blesky ve skle - koncert Václava Kořínka

A protože o tomto víkendu bude mít hlavní roli sklo, hrát se bude nejen sklářům, sklu, ale i na sklo. Skleněné flétny o sobotním koncertu rozezní muzikant, cestovatel, terapeut, multiinstrumentalista i hudebník hrdelních, tzv. alikvótních zpěvů Václav Kořínek. Vystupuje na domácích i zahraničních pódiích, v přírodě i na zajímavých a neobvyklých místech. Hraje tranzovní etnickou hudbu a má za sebou řadu originálních projektů i se skleněnými nástroji. Jak uvedl:hudebník v poslední době mimo jiné spolupracoval s Pavlem Baxou, vymysleli léčivý skleněný objekt, který má multimediální vlastnosti. S sebou rovněž přiveze nástroj s podivuhodným názvem flashstring. „Flashstring je můj vynález - smyčcový flažoletovy nástroj, se kterým vystupuji. Nyní jej připravuji k patentu," dodává. Není vyloučeno, že na Krásné překvapí s dalším objektem ze skla. Přijďte se nechat zasáhnout. Koncert se uskuteční v sobotu 15. října od 16 hodin v prvním patře Kittelova domu na Krásné.

Výstava mladé sklářské umělkyně

Skleněné plastiky fytolitů bude v prvním patře Kittelova domu vystavovat mladá sklářská umělkyně Josefina Váchová, spolupracující na tomto díle s vědci. Jde o mikroskopické části v travním porostu, obsahující SiO2. Stejný chemický vzorec je základní složkou skla. Skleněné plastiky fytolitů přispívají ke komunikaci a popularizaci vědy, nebo jako učební pomůcka.

Přednáška o sklu

Povídání o historii a výrobě skla a další zajímavosti přinese odborná přednáška, která se uskuteční v neděli 16. 10. od 14 hodin. V doprovodném programu Sklářského víkendu v Kittelově domě nebudou ani tentokrát chybět sklářské dílny pro děti a dobroty k jídlu a pití ze skvělé domácí kuchyně huťských žen.

Sdílet s přáteli na facebooku

Související články

Podzimní pouť na Krásné přinese hudbu i řemeslné výrobky
Prázdninové Klekání 2022 chystají v Kittelově domě
Díky dotaci zkrásní morový sloup, který zažil Fausta Jizerských hor
Na Krásné zahájí novou výstavu podmaleb na skle Jany Scheybalové
Krajinou na pomezí Jizerských hor a Českého ráje provede doktor Kittel
Obrazem: Podzimní pouť v Kittelově areálu na Krásné

Diskutujte s námi

 

 

Další aktualita v pořadí ARCHIV AKTUALIT
 

Vyberte obec

Krátké zprávy z regionu Jablonecka

Webové stránky kraje získaly novou podobu

Přívětivější vizuální zpracování, snadnější dostupnost informací, strukturované stránky krajských odborů, formuláře na jednom místě či přehledné aktuality. To vše a mnoho dalšího přináší nová podoba webových stránek Libereckého kraje. Adresa zůstává neměnná, a to https://www.kraj-lbc.cz/. „Vzhled, funkčnost a přehlednost webu kraje již potřebovaly výraznou změnu. Jsem rád, že můžeme nyní spustit novou verzi stránek. Běžný uživatel samozřejmě najde veškeré informace stále na stejném místě tak, jak je zvyklý, a to na https://www.kraj-lbc.cz/," uvedl Zbyněk Miklík, náměstek pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

Kraj hledá Památku roku pro letošek. Nominace přijímá do 30. dubna

Již jen několik dní je možné přihlásit se do devátého ročníku soutěže Památka roku 2023 Libereckého kraje; termín vyprší 30. dubna. Soutěž, jejímž cílem je upozornit na úspěšné obnovy kulturních památek a poukázat na ojedinělé stavby v našem regionu, vypisuje Liberecký kraj. „Skutečně velice stojíme o to, aby se nám hlásilo co nejvíce majitelů úspěšných obnov památek. Jejich obnovy jsou inspirací příkladem pro ostatní majitele," uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovního ruchu Libereckého kraje. Předchozí článek


Archiv krátkých zpráv

Nejnovější články

Jak probíhal Speed Marathon 2024 v Libereckém kraji
V Desné zase začne dřevosochání
Pálení čarodějnických ohňů? Ne na místech s nebezpečím požárů
Kasteláni myslí i na hendikepované návštěvníky
Služební pes Max vypátral v lese u Harrachova dva zloděje

Nejčtenější články

29.04.: Služební pes Max vypátral v lese u Harrachova dva zloděje
28.04.: Plánované uzavírky v Jablonci nad Nisou od 29. a 30. dubna
28.04.: Nové úřední hodiny jabloneckého magistrátu

Další »

Události dle data

Stalo se | Připravuje se

Vyberte datum:
Po Út St Čt So Ne

Infomail


Chcete pravidelně dostávat informace o novinkách na tomto serveru?

Zadejte svůj e-mail:
 

Facebook

Twitter

Instagram

https://www.instagram.com/nasejablonecko

Odkazy

Fotogalerie Videogalerie Soutěže Anketa

INZERCE | KARIÉRA | KONTAKT

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím | Další informace