Lídr bodování dorostu Záhejský: Všichni máme z hokeje radost

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Karlovarský útočník Vít Záhejský vede kanadské bodování Extraligy dorostu s bilancí 10+13, kterou nasbíral v úvodních osmi zápasech. Není divu, dorost Energie je nejproduktivnějším týmem celé soutěže, ani to mu ale zatím nestačí na první místo ve skupině.

V osmi zápasech jste nasbíral 23 bodů. Co za tím stojí?
Já si myslím, že je to odměna za dřinu celého týmu. Není to jen o mě. Není důležité hledět na to, že já dávám góly nebo nahrávky. Je to úspěch celého týmu.

Jste ročník 2007, ale v dorostu jste hrál už loni. V čem vidíte největší rozdíl?
Vidím tam obrovský rozdíl v tom, že dostávám více ice timu. Co se týče mého osobního posunu, tak vidím, že hra v defenzivní zóně ještě není taková, jaká by měla být. Na defenzivě ještě budu muset zapracovat. Stejně tak na výbušnosti ve třech krocích a střele z první. Útok jako takový jsem ale určitě zlepšil, taky víc vydržím, v čemž mi hodně pomohlo běhání v letní přípravě. Myslím si, že mám taky víc síly v situacích jeden na jednoho, což pořád trénujeme. Hlavně jsem zrychlil celou hru a nepředržuju puky.

Váš útok jen podporuje ofenzivní styl karlovarského dorostu. Na co v týmu kladete důraz?
Jsme naladění na totální forček. Nemáme vlastně žádný systém, jen v obranných činnostech. Z našeho stylu hry získáváme hodně kotoučů a v poslední době jsme se i naučili dávat góly.

„Jsme naladění na totální forček. Nemáme vlastně žádný systém, jen v obranných činnostech.“

Jak se hraje, když dáváte tolik gólů?
Řekl bych, že hrajeme ve větší pohodě, a ne v křeči z toho, že teď musíme dát gól. Když ale vezmu třeba zápas proti Hvězdě, tak tam jsme se na to úplně vykašlali. Nebojovali jsme, nic. Tím pádem jsme se dostali do křeče z toho, že ty góly musíme dát. Nakonec jsme vyhráli, což je dobře, ale my potřebujeme dát gól vždycky hned ze začátku, abychom z toho pak nebyli ve stresu. Potom můžeme hrát v klidu. Je to hodně o hlavě.

Hodně gólů znamená také hodně kanadských bodů pro hráče. Panuje v týmu zdravá soutěživost?
Ano, nějaké sázky proběhly. Nemyslím si ale, že by někdo z týmu hrál vyloženě na své body. Víc se soustředíme na celkový výkon, takže soutěživostí se spíše bavíme.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

V šesti z osmi zápasů jste vstřelili minimálně šest branek. Jak si takové zápasy užíváte?
Já si to užívám na sto procent, protože vidím, jak to všechny kluky baví. Nehrajeme sami na sebe, nahráváme si a všichni máme z hokeje radost. To vidím jako velké plus oproti minulému roku.

Jaké to bylo minulý rok?
Minulý rok jsme nebyli taková parta jako teď. Ve všem si věříme a pro mě je to lepší, cítím se lépe. Dobrá parta za mě dělá největší část výsledku, protože si pomáháme, navzájem se posloucháme. Za tuto sezonu jsme se ještě nepohádali. Radši si všechno vyříkáme, než abychom se pohádali.

I přes tohle všechno vám to na čelo tabulky zatím nestačí, těsně ztrácíte na Slavii. Jak jste spokojeni s aktuálním umístěním?
Sami jsme překvapení, protože jsme nečekali, že budeme takhle vysoko. Teď nás nicméně štve, že jsme druzí, protože za to může víceméně zápas s Plzní, v kterém jsme úplně přestali hrát. Nebo my jsme vlastně ani nezačali hrát tak, jak hrajeme teď. To nás štve, ale doufáme, že brzy budeme na čele tabulky.

„Sami jsme překvapení, protože jsme nečekali, že budeme takhle vysoko.“

Po zápase s Plzní jste se ale opět vrátili k dobrým výsledkům. Dalo by se to tedy označit za výpadek?
Já si nemyslím, že to byl úplně výpadek. Takhle bych to nenazval. Celkově jsme hráli takový divný hokej. Nenahrávali jsme si na hokejky, nebojovali jsme. A co je hlavní, u nás hraje podstatnou roli forček, který jsme vůbec neměli, a ani jsme dostatečně nebruslili.

Jaké jsou tedy vaše cíle do této sezony?
Naším cílem je udržet se v top čtyřce a určitě postoupit do play off. Každý nadcházející zápas bude pro splnění tohoto cíle důležitý. Nejdůležitější pro nás budou určitě utkání s Plzní a Slavií.

Na co byste si ve zmíněných zápasech měli dát pozor?
Pan trenér nám důkladně vysvětloval, že bychom si neměli dávat krosovky, a naopak v defenzivní zóně bychom měli přečíslovat hráče soupeře.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Vraťme se ještě k zápasům minulého týdne a zmiňovanému utkání proti Hvězdě…
V první třetině jsme nastoupili tvrdým forčekem jako v každém zápase. Bojovali jsme. Akorát víme, že proti Hvězdě neumíme hrát. Vždycky má více odražených kotoučů, už v minulé sezoně to tak bylo, a na to nás trenéři taky připravovali. Oni nedají gól z kombinace, ale z odrazu nebo po špatné přihrávce. Potom jsme si mysleli, že to půjde samo, ale soupeř se nevzdával. Tím, že jsme nedali gól na začátku, jsme byli v křeči a neproměnili jsme ani střely do prázdné brány. Jejich gólman to všechno pochytal, a jestli jsme něco nevěděli, tak to, že mají tak dobrého brankáře.

A následující zápas proti Litvínovu?
Ten vypadal úplně jinak. První třetina je ve všech zápasech nejvyrovnanější, protože každý má ještě sílu a dobrý pohyb. My jsme na letní přípravě hodně běhali, takže nás nemůže nikdo jen tak utlačit nebo přebruslit. A proti Litvínovu už se nám taky zase dařilo proměňovat šance, takže to také hrálo klíčovou roli.

„Jako nejmladší hráč jsem byl trošku ve stresu, ale kluci mě uklidňovali a podporovali, že je to zápas jako každý jiný.“

V tomto týdnu má soutěž přestávku. Nemůže vás to zpomalit?
Já si myslím, že ne, protože na trénincích se připravujeme spíš víc do kondičky. To k tomu, abychom byli úspěšní, potřebujeme nejvíc.

Vy jste si ale pauzu dorostu zpestřil premiérovým startem za juniorku, naskočil jste v derby na ledě Plzně. Jak se vám hrálo?
Zápas byl pro mě zajímavý, přišlo mi to rychlejší a hodně o taktice. Jako nejmladší hráč jsem byl trošku ve stresu, ale kluci mě uklidňovali a podporovali, že je to zápas jako každý jiný. Byl jsem rád, že jsem jako nejmladší dostal velký prostor na ledě. Byla to pro mě úžasná zkušenost.

Už jste v této sezoně nakoukl i do reprezentace U16. Jaké to bylo?
Mým prvním pocitem byl stres. Ale zase je to jenom o hlavě. Jakmile jsem odhodil stres a řídil se tím, co mi kdo řekl, tak to byl dobrý pocit. Určitě bych se tam chtěl vrátit. Dostal jsem tam i několik cenných rad ohledně vhazování a defenzivní zóny. Trenéři mi hodně dobře radili.

Foto: Nikola Křížová

„Užijte si hokejové MS s Tipsportem! Stačí jen začít, získat 500 Kč zdarma a hrát soutěže o ceny za 33 milionů!“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz