Česko v slzách. Odešel herec Josef Somr

Bylo mu 88 let. Informaci přinesl Radiožurnál, kterému to potvrdila jeho manželka Alena Somrová. Herec Josef Somr nepochybně patřil k nejvýraznějším osobnostem své herecké generace. Rodák z Moravy (Vracov) působil třeba v brněnském Divadle bratří Mrštíků, v pražském Činoherním klubu nebo v činohře Národního divadla v Praze, kde pracoval přes 20 let. Jak uvádí Radiožurnál, v divadle, před kamerou a v rozhlase Somr ztvárnil stovky rolí.

Desítky postav ztvárnil v televizních inscenacích. Před filmovou kamerou debutoval v roce 1964 ve snímku Obžalovaný a o dva roky později vytvořil nezapomenutelnou charakterní roli ve slavném filmu Ostře sledované vlaky. Jeho krásný hlas se často objevuje v rozhlase, kde se podílel například na úspěšném cyklu Pohádky tisíce a jedné noci. V roce 2001 obdržel za hlavní roli v představení The Gin Game v pražském divadle Viola Cenu Thálie. V roce 2005 obdržel z rukou prezidenta Václava Klause za svou celoživotní práci medaili Za zásluhy. V roce 1987 mu byl udělen titul zasloužilý umělec.

V roce 2012 získal Českého lva za mimořádný přínos české kinematografii. O dva roky později mu byla 29. března 2014 udělena Cena Thálie za celoživotní činoherní mistrovství.

(šč), foto: čt

Přejít nahoru