Bílovec investuje do oprav svých škol

16.10.2022 19:09 | Tisková zpráva

V příštím roce se děti z malotřídní Základní a mateřské školy v Staré Vsi budou těšit z nově opravené budovy, nové jídelny s výdejnou jídla i rozšířené herny. Stejně tak se budou radovat i děti v Základní škole TGM v Bílovci, kde bude kompletně rekonstruována tělocvična se zázemím.

Bílovec investuje do oprav svých škol
Foto: bilovec.cz
Popisek: Bílovec

„Základní a mateřská škola v místní části Stará Ves, která je součástí ZŠ a MŠ Komenského v Bílovci, volá po opravě již dlouho a rekonstrukci si jistě zaslouží. V minulosti byl zpracován projekt na novou přístavbu této budovy, který však byl finančně velmi náročný a získaná dotace pokryla zhruba jen čtvrtinu nákladů. Proto jsme se rozhodli zpracovat nový projekt, ne tak náročný a finančně nákladný,“ vysvětluje starostka města Bílovce Renata Mikolašová a pokračuje: „Opravíme hlavně část budovy, kde sídlí mateřská škola. Prostory původní jídelny a výdejny propojíme s mateřinkou a vznikne zde větší herna pro děti. Novou jídelnu s výdejnou pro mateřskou i základní školu přistavíme v jiné části školy. V celé budově, která je pro mateřskou i základní školu společná, uděláme novou elektroinstalaci a sanujeme vlhké omítky. Vyměníme zde také kotel a vybavení kotelny. Část, kde se nacházejí toalety, které projdou také rekonstrukcí, bude zateplena. Věříme, že se nám podaří vytvořit komfortnější a kvalitnější prostředí pro děti, které zde tráví své dny a zároveň v budově vznikne modernější zázemí pro výdej jídel pro mateřskou školu odpovídající nynějším hygienickým normám.“

Náklady na tuto rekonstrukci jsou 11,4 mil. korun včetně DPH, z toho zhruba 7,26 mil. korun bude financováno z dotačního titulu Rekonstrukce a přestavba veřejných budov Ministerstva pro místní rozvoj ČR – PODPORA ROZVOJE REGIONŮ 2019+, Podprogram Podpora obcí s 3001 – 10 000 obyvateli. Zbylé náklady budou hrazeny z vlastních zdrojů města Bílovce.

Anketa

Jste ještě schopni zajistit si dostatek kvalitního jídla?

16%
hlasovalo: 16316 lidí

Zahájena byla také modernizace a obnova tělocvičny se zázemím, která je umístěna přímo v budově základní školy TGM v Bílovci. „Přestože v daných prostorech byly prováděny průběžné opravy, jsou prostory tělocvičny včetně jejího zázemí již zastaralé a objevují se zde lokální poruchy, jakými jsou trhliny v ostění oken a zárubní dveří, poškozená podlaha ve skladech, vlhkost za obložením způsobující destrukci omítek, nevyhovující osvětlení nebo zastaralá elektroinstalace. A také povrch vlysové podlahy již potřebuje opravit. Zastaralé jsou zde rovněž rozvody vody a kanalizace, modernizaci si zaslouží i šatny a sociální zařízení,“ vysvětluje důvody této rekonstrukce Blanka Korbelová, vedoucí odboru regionálního rozvoje města Bílovce.

Tělocvičnu tak čeká oprava stávající vlysové podlahy, včetně jejího nátěru. Bude zde vyměněno obložení obvodových stěn i dveře, opraveny omítky, podlahy ve skladech, sociální zázemí, rozvody ZTI a elektro. Stěny budou nově vymalovány. „Modernizace, která spočívá hlavně v udržovacích pracích, podstatně zlepší nejen technický stav tělocvičny, ale i její vzhled, k posunu dojde i ve vybavení. Děti tak budou moci v rámci hodin tělesné výchovy nebo odpoledních kroužků či družiny trávit čas v kvalitnějším, a hlavně v příjemnějším prostředí,“ navazuje starostka.

Náklady na realizaci této investiční akce by podle předpokladu měly být zhruba 4,2 mil. korun včetně DPH, z toho 2,4 mil. Kč bude pokryto z dotačního titulu Podpora obnovy sportovní infrastruktury z programu Ministerstva pro místní rozvoj ČR – PODPORA ROZVOJE REGIONŮ 2019 + Podpora obcí s 3001 – 10 000 obyvateli. Zbylé náklady budou hrazeny z vlastních zdrojů města Bílovce.

Obě rekonstrukce by měly být hotovy do konce roku 2023. Město Bílovec však již nyní chystá další žádosti o dotace na energetické úspory, a to na vybudování fotovoltaických panelů na střeše ZŠ Komenského, dále na rekonstrukci vzduchotechniky a opravu elektroinstalace včetně rekonstrukce systému osvětlení pro úspory energií a zpracovává i žádost o dotaci na vybudování venkovní učebny – vše v ZŠ Komenského, kde by ještě letos měla být dokončena také oprava kanalizace a hygienických zázemí v 2. pavilonu.

„Systém osvětlení bychom rádi revidovali a rekonstruovali i v dalších městských objektech. Dále připravujeme také žádosti o dotace na vybudování přírodních zahrad pro děti u MŠ Bravinné, DDM v Bílovci a MŠ a ZŠ Lubojaty," doplňuje Renata Mikolašová, starostka Bílovce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

7:04 Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

Sochaři začali ve středu pracovat na prvních dvou obřích pískových sochách. Ráno nákladní auto přive…