Ruda Švaříček nese symbolický praporec statečně dál

Rozhovor s hlavou i duší festivalu GO Kamera, motorem náročných expedic a výjimečných projektů.
Rozhovor Ruda Švaříček, Go kamera, CK Livingstone. Magazín KULT*  Brno
Cestování
Nejchladnější hora planety někdy bolela. Mt. Vinson – Antarktida

Nuda ničím nepřekvapí... NORMAL IS BORING! Z málokterých úst zní tato slova lépe, než když je pronáší cestovatel Rudolf Švaříček. Jeho festival GO KAMERA oslaví ve dnech 20.–22. října na BVV úctyhodných 25 let existence. Zeptali jsme se jej, co všechno nás na této akci čeká, ale řeč přišla i na ryze kulturní témata.

Procestoval jsi celý svět, zamiloval sis Indonésii...
Nejoblíbenější země se u mě vyvíjejí. Indonésie je určitě stálice. I proto, že Nová Guinea leží v nejvýchodnější části indonéské říše. Mezi další velké lásky patří Etiopie, Kongo, v posledních letech vede unikátní Bhútán.

Jako zkušený cestovatel víš, jak se vyhnout nepříjemnostem. Přesto – kdy ti šlo o život?
Na cestách se snažíme možná nebezpečí eliminovat. Extrémní expedice však divoké chvíle přinášejí. Mám velké štěstí, že se mi daří ze šlamastyk vyváznout se zdravou kůží. Odpovím tedy jinak. Přečtěte si mé knihy. Africký deník, Třetí Everest, Tamtamy času, Šangri-la. A vlastně i Past na rovníku. V každé z nich se do extrému dostaneme.

CK Livingstone provozuješ 27 let. Jak se tvoje práce za tu dobu změnila?
Kromě vlastních cest se věnuji více festivalům, pořadu Cestovatelské středy v Národním muzeu a výstavám. Tajemná Indonésie měla v pražském Národním muzeu premiéru, poté putovala Českem i Slovenskem. Bratislavské Národní muzeum vytvořilo návštěvnický rekord 55 000 platících návštěvníků. Celkově už výstavu vidělo přes 750 000 spokojených lidí. Stále kvasí a rozrůstá se o další zajímavé expozice. Výstava Magický Himaláj měla premiéru v Bratislavě, kde ji zhlédlo na 77 000 návštěvníků. Vernisáž zahajoval Jeho Svatost dalajlama, na střeše kláštera jsme pořádali koncert Jany Kirschner a další zajímavé akce, besedy a přednášky. Následně putovala dalšími místy... K výstavě vždy pořádáme širokou škálu kulturních aktivit – Indická noc, Exotický večer, Exotické Vánoce... Opakovaně jsme přivezli mnichy i zajímavé umělce z Nepálu, Tibetu, Indie nebo Bhútánu.

Ruda Švaříček nese symbolický  praporec statečně dál. Magazín KULT*  Brno
foto: Marek Podhora

CK Livingstone, to je i GO Kamera. Letos slaví jubilejní 25. ročník. Co pro tebe festival znamená?
Čtvrtstoletí je slušná doba trvání. Letos doháníme zanedbaný covidový rok. Hlavními hvězdami festivalu budou herečka Chantal Poullain, reportérka Markéta Kutilová, fotografové Jan Šibík, Zdeněk Thoma a Petr Jan Juračka, horolezci Radek Jaroš a Ivo Grabmüller, jaderný fyzik Jan Rak, matematik Karel Janeček...

Letošní ročník je v mnoha ohledech výjimečný. Mimo jiné i tím, že je zdvojený. Co chystáš?
GO Kamera vyrostla v největší cestovatelskou akci Česka i Slovenska. Maraton promítání a besed představuje na padesát výrazných osobností. Představí se cestovatelé, horolezci, filmaři, fotografové i dobrodruzi. Nyní je akce součást veletrhů GO a REGIONTOUR i Caravaning. Vychutnáme si krásné snímky i nejlepší filmy. Ve čtvrtek dokonce ve 3D. Užijeme si zajímavé informace, barevnou exotiku, snovou romantiku i perličky! Bonus tvoří citlivá zamyšlení. V říjnu pořádáme druhý festival. Supluje chybějící covidový ročník. Po těžkém období neseme symbolický praporec statečně dál. Letošním tématem je čtvrtstoletí festivalového cestování.

Také čtěte
Cestovatel Jiří Kolbaba, známý svými diashow. Magazín KULT* Brno
Jako správný cestovatel-profesionál stráví Jiří Kolbaba většinu roku na cestách. Když už zavítá domů...

Nedávno odešly dvě ikony českého cestovatelství, Miloslav Stingl a Miroslav Zikmund. Jak ses s tím vyrovnal?
Loni odešel Mirek Zikmund, ale ještě více mě zasáhla smrt mámy. Naše kniha Tamtamy času poprvé propojila nejúspěšnějšího českého etnologa a indiánského náčelníka Miloslava Stingla s legendární dvojicí Zikmund–Hanzelka. Do této publikace jsem připravil svůj nejobsáhlejší materiál. Nyní finalizujeme audioknihu stejného názvu. Texty namluvili Jarda Dušek, Jan Potměšil, Jitka Čvančarová, Dan Bárta a Michal Bumbálek. Jako doslov jsem do audioknihy zařadil právě reakci na úmrtí Miroslava Zikmunda i Miloslava Stingla.

Vím, že máš rád kulturu – a jako zcestovalý člověk budeš mít velký rozhled. Podělil by ses o své hudební srdcovky?
Jethro Tull, Lou Reed, Laurie Anderson, Aerosmith a skoro všechno irské. Tedy Pogues, Waterboys, Sinéad O’Connor, Cranberries, Enya, Bob Geldof, Thin Lizzy, U2, Gary Moore, Van Morrison. Z našich Michal Prokop, Robert Křesťan a Druhá tráva, Žlutý pes, Mňága a Žďorp, Dan Bárta, Jura Pavlica, Javory, Krausberry, Pražský výběr, Pumpa... ale i Tomáš Klus, Petr Janda, Jarda Hutka, Ondra Ruml. Mám v kapelách hodně dobrých kamarádů.

Co si rád přečteš? Mimo „povinných“ cestopisů, samozřejmě (smích).
Z našich Pepu Formánka, Katku Tučkovou, Ondřeje Hejmu, Petra Fialu. Zvenku vede Jeho Svatost dalajlama, Frederick Forsyth, Paulo Coelho, Robin Sharma, Henry Kissinger, Reinhold Messner, Yuval Noah Harari. Jedna z nej knih je Malý princ v nás od Mathiase Junga. Zcela jsem propadl audioknihám. Poslouchám je už i na horách. Je tolik skvělých titulů...

CK Livingstone
Poznávací zájezdy do celého světa pro každého
www.livingstone.cz
www.gokamera.cz

 

Ing. Rudolf Švaříček. Magazín KULT*  Brno
Ing. Rudolf Švaříček

Je jednatel cestovní kanceláře LIVINGSTONE. Vizionář s širokým záběrem aktivit. Hlava i duše festivalu GO Kamera, motor náročných expedic a výjimečných projektů. Publikuje úspěšné knihy, spolupracuje s televizemi, moderuje, pořádá výstavy s rekordní návštěvností, osnuje happeningy. Stále dává přednost zážitkům před vzpomínkami.

Celoroční předplatné magazínu KULTINO* Brno

Roční předplatné

4x do roka do vaší poštovní a e-mailové schránky

Mohlo by vás zajímat

Rozhovor
Bydlení
Chystáte se na novou kuchyň, obývák nebo rovnou na celý nový domov...
Rozhovor
Byznys
Úspěšně podnikat zdaleka nemusejí jen lidé středního a vyššího věku...
Rozhovor
Bydlení
V době, kdy úrokové sazby začínají jít dolů, mnozí přemýšlejí, zda...
Rozhovor
Byznys
Brněnská společnost ValmaX Led Eco, jež se zabývá projektováním a...