Německou knižní cenu získala osoba Kim de l`Horizon, Jan Faktor neuspěl

foto Kim de l`Horizon se svou knihou Blutbuch (Kniha krve) před převzetím německé knižní ceny, 17. října 2022.

Frankfurt nad Mohanem/Berlín - Německou knižní cenu letos získala za román Blutbuch (Kniha krve) osoba jménem Kim de l'Horizon, která se identifikuje jako nebinární. Česko-německý autor Jan Faktor, který byl na prestižní ocenění nominován za autobiografický román Trottel (Blbec), neuspěl.

"S obrovskou tvůrčí energií hledá nebinární vypravěčská postava v románu Blutbuch od Kim de l'Horizon svůj vlastní jazyk," uvedla porota. "Forma románu je v neustálém pohybu. Každý jazykový pokus od obrazné scény až po esejistickou vzpomínku rozvíjí naléhavost a literární inovaci, což porotu provokovalo a nadchlo," dodala porota.

Osoba Kim de l'Horizon záměrně ponechává svůj životopis nejasný. Na přebalu knihy je uvedeno, že byla narozena v roce 2666. Podle Burzovního spolku německých knihkupců, který cenu uděluje, se ale narodila v roce 1992 u Bernu a ve Švýcarsku rovněž vystudovala germanistiku a filmovou a literární vědu.

Český spisovatel působící v Německu Jan Faktor na archivním snímku z roku 2010. Faktor, který od konce 70. let žije v Německu, se do užšího výběru nominovaných na Německou knižní cenu dostal již podruhé. Po ocenění sahal už v roce 2010 s rovněž autobiografickým románem Jiříkovy starosti o minulost. Cenu tehdy také nezískal.

"Jsem jako námořník na lodi, který čeká, co s ním bouřka udělá," řekl Faktor v nedávném rozhovoru s ČTK o své nominaci. Poznamenal, že jeho krédem je s ničím nepočítat. "Ta knížka to musí zvládnout sama," dodal.

O prestižní ocenění se ucházely také například román Fatmy Aydemirové Dschinns (Džini) o rodině takzvaných gastarbeiterů nebo román Lügen über meine Mutter (Lži o mé matce), v němž Daniela Dröscherová z dětské perspektivy vypráví o životě zklamané dcery uprchlíků ze Slezska.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 23.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je čtvrtek 23. května 2024

Očekáváme v 21:00 15°C

Celá předpověď