metro.cz

Počasí v Praze

10 °C / 20 °C

Sobota 27. dubna 2024. Svátek má Jaroslav

Projekt „Sousedé“ je aktivní a zve na promítání dokumentu Hranice

  11:00
Krásná Lípa (Děčínsko) 18. října 2022 (PROTEXT) - Za vznikem třicetiminutového snímku v režii Rudolfa Živce stojí nezisková organizace „Svět, kde si sousedé pomáhají.“ Ta působí na obou stranách hranice Šluknovského výběžku a úspěšně rozvíjí česko-německé vztahy v regionu a navazuje nová partnerství s dalšími projekty v ČR i SRN. Výsledkem jsou mezigenerační setkání, workshopy a akce, do kterých zapojuje “sousedy”. Ti si vyměňují zkušenosti a vzpomínky a právě o ty jde v dokumentu zejména.

Z historie projektu „Sousedé“

Celý název projektu zní výstižně „Svět, kde si sousedé pomáhají“ a od vzniku v lednu 2021 má za sebou celou řadu vydařených akcí na obou stranách hranice. Patronem projektu je město Varnsdorf, partnerem na německé straně je neziskový spolek Valtenbergwichtel ze saského Neukirchu. Projekt je podpořen Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj a z Programu spolupráce Česká republika – Svobodný stát Sasko 2014-2020. Cílem projektu „Svět, kde si sousedé pomáhají“ je mezigenerační sousedské propojení na obou stranách hranice a rozvoj sítě neziskových projektů v regionu.

Aktivity projektu „Sousedé“

Do konce letošního roku je plánováno ještě 6 akcí, termíny a informace naleznete zde. Mezi letošní vydařené akce patřil např. srpnový Parkmarathon, při kterém senioři z obou stran hranice pomáhali s orientací běžcům a také napekli velkou část sladkostí, kterými závodníci doplňovali hladinu cukru.

Tour de Zeleňák aneb děti a senioři, Češi a Němci a jeden cyklistický závod ve Šluknovském výběžku. Senioři a dobrovolníci z obou zemí pomohli s organizací povedených dětských závodů.

Podzimní festival/Herbfest - „kde přátelé ze spolku Lebenstraume Neugersdorf přivítali sousedy ve svém zázemí. “Sousedé” se zde účastnili stánkového prodeje i souvisejících atrakcí, ale také si prohlédli komunitní zahradu a povedený den završili návštěvou muzea místní bývalé textilní továrny.

Novým nástrojem, který přispěje k dalšímu rozvoji sousedských aktivit, je chytrá webová aplikace, jejíž spuštění proběhne do konce letošního roku. Více informací o aplikaci se dozvíte zde.

Michal Svoboda, koordinátor projektu „Sousedé“, k aplikaci říká: „Moderní technologie, která nebude sousedy oddělovat, ale sbližovat, to je hlavním posláním této naší práce. Aplikace bude nabízet podrobné informace o akcích organizací v okolí a možnostech dobrovolníků se do nich zapojit.”

Současný dokument o minulých časech

Film Hranice je výpovědí čtyř pamětníků, kteří na česko-německé hranici prožili většinu života. Jsou to rodáci ze Šluknovské oblasti a vyprávěním nám přiblíží známá místa a časy, které nelze rozhodně označit za ideální a je třeba si je připomínat. Dokument byl natočen v průběhu letošního roku a na jeho vzniku se podíleli také studenti Biskupského gymnázia Varnsdorf. V průběhu natáčení tak došlo ke zcela spontánnímu propojení několika generací a naplnění smyslu projektu „Sousedé“. Velkou pomocí celému štábu byla přítomnost historičky Kláry Mágrové, která se ujala role odborného garanta snímku.

Film Hranice bude spolu se dvěma dalšími dokumenty o historii i současnosti regionu promítán v kině v Krásné Lípě ve středu 19. 10. od 20 hodin.

Kontakt pro média:

Josef Pešek

PR manager projektu; „Svět, kde si sousedé pomáhají / Eine Welt, in der sich Nachbarn helfen“;

jos.pesek1979@gmail.com

Web projektu: www.sousede-nachbarn.org

Financování projektu: Projekt je podpořen Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj z Programu spolupráce Česká republika – Svobodný stát Sasko 2014-2020.

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Hlavní zprávy

Když opravdu chcete, tak tomu dáte sto procent, říká běžkyně Marcela Joglová

vydáno 27. dubna 2024  6:48

Otevřela oči mnoha lidem. Přiznala se k bulimii. Sport jí pomohl přes mnohé starosti se „převalit“. To je Marcela Joglová, česká běžecká vytrvalkyně. Když...  celý článek

Co jste dělali Prvního máje roku 1986? Z Černobylu k nám doputoval radioaktivní mrak

vydáno 26. dubna 2024  5:16

Přenesme se o 38 let nazpět, na sever sovětské Ukrajiny, do Černobylu. Máme po půlnoci, technici jaderné elektrárny spouští rutinní test nouzového...  celý článek

Generace Z snižuje průměr ve sjednávání životního pojištění. Co k tomu mladé lidi vede?

vydáno 25. dubna 2024  16:07

Mladá generace se mnohým může zdát jako nezodpovědná. Podle nové analýzy se ukazuje, že tomu tak není. Její zástupci totiž snižují průměr ve sjednávání...  celý článek

Bizár nabírá nové rozměry. Ve vzduchu je touha po pozornosti a dobrovolné ponižování

Strážce streamu
vydáno 26. dubna 2024  14:00

STRÁŽCE STREAMU Streamovací platforma Voyo má ve svém hledáčku několik pořádných bizárů. Naši redaktorku Terezu Šimurdovou v těchto dnech zaujala reality show s názvem...  celý článek