helveti-garmin-750Jmenuji se Jiří Štencek a jsem začínající golfista. To je první varování. Jak by vám mohl radit někdo, kdo je v golfu zelenáč? Druhým varováním je, že v Helveti.cz prodávám hodinky, a tím pádem by moje rady nemusely být upřímné. Zkusím vás těchto obav zbavit a férově poradit, jestli pro vás hodinky na golf – ať chytré nebo klasické, mají smysl.

helveti-lide-250Typy hodinkogolfistů
Protože jsem aktivní sportovec, velmi dobře vím, že chytré hodinky mohou u golfu vést ke zkvalitnění hry. Zvláště pokud máte rádi čísla, statistiky a grafy, mohou být pro váš trénink stěžejní. Minimálně zpočátku vám pomohou se při tréninku správně namotivovat a zlepšovat. Chytré hodinky tedy ocení začátečníci, třeba jako já, kteří jsou nadšení z každého lepšího odpalu.
Automatické hodinky jsou naopak parketou hráčů, kteří upřednostní styl před chytrými funkcemi, a které zkrátka fascinuje samotná mechanika hodinek. Pohled na krásný ciferník je potěší a při plném soustředění po odpalu ucítí, jak se rotor automatických hodinek roztáčí a dodává energii pro jejich chod. Klasické hodinky zkrátka podpoří ten skvělý pocit ze hry gentlemanů. K automatickým hodinkám na golfu se ale ještě dostaneme.
Třetím typem golfisty viděného přes hodinková sklíčka, je hráč, jemuž cokoliv na ruce přesnost úderu zhorší. Tato naprosto legitimní obava je občas zmiňovaná na golfových fórech, kde jsou ale i hráči opačného názoru, kteří tuto skutečnost vyvrací.
Inu, co golfista, to názor, a tak to asi i zůstane, protože ani test na serveru MyGolfSpy, který měl prokázat vliv hodinek na délku odpalu, přesnost a rychlost švihu, nepřinesl žádná zásadní zjištění. Pokud vám vadí hmotnost hodinek, ale přesto byste nějaké na ruku chtěli, dám vám tip na hodinky z titanu, jehož hmotnost je oproti oceli výrazně nižší. Skvělé hodinky z tohoto odolného materiálu najdete u značky Citizen.

helveti-garmin2-250Milujete data a chcete se zlepšovat
Pojďme však postupně. Pokud toužíte do golfu zapojit chytré hodinky, určitě chcete vědět, co vám řeknou třeba takové Garminy. Díky GPS a podkladovým mapám hřišť (často více než 41 000) zjistíte aktuální vzdálenost od začátku/středu/konce greenu, délku poslední rány či celkovou vzdálenost, kterou jste na hřišti ušli. Podle daných dat si můžete zvolit správnou hůl na přesný odpal, zapisovat si své skóre (počet patů, fairway a podobně) a zpětně projít celý golfový den.
Ty nejlepší modely umí změřit i švih s konkrétní holí, kterou si můžete i pojmenovat. Pokud se vám z popisu mírně naježily chlupy a cítíte nutkání ihned listovat grafy, mrkněte na hodinky Garmin.

helviti-mido-250Automatické hodinky jako vášeň
Měření tepu, ušlých kroků a analýza záplavy dat vás víc děsí, než těší a ke hře ji za mák nevyužijete? Co naopak oceníte, je pohled na mistrovsky zpracované ciferníky a broušené hrany ručiček a s chutí si přiložíte hodinky k uchu, abyste si poslechli koncert v ústrojí hodinek vyvolávaný orchestrem kmitající setrvačky. Do toho jste ale slyšeli, že automatické hodinky na green nepatří – tentokrát kvůli mechanismu, který je citlivý na otřesy. Buď tedy necháte své krasavce v bezpečí pouzdra, nebo jste typ, kterému musí hodinky vydržet i při střelbě z poloautomatické pistole, a golf jim rozhodně neublíží. Pak vám automatické hodinky na golf nemohu s čistým svědomím doporučit, přesto jedním dechem dodávám, že já je tam nosím a nosit budu.
Proč? Prvním důvodem je odstavec výše, druhým pak důvěra v hodinky, které nosím. Ano, mechanický strojek by mohl nárazy trpět, ale v mé hodinkovnici jsou převážně odolné hodinky – například Seiko (www.helveti.cz/seiko), Mido (www.helveti.cz/mido) a Ball (www.helveti.cz/ball), které hrubší zacházení rozhodně vydrží. V mém okolí nebo na golfových fórech jsem narazil na spoustu zkušeností s nošením automatů bez jediného problému. On totiž není takový problém švih samotný, jako spíš prudký náraz při nepovedeném úderu. A těch zase tolik nebude, no ne?

helveti-traser-250Chcete důkaz místo slibů?
V Helveti už dlouhou dobu probíhá projekt putovních hodinek. Jde o vybrané hodinky, které testuje několik hodinkových nadšenců v řadě a podělí se s námi o své zkušenosti. Hodinky pak necháme zkontrolovat autorizovaným hodinářem a vydražíme je na dobročinné účely. Třeba automatické hodinky Traser (www.hodinkytraser.cz) se během svého putování dostaly třikrát na golf a po 300+ odpalech u hodinek nebyl zaznamenán jakýkoliv odklon od přesnosti strojku.
Aktuálně plánujeme test automatických hodinek přímo na greenech. Fanoušci golfu a hodinek si je tak budou moci vyzkoušet a my pak změříme vliv, jaký to na hodinky mělo. Většinou zařazujeme až 30 zájemců a test běží přibližně 1 rok. To by mohlo být dost odehraných golfových dní a směrodatný podklad pro jednoznačný závěr. Co myslíte? Máte-li zájem nějaké automaty sami otestovat, ozvěte se mi na Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript .

Praktické rady, na co se zaměřit
Rozhodně nechcete, aby se vám hodinky pod slunečními paprsky leskly a vy na greenu mžourali neúspěšně na ciferník. Proto si vždy vybírejte hodinky se safírovým sklíčkem opatřeným antireflexem (vnitřním nebo vnějším). Potíte se u golfu? Pokud ano, je lepší se vyhnout koženým řemínkům, které by trpěly a časem úplně nevoněly. Samozřejmě se dají čistit i měnit, ale vhodnější bude ocelový (ještě lépe lehčí titanový) náramek, pryžový nebo nylonový řemínek.
Když jsme u té vlhkosti, tak i voděodolnost a prachuvzdornost bych doporučil pohlídat. Na golf bych si osobně nebral nic s menší voděodolností než 100 m. Ideálně se šroubovací korunkou a 200 m. Proč? Je to jediná jistota, že se do hodinek nedostane vlhkost (věřte, že voda si najde do hodinek cestu nejen při potápění). Může pršet, můžete mít hodinky pod nepromokavou bundou ve vysoké vlhkosti, můžete s nimi spadnout do vodní překážky nebo se s nimi budete chlubit nad pivem a „žbluňk".
U některých značek existují hodinky věnované golfu. Takové modely mají například korunku na levé straně, která vás nebude tlačit při práci s holí. Pohledem zkušeného hodinkáře – začínajícího golfisty, jde o sympatický počin, ale dodal bych, že správně sedící hodinky vás tlačit nebudou.

Je to ale mnohem prostší
Nakonec to vůbec není o tom, jestli potřebujete znát rychlost vašeho odpalu nebo přesnou vzdálenost k jamce. Hodinky jsou o tom správném pocitu, o odkazu na zásadní životní události, o prožívání volného i profesního času. Je to doplněk, který vás baví, rádi se na něj koukáte a zároveň vypovídá něco o vás samých. Ve finále je vlastně na golf vůbec nepotřebujete.
Citoval bych jednoho z autorů podcastu Středověk: „Luxus je o tom, že si kupujete věci, které absolutně nepotřebujete." Dopřejte si ten luxus, kupte si hodinky, které vám udělají radost, a pak je na golf třeba vůbec neberte. Ale podle mě by to byla škoda, protože věci, které máme rádi a které rádi děláme, prostě patří k sobě.

Za Helveti.cz – začínající golfista a hlavní nástěnkář, Jiří Štencek

PS: Mohl jsem vám sem napsat, že v Helveti.cz máme novou prodejnu hodinek, kde vám poradí milovníci hodinek, které jejich práce baví. Také to, že dáváme 5letou záruku a pojištění hodinek na rok zdarma, že se o vás při výběru z více než 2500 hodinek skladem královsky postaráme, a že máme nové značky Maurice Lacroix, Mido a Fortis... Ale pak by šlo o klasický komerční článek, který byste hned přeskočili. A vůbec, chcete naprostou klasiku? Pořiďte si kapesní hodinky!

helveti-logo-250 

Více na https://www.helveti.cz/
Prodejna Holešovice, Dukelských hrdinů 3, Praha 7


Poslat na email Tisk Přidat mezi oblíbené TwitterFacebook googleLinkujGoogle Buzz

Přihlášení Golf News


OMEZENÝ POČET ZA SUPER CENY
350 Kč,-

Zahájen prodej voucherů 1fee2hráči na sezonu 2024, které umožňují na vybraných hřištích ve vymezeném čase po uhrazení jednoho fee hru dvěma hráčům. S ...