Příští letní deaflympiáda se bude konat v roce 2025 v Tokiu!

Mezinárodní výbor sportů neslyšících letos v září na svém kongresu ve Vídni rozhodl, že příští letní deaflympiádu bude v roce 2025 hostit hlavní město Japonska, Tokio. Tato deaflympiáda bude opravdu výjimečná – v roce 2025 to bude 101 let od konání první deaflympiády v Paříži. Očekávána je také vysoká účast neslyšících sportovců.

1

Výběr hostitelského města

Japonská federace neslyšících začátkem září oznámila, že se bude ucházet o pořádání XXV. letní deaflympiády v Tokiu. Mezinárodní výbor sportů neslyšících (International Committee of Sports for the Deaf, ICSD) vybral na svém kongresu, který se konal ve dnech 9. a 10. září ve Vídni, hlavní město Japonska pro pořádání letní deaflympiády v roce 2025.  Guvernérka Tokia Yuriko Koike byla tímto rozhodnutím velmi potěšena, jelikož v roce 2025 to bude již 101 let, co se konala první deaflympiáda v Paříži, a tak bude tokijská deaflympiáda spojena s oslavami stého výročí této jedinečné sportovní události. Tato deaflympiáda bude teprve třetí letní deaflympiádou, která se bude konat v Asii. První se konala v roce 2009 na Tchaj-wanu (Taipei) a druhá v roce 2017 v Turecku (Samsun).

Tokio, hlavní město Japonska (Foto: Pixabay.com)

Kdy se bude tato deaflympiáda konat?

Tato deaflympiáda by se měla konat ve dnech 15. až 26. listopadu 2025. Očekávána je účast 5000 až 6000 sportovců (včetně jejich doprovodu) z 70 až 80 zemí celého světa. Cyklistické akce se budou konat mimo Tokio v japonském centru pro cyklistické sporty v prefektuře Šizuoka, zatímco fotbal se bude hrát v J-Village v prefektuře Fukušima. 

Mitsuji Hisamatsu (vpravo) z Japonské federace neslyšících se raduje z rozhodnutí o konání letní deaflympiády v Tokiu (Foto: Mainichi.jp)

Prohlášení guvernérky Tokia ke konání letní deaflympiády v Japonsku

Guvernérka Tokia vydala toto oficiální prohlášení: „Jsem potěšena rozhodnutím pořádat deaflympiádu v roce 2025 zde v Tokiu. Bude to poprvé, co se deaflympiáda  bude konat v Tokiu i kdekoli jinde v Japonsku. Kromě toho bude deaflympiáda v roce 2025 vzpomínkovou událostí, protože připomene sté výročí deaflympiády. Deaflympiáda je mezinárodní multisportovní akcí pro neslyšící. Jsem přesvědčena, že výkony sportovců prohloubí pochopení neslyšících a kultury neslyšících a posílí spolupráci mezi jednotlivci. Pořádáním deaflympiády budou také propagovány para sporty a budou vytvořeny příležitosti pro sportování každého, bez ohledu na to, zda je handicapovaný nebo ne. Jsem si jistá, že tato akce povede rovněž k vytvoření společnosti, kde digitální technologie umožní bezproblémovou komunikaci s kýmkoli. Deaflympiáda 2025, která se bude konat v Tokiu, které již dvakrát hostilo letní olympijské a paralympijské hry, nám umožní vyslat světu pevnější stanovisko o důležitosti rozmanitosti. Aby tato akce výrazněji přispěla k realizaci inkluzivní společnosti, bude Tokio úzce spolupracovat se všemi zúčastněnými stranami na jejich úspěchu. Pojďme všichni fandit na deaflympiádě 2025.

Guvernérka Tokia Yuriko Koike (Foto: C40.org)

 


Zdroj, foto: Taubenschlag.de, Metro.tokyo.lg.jp, Insidethegames.biz, Mainichi.jp, Pixabay.com, C40.org
Editor: Klára Šámalová

Mohlo by vás zajímat...
Close
Back to top button