Spojení extremistů a populistů ve Znojmě je velmi špatná zpráva

Zeptali jsme se lídrů dvou uskupení, jejichž kandidáti se rovněž dostali do zastupitelstva, na to, jak vidí a hodnotí aktuální situaci, koalici ANO 2011 + SPD + Znojmáci, co budou dělat po volbách a co vzkazují Znojmákům. Odpovídali Jiří Kacetl za PRO ZNOJMO a Pavel Jajtner za KDU-ČSL, které je s ODS součástí koalice SPOLU.


Jak hodnotíte výsledek voleb?
P. J.: Z pohledu našeho uskupení ODS a KDU-ČSL SPOLU to rozhodně nedopadlo podle našich představ a celkově hodnotím výsledek jako neúspěch demokratických stran. Troufám si říci, že řada voličů prostě nevolila do „komunálu“, ale spíše vyjádřila nespokojenost se svojí současnou životní situací a existenční nejistotou. Bohužel jsme v energetické a dezinformační válce s Ruskem a doplácíme na to všichni, což bychom si měli uvědomit. Tím nezpochybňuji sociální dopady a nelehkou situaci mnoha našich spoluobčanů, kterým jsme se snažili jako odpovědná Rada města Znojma (ve které jsem zasedal jako jeden z místostarostů), maximálně pomoci Balíčkem první pomoci při růstu cen.
J. K.: Je to pro mě zklamání, to nemohu popřít. Mnohý volič měl při cestě do volební místnosti v hlavě mediální zkratku, opakovanou v celostátních televizních stanicích, že tyto komunální volby budou jakýmsi „referendem o vládě Petra Fialy“. To je přitom velký nesmysl, neboť městská samospráva řeší zcela odlišné věci. Komunální volby mají odrážet zajímavost a pestrost volebních programů místních uskupení, nikoli to, co řekli Andrej Babiš či Tomio Okamura v předvolební debatě.


A co říkáte vznikající koalici ANO 2011 + SPD + Znojmáci, která má vést Znojmo?
P. J. : Nelíbí se mi, křehké spojení extremistů a populistů vnímám jako velmi špatnou zprávu.
J. K.: Nejsem sám, koho představa, že naše město budou řídit znojemští zástupci extremistické strany SPD, poněkud děsí.


Je třeba uznat, že některé připomínky bývalých a nyní znovu zvolených znojemských zastupitelek za SPD Růženy Šalomonové a Petry Svedíkové-Vávrové byly věcné. Ale program této politické strany, označované za extrémistickou, je postavený na nereálných požadavcích, které by navíc naši republiku poškodily, jako je třeba vystoupení z Evropské unie…
P. J.: Nevím, jaké konkrétní věcné návrhy zmíněných zastupitelek máte na mysli, ale podstatné je pro mě směřování a hodnotový status strany a jejích členů. V případě SPD je zcela mimo současné evropské demokratické hodnoty.
J. K.: Ano, souhlasím. Vím, že mnoho voličů SPD má trvalou práci v Rakousku. Nějak si asi neuvědomují, že právě vystoupením České republiky z Evropské unie by o svoji práci ve většině případů přišli. Obavy ve mně vzbuzují i informace našich bezpečnostních služeb o pozadí strany SPD, které je napojeno na peníze z Putinova Ruska. Vybavují se mi Henleinovci v Československu před rokem 1938, kteří také byli ze zahraniční podporováni diktátorem Hitlerem.


To si asi uvědomili i odstoupivší kandidáti Znojmáků – pedagogové Jiří Padalík a Bruno Kotrnetz, stejně tak z hnutí ANO jako třeba Jan Šťastník…
P. J.: S uskupením Znojmáků jsem jednání absolvoval a musím říci, že to vnímám stejně. Z mého úhlu pohledu byla spolupráce s SPD zásadním problémem pro oba výše uvedené kolegy a museli zřejmě čelit enormnímu tlaku. Ze svého pohledu to vyřešili čestně, ale z pohledu města Znojma jako celku je to velká škoda. Jan Šťastník se k celé situaci, pokud vím, vyjádřil na sociálních sítích, ani jemu se tlak na sestavení koalice s SPD nelíbil.


Není to poprvé, kdy se zástupci hnutí ANO ve Znojmě vzdali svých postů. Před šesti lety to byli místostarosta Jan Fiala (kvůli bývalým dluhům za městský byt a dalším finančním závazkům). Odstoupila i jeho nástupkyně Olga Štefaniková, která vzdala i členství v ANO…
P. J.:
Demokratické strany přes všechny výhrady spojuje nějaký hodnotový systém a způsob, jakým prosazují svůj politický program. ANO je v zásadě hnutím jednoho muže, na němž stojí a padá, a je od počátku provázeno řadou skandálů. Znojemské ANO bylo v každém volebním období konfrontováno odstoupením někoho ze svých zastupitelů či přímo členů vedení města. Svědčí to o vnitřní nejednotě a možná i o způsobu, jakým je ANO řízeno.
J. K.: Do vnitřního stranického fungování ve znojemské organizaci ANO příliš nevidím, těžko se mi to komentuje. Evidentní však je, že ANO má dlouhodobý problém ve smyslu své práce. Program a osobnosti má toto politické hnutí pouze na celostátní úrovni, zatímco v regionech jsou jeho členové velmi nečitelní, málo viditelní a osobnostně nevýrazní. Za vítězstvím ANO ve volbách do znojemského zastupitelstva podle mého pozorování nestojí až tak práce paní Solařové či pana poslance Štolpy, ale spíše výrazný marketing Andreje Babiše v Praze.


Šli byste vy do široké koalice s SPD?
P. J.: Říkám jasné ne. Do široké koalice, kde by byli zástupci SPD, v žádném případě nepůjdeme.
J. K.: Široká koalice vítěze voleb ANO a demokratických stran je jedinou možnou variantou k stabilitě Znojma na další čtyři roky. Nechápu, proč znojemští zastupitelé zvolení za ANO odmítli s námi jednat. Vítězné ANO má právo udávat podmínky, bude mít starostku. Vítěz se nemusí obávat, že bude „obejit“. Široká koalice nabízí mnoho výhod – může těžit z ochoty Jihomoravského kraje a ministerstev podpořit projekty města dotacemi. Na druhou stranu každá velká koalice je vždy o umění kompromisu, o umění dohodnout se na prioritách pro město.


Celý rozhovor najdete v tištěné podobě Znojemského týdne nebo v jeho elektronické podobě.

REKLAMA