Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Streetfood v Českém ráji, to je třeba jehněčí kotletka Na dvou kolech

  22:45
Párek v rohlíku, sekanou v housce, maximálně tak ještě bramborák. To očekáváte někde u stánku na cestách po vlastech českých. Jaké bylo překvapení Jana Punčocháře, když v Českém ráji narazil s rodinou na pojízdné bistro servírující skvělé jehněčí kotletky s čimičuri. Není divu, že na ně vytáhl i kolegy.

Televizní kuchařské road movie Souboj na talíři pokračovalo v úterý večer stále ještě bez Radka Kašpárka, kterého v termínu natáčení zaměstnávalo budování nové restaurace na pražském Staroměstském náměstí. A tak ho opět zastoupil Roman Staša, nositel titulu Masterchef Česko 2020.

V Českém ráji Přemek Forejt i Staša ochutnali zmíněné jehněčí kotletky, typickou místní surovinu, která je neprávem opomíjená a většina z nás si ji dává maximálně na Velikonoce, což je škoda. Není to typický streetfood, nicméně i Punčochářovi kolegové byli nadšeni.

Projekt bistro Na dvou kolech, které provozují Kristýna Fedorová a Tomáš Pitro, přitom paradoxně vznikl za pandemie a díky covidu dokázal i přežít; z okénka trucku totiž jídlo prodávat mohli. Mladý pár si takto po odchodu z pražského Alcronu, kde oba pracovali, plní sen: cestují a vaří z lokálních surovin. Dělají, co je baví, a rozdávají lidem radost.

Pokaždé si u nich totiž můžete dát něco jiného. V sezoně je to třeba celerovo-lanýžový krém, salát z chobotnice, líčka na červeném víně s batátovo-pomerančovým pyré nebo trhanou kachnu v briošce. Jak říká Tomáš: „Párek v rohlíku si u nás nedáte. A pokud ano, tak pořádně vytuněný.“

Když žák porazí svého mentora a učitele

Souboj se bez výzvy neobejde a bylo jasné, že půjde o jehněčí v jakékoli podobě, které Roman Staša moc nemusí. Na což sázel Přemek Forejt, protože pokud pracujete se surovinou, kterou sami nemáte moc rádi, snižuje to šanci na úspěch. Není divu, že si Staša opět povolal na pomoc profíka: tentokrát Davida Viktorína, jenž býval Forejtovým kuchařským mentorem a učitelem a s nímž se znají dlouhé roky. To je opravdu konkurence, i Forejt má z něj respekt, David totiž skvěle vaří v restauraci Chateau Petit v Lednicko-valtickém areálu.

David Viktorín s Romanem Stašou se těšili, že Přemka Forejta překonají jednoduchostí a rafinovaností receptu.

A hrálo se o hodně. Nejen o kuchařskou čest. Aby toho nebylo málo, kuchař, který prohraje, bude muset skočit bungee jumping. A to se nikomu nechce.

David jako šéf rozhodl, že své menu postaví na jednoduchosti – na zadělávaném jehněčím s omáčkou, kterou zjemní creme fresh a žloutek. A Romana u sporáku pěkně proháněl, aby všechno bylo dokonalé. „Tím bychom toho Přemka mohli zlomit, protože si myslím, že to zase překope tak, že tam toho bude moc,“ přiznal taktiku Viktorín, který Forejtovo vaření dobře zná.

Ochutnejte Maroko, tříchodový oběd si připravíte i doma

A ten se opravdu rozhodl své jehněčí kotletky narvat chutěmi na principu marocké kuchyně, takže na grilu používal i nezbytnou keramickou nádobu zvanou tažin. Na zeleninovém základu s bylinkami dusil jehněčí a přidával k němu od nakládaných citronů a oliv po spoustu koření: papriku, římský kmín, zázvor, koriandr, nové koření a kurkumu; a všechno spolu dusil do měkka.

Hosté ochutnávají od obou šéfkuchařů jehněčí, aby mohli rzhodnout, jestli bude...
David Viktorín s Romanem Stašou připravili jehněčí s jemnou omáčkou, liškami,...
David Viktorín s Romanem Stašou připravili jehněčí s jemnou omáčkou, liškami,...
Dezert od Romana Staši příjemně překvapil kombinací chutí i tím, že nebyl...

Jehněčí menu s dezertem podle Davida viktorína a Romana Staši

Hostům, mj. Tomášovi z bistra i dvojici z Beranova pivovaru z Trávníčku, Roman nakonec servíroval jemné jídlo s třešničkou na dortu v podobě luxusního dezertu: jemné jehněčí jako blanket s liškami, kukuřicí, guanciale a perlami z ovčího sýra, které měly příjemně křupat v ústech. Dezert byl z filo těsta hodně promazaného máslem, se sýrem a hodně kyselým sirupem. A hosté i profíci před obojím smekli. Ladilo to krásně dohromady.

KVÍZ: Prosciutto, guanciale a pancetta. Jak se vyznáte v sušeném mase?

Forejt servíroval hodně voňavý tažin, kde nechyběly ani sušené meruňky. K tomu pšeničný bulgur a ještě kotletku s omáčkou čimičuri. Propojení jemně pikantních chutí, citrusů, medu a bylinek, prostě celkové vyladění chutí hosty naprosto nadchlo.

Přemek Forejt servíroval jehněčí tažin.
Přemek Forejt servírval jehněčí tažin plný chutí a vůní. Nechyběly v něm...
K jehněčímu tažinu Forejt servíroval bulgur.
K jehněčímu tažinu Forejt servíroval bulgur a grilované jehněčí kotletky s...

Jehněčí menu podle Přemka Forejta

Takže Roman Staša měl skok z mostu zpečetěn. Sáhl si na dno, ovšem Forejt ho v tom nakonec nenechal. Neodolal a skočil si taky. Jen tak pro radost.

Autor:
  • Nejčtenější

Zahrada u řadovky je malá, úzká a moc do kopce. Architektka si poradila

14. května 2024

Velmi omezený prostor, pouhých sto čtverečních metrů s ne zrovna ideálním půdorysem, navíc ve...

KVÍZ: Poznáte podle obrázku plemeno psa?

12. května 2024

Když na ulici potkáte vlčáka nebo jezevčíka, určitě je rozeznáte. Ale co méně známá psí plemena?...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Czech Nature Photo: Tajemný snímek s pavučinami pořídil vítěz v Austrálii

15. května 2024

Mezinárodní porota si musela pozorně prohlédnout dva a půl tisíce snímků z celého světa, aby...

Michelinské restaurace? Toxické prostředí, šikana i drogy, líčí kuchař Molina

14. května 2024

Premium Přiznává, že naplňuje známé klišé: „Špatně jsem se učil, a tak jsem šel na kuchaře.“ Ale Ondřej...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zahradu v Podještědí si užívají u bazénu. S výhledem na rybník i do krajiny

13. května 2024

Soutěž Sudetská zahrada na ostrůvku, říká čtenář Roman skromně své zahradě v Podještědí, vypadá však spíš...

Grilujte klobásky v pivní marinádě. Zaručená střela, která vás nadchne

19. května 2024

V dalším dílu grilovacího pořadu představí Jan Horký s Davidem Valíčkem recept, který zaútočí na...

Chovají je ve městě i v chytrém kurníku. Čechy poblouznila slepičí horečka

18. května 2024

Premium Černé maso, zelené skořápky... A taky aplikace, které monitorují zvuky v kurníku a oznamují, jestli...

Milujete jahody a nemáte zahradu? Jak na to, abyste se také radovali z úrody

18. května 2024

Pro milovníky jahod má přírodní zahradník Tomáš Trejbal pochopení. Patří totiž mezi ně. A tak má...

Zbyla vám ze stavby pórobetonová tvárnice? Vyrobte z ní elegantní truhlík

17. května 2024

Zbyla vám tvárnice pórobetonu ze stavby nebo rovnou několik a nemáte pro ně využití? Na terasu nebo...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....