Nejsme jako Slováci. Vítězství ve válce přeje Rusku jen 16 procent čtenářů


Nedávno jsem upozornil  na  anketu s cca  25 otázkami, kterou  uspořádala  redakce  Deníků.cz. Dal jsem i link, kde  bylo lze  přímo hlasovat. Se  svou účastí.

Jakkoliv…  jakkoliv mne napadala  řada otázek. Například, co se  stane s daty  těch, kteří. Ale nešlo se nezúčastnit. Deníky.cz  minulý týden slavnostně a  triumfálně, jak vidíte  z  titulku  vyhlásili  výsledek.

Existuje dost důvodů  ten artikl převzít. Je to , minimálně pro mne a krajně zajímavé čtení, mnohé v tomto státě objasňující.  Však uvidíte sami.

Nejsme jako Slováci. Vítězství ve válce přeje Rusku jen 16 procent čtenářů

Před měsícem přinesl průzkum provedený mezi tisícovkou Slováků šokující zjištění: většina z nich si přeje, aby Rusko bylo ve své invazi na Ukrajinu úspěšné. Deník proto připravil anketu, v níž čtenářům položil mezi jinými i otázku, komu přejí vítězství ve válce na Ukrajině. „Chtěli jsme zjistit, jak se čtenáři Deníku dívají na polarizující témata spojená s válkou,” vysvětluje šéfredaktor Deníku Roman Gallo.

Výsledky přinesly dvě zásadní zjištění. Jednak to, že ruská válka na Ukrajině Čechy i po více než půl roce silně zajímá – o své názory se totiž podělilo 27 053 čtenářů, více než kdy předtím v historii webu Deníku. A hlavně to, že se Češi ve svých názorech na válku od Slováků citelně liší. Vítězství Ruska si totiž přeje jen 15,9 procenta respondentů.

Výstřižek

Nepřekvapí, že zastánce Ruska najdeme zejména v chudších regionech a mezi starší populací, zatímco mladí z velkých měst jsou v drtivé většině na straně Ukrajiny. Co už poměrně překvapující je, je fakt, že lidé se základním vzděláním straní Ukrajině častěji než lidé s vysokoškolským titulem.

Hlavní štěpnou linii nicméně nepředstavuje bydliště, pohlaví, věk či vzdělání, ale politická orientace. Zatímco voliči vládní koalice stojí jasně za Ukrajinou, příznivci ANO jsou názorově rozpolceni a dvoutřetinová většina voličů SPD a komunistů si přeje, aby triumfovala Moskva.

Výstřižek

Češi mají podle výsledků ankety jasno také o hlavním viníkovi války. Rovných 72 procent účastníků za něj označilo režim Vladimira Putina. Na druhém místě pak u respondentů nefiguruje Ukrajina, ale Spojené státy. Podle 18 procent čtenářů konflikt vyprovokoval Washington.

Výstřižek

Ty grafy a zjištění  nemá smysl moc komentovat, vyznívají příliš jednoznačně. Prostě je to tak , jak to je.

Já osobně z toho vyvozuji dva závěry:

1- režimní jednostranná   a stupidní  propaganda  slaví jednoznačné vítězství!  Prostě  ona proslavená stokrát opakovaná lež se  stala  zacementovanou pravdou a  dějiny Ukrajiny pro naprostou většinu účastníků ankety  začaly  až 24.2.2022. Před  tím nebylo nic.  Myslím, že ti, kteří vymysleli postupy  tzv. vymývání mozků  by  nikdy nevěřili, jak gigantického úspěchu se  dá dosáhnout.

2- alternativa  a nonkonformní  scéna  /řadím se k tomu druhému/, její příznivci, posluchači, čtenáři, prostě   ti, co jsou na ni napojeni evidentně  žijí v bublině. Izolované bublině. Vliv alternativní a nonkomformní scény  je  nesouměřitelně malý ve srovnání  s informačním mainstreamem.  Podle toho bychom  měli přistupovat  k  většinové společnosti.

Ta procitne jen nějakým obrovským nárazem do zdi. Kdy  se  její dosavadní pohled, indoktrinovaný těmi vždycky a jedině správnými,  kteří ovšem  disponují nejméně  trojitou morálkou a  pěti různými metry,  střetne  s brutální realitou, která náhle  široké veřejnosti odhalí co a jak. Alespoň  částečně.  Tou zdí  se lehce  může  stát  nadcházející  zima.

Ale jeden pozoruhodný  údaj lze přeci jen i tak vydolovat:

Typický příznivec  Ukrajiny:

žena, 40 let, obyvatelka Prahy, základní  vzdělání!!!!!!!

…….lidé se základním vzděláním straní Ukrajině častěji než lidé s vysokoškolským titulem!!!!

Tohle je pro mne velké překvápko!  Že by se  VŠ  vzdělaní začali pomalu probouzet?  Ale  žádný předčasný jásot prosím!  Tu anketu prioritně  navštívili  čtenáři Deníku.cz  A ti rozhodně v naprosté většině  nepatří mezi  ty  s akademickým vzděláním.  Akademik  v  tomhle  titulu toho zrovna  moc nenajde. To mi můžete  bezpečně  věřit.

Ale  Češi  nejsou jako Slováci!!! Jak s hrdostí oznamuje  pan šéfredaktor Gallo….Uff, to jsem si oddechl….

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.