InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Ivana Říhová: Muzeum v proměnách času (1967-2024) – historická přednáška

    Úterý 21.5 17:00 - Strakonice, Šmidingerova knihovna

  • Klub deskových her

    Úterý 21.5 18:00 - Čajovna Na Půdě, Strakonice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

U maringotky v Chýnově živoří desítky koček. Majitelka se jich odmítá vzdát

ilustrační foto

ilustrační foto

CHÝNOV - Jana Kaprálová žije se zhruba 40 kočkami v polorozpadlé maringotce na okraji Chýnova. Zvířata jsou podvyživená, nemocná a živoří ve špatných životních podmínkách. Situací se zabývá krajská veterinární správa, která dala obci s rozšířenou působností v Táboře před více než měsícem podnět k odebrání koček, protože se jednalo o týrání zvířat. Jenže dosud se nic nezměnilo. Odbor životního prostředí sice vydal rozhodnutí o uložení pokuty ženě a propadnutí koček státu, rozhodnutí je ale zatím nepravomocné a veterináři bijí na poplach. Požadují, aby se zakročilo rychle. Oznámení o situaci v Chýnově tak dostane na stůl krajský úřad.

Oznámení o desítkách koček, které živoří na pozemku u maringoty na okraji Chýnova dostala krajská veterinární správa už na konci letních prázdnin. „První kontrolu na základě podnětu jsme na místě provedli 30. srpna a hned 1. září jsme dali podnět obci s rozšířenou působností (ORP) v Táboře k odebrání koček, protože se jednalo o týrání zvířat," uvedl ředitel jihočeské veterinární správy František Kouba.

Město Tábor následně vydalo předběžné opatření o náhradní péči a určilo město Chýnov, které teď zajišťuje kočkám krmení. Jenže to je podle veterinářů málo. „Táborský úřad měl dát předběžné opatření a okamžitě zakročit v tom smyslu, že měl kočky bezprostředně po našem podnětu ženě odebrat. To se nestalo. Na naše dotazy přišlo ujištění, že je vše v pořádku, ale dostali jsme další podněty. Jeli jsme se na místo podívat v úterý 18. října spolu s policií a stav je naprosto shodný s tím, co jsme viděli před více než měsícem. Kočky jsou stále v nevyhovujících podmínkách, jen mají krmení. To ale neznamená, že už nebudou nemocné," podotkl František Kouba.

K věci se vyjádřil i táborský odbor životního prostředí. „Odbor životního prostředí obdržel 2. září od krajské veterinární správy podnět k projednání přestupku a odborné vyjádření týkající se nevhodných podmínek chovu koček v Chýnově. Na základě místního šetření odbor životního prostředí vydal rozhodnutí o uložení pokuty paní Kaprálové a propadnutí koček státu. Toto rozhodnutí je zatím nepravomocné. Správní řízení probíhá, situaci v Chýnově monitorujeme," sdělila vedoucí odboru životního prostředí Jana Daňková.

Podle Františka Kouby je ale takový krok v podobných případech neobvyklý. „Z právního hlediska je tento postup správný, z morálního ale ne. Propadnutí koček státu se může táhnout i několik měsíců, což není řešení při týrání zvířat. Budeme požadovat, aby se rychle zakročilo. Pokud je orgán nečinný, upozorňujeme jeho vyšší stupeň řízení, což je krajský úřad. Ten dostane oznámení i o situaci v Chýnově," naznačil další krok František Kouba.

Jana Kaprálová nemá problém s chovem koček, o které se nedokáže postarat, poprvé. Už před lety se řešila obdobná situace v kraji Vysočina. Právě odtud se důchodkyně, která se koček nehodlá vzdát, odstěhovala do maringotky v Chýnově. „Snažíme se jí pomoct, dvakrát týdně tam kočkám vozíme jídlo, aspoň v tomto směru fungujeme. Vím, že je na ORP vydané rozhodnutí, ale ještě nenabylo právní moci a my v tomto ohledu nemáme páky, abychom s tím nějak pohnuli," vysvětlil starosta Chýnova Ondřej Jaroš.

Město se snažilo pomoci i samotné ženě bydlící s kočkami v polorozbořené maringotce, do které zatéká. „Pomoc jsme jí nabízeli opakovaně, je s ní ale těžká komunikace. Problém je v tom, že se koček nechce za žádnou cenu vzdát a nechce se nikam bez nich odstěhovat. Byla by možnost ji umístit do nějakého domova pro seniory, ale tam ji samozřejmě s kočkami nevezmou a ona je v tomto směru zatvrzelá," ví Ondřej Jaroš.

I v Chýnově tak teď vyčkávají, jak se situace vyvine a zda budou ženě kočky odebrány. „Pokud by chtěla, určitě jí vyjdeme vstříc a pomůžeme najít bydlení, z naší strany v tomto směru určitě problém není," dodal starosta.

 

 

Diskuse k článku - 1 příspěvek
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • David 

    Reagovat

     

    Starosta , má dobrý plat o jakem se vám nesní a nedokáže pomoct ani kočičkám opuštěným obec by určitě nezchudla kdyby vyčlenila na kočičky ze svého fondu nějakou částku ale to ne to se radši nácte do ukrajinců aby jsme ukázali jak jsme jako ČR šlechetní a Ukrajinců mám plný zuby u nás bydlí v domě a ten bordel co tady dělají se neumí nikdo představit oni vám řeknou my jsme chudáci postižení válkou tak ať se podle toho chovají .

    Vloženo 21.10.2022 22:34:45

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace