InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vlastivědný výlet do Vitic

    sobota 27.4 8:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně – sraz před starou radnicí

  • Mladfest – hudební festival s výstava ZUŠ, promítáním filmů a trhy

    sobota 27.4 9:00 - Mladějovice, tvrz

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ti tři z opozice sem ani nemusejí chodit, ozvalo se od občanů Veselí

Nově zvolení zastupitelé Veselí nad Lužnicí - tři chybí pro nemoc.  , Autor: L. Kolářová

Nově zvolení zastupitelé Veselí nad Lužnicí - tři chybí pro nemoc.     Autor: L. Kolářová

AKTUALIZOVÁNO - 20.10.2022 08:13

VESELÍ NAD LUŽNICÍ - Od středy mají zvolené vedení města na další čtyři roky ve Veselí nad Lužnicí. Uskupení v čele se starostou Vítem Radou - Veseláci a sport pro město - volby vyhrálo a posílilo z pěti na sedm mandátů. Hnutí ANO, které reprezentuje místostarosta Ladislav Sýkora, udrželo čtyři křesla. A oba také ve středečních volbách obhájili své funkce.

 

Opozice oslabila z pěti na tři mandáty, ale přezíravá neochota zabývat se jakýmkoliv návrhem z jejích řad, překvapovala i občany, kteří se přišli na zastupitelstvo podívat. Stačilo sedět kousek od nich a dalo se zaslechnout třeba: "Ti tři sem ani nemusejí chodit." Nebo: "Kdyby toho Nováka udělali aspoň předsedou výboru." 

První návrh, se kterým neuspěla lékařka Taťána Jirousová z uskupení Veselí pro Veseláky, které sdružilo ČSSD a KSČM, zněl, aby se volilo tajně, protože to je vrchol demokracie. Oldřich Zimmel z Veseláků a sportu okamžitě opáčil, že pro něj je demokratická volba zvedáním ruky. Návrh Jirousové byl odmítnut. Volilo se tedy veřejně. 

Jediným kandidátem na starostu byl Vít Rada a pro něj byli všichni přítomní, tedy 18 hlasů, protože tři zastupitelé slib zatím nesložili, chyběli pro nemoc. Na místostarostu už se sešly dva návrhy - kromě kandidáta hnutí ANO Ladislava Sýkory navrhla Taťána Jirousová bývalého náměstka jihočeské hejtmanky, ekonoma Jaromíra Nováka. "Sice to odezvu nenajde, přesto podávám tento návrh," řekla Jirousová. Proč se pustila do tohoto kroku předem odsouzeného k nezdaru, začalo být zřejmé později, když zbylých 18 zastupitelů zarputile odmítalo Nováka i do rady města nebo předem i na funkci předsedy finančního výboru. Koalice tak o sobě vytvořila obraz sice nerozborné, ale taky nesmiřitelné jednoty bez ochoty k nějaké spolupráci s opozicí. Zvolila si místostarostu Ladislava Sýkoru, ale i všechny radní ze svých řad.

Opozice ve Veselí není ani v čele výborů

V sedmičlenné radě města budou kromě starosty a místostarosty pracovat ještě Oldřich Zimmel a Luděk Lou Myler z Veseláků a sportu, Jana Ženíšková z volební strany Ženy pro město, Martin Marek z ODS a Jaroslav Hejl za KDU-ČSL. Radní museli se svou nominací souhlasit. Budoucí radní Luděk Lou Myler a Jaroslav Hejl sice nebyli přítomni, ale starosta řekl, že souhlas doručili na radnici písemně předem. Čímž vyšlo najevo, že celý scénář hlasování byl do puntíku předem dohodnutý. Navržen byl i Jaromír Novák, ale ten se vyjádřil, že kandidovat do rady nebude, protože je to marné a okomentoval to slovy: "V tajné volbě by každý mohl projevit svůj názor, ve veřejné každý vyjadřuje názor své volební strany." Stejně pak už reagovala Taťána Jirousová, když se podávaly nominace na předsedu finančního výboru. "Nemá to cenu," řekla. 

Předsedou finančního výboru byl zvolen Radek Jurman z ANO a předsedou kontrolního výboru Miroslav Chlistovský ze starostova hnutí Veseláci a sport pro město. Výbory jsou devítičlenné a jedno místo v nich dostaly i oba opoziční subjekty. 

V další části zasedání se projednávaly odměny neuvolněných zastupitelů, předsedů a členů výborů a komisí, které je ve Veselí možné u jednotlivých lidí sčítat a nominanti se tak mohou dostat i k několika tisícům měsíčně. U zastupitelů pracujících ve výborech a komisích musí být odměna ze zákona měsíční - i když se daný orgán vůbec nesejde, zatímco u občanských členů se jedná o odměnu za jednotlivé zasedání.

Možností součtu více odměn se Veselí liší od některých měst, kde princip kumulace odměn za více funkcí možný není a lze pobírat jen jednu odměnu. Například v Táboře se tím proti sběratelům funkcí brání a snaží se, aby do komisí a výborů šlo co nejvíc aktivních občanů. 

U veselských odměn a schválení dalších náhrad - třeba cestovních pro zastupitele, se ještě zastaví příští Týdeník Táborsko. 

Vedení města oslovila redakce po zasedání s otázkou, zda ve Veselí odjakživa panovala praxe, že městská vláda provádí kontrolu sama nad sebou obsazením i funkcí předsedů finančního a kontrolního výboru. "V našem prvním volebním období nebyl na tyto funkce schválen žádný kandidát opozice a k dohodě nedošlo ani letos," řekl starosta Rada. Místostarosta Sýkora připustil, že kdysi v minulosti se úzus o opozici v čele těchto orgánů držel i ve Veselí. Teď už ne. "My jsme v koaličních jednáních navrhovali, aby Jaromír Novák přijal funkci předsedy kontrolního výboru, s tím ale nesouhlasil," řekl starosta. To Novák potvrdil. "Měl jsem zájem o funkci předsedy finančního výboru, která je mi blízká," řekl. "Tam se tvoří rozpočet, takže tam chceme své lidi," řekl starosta.

"My jsme chtěli do čela kontrolního výboru navrhnout Petra Hynka, ale bylo nám jasně řečeno, že Hynek neprojde," konstatoval Jaromír Novák s tím, že opoziční zastupitelé nechtějí přistoupit na to, aby si koalice mezi nimi sama vybírala, kdo se jí líbí nebo nelíbí. Právo nominovat považuje za své. 

Starosta podotkl, že ve výborech opozice své členy má a se stejným principem se budou volit i členové komisí. 

V minulém volebním období měla opozice ve veselském zastupitelstvu pět křesel, nyní ale ztratila - zůstali jen Taťána Jirousová a Jaromír Novák z levicové kandidátky Veselí pro Veseláky a Petr Hynek z Nestraníků, který kdysi vedl město ještě coby člen ODS.

S vítězi z volební strany Veselí pro Veseláky se sedmi křesly a ANO se čtyřmi hlasují jednotně i Ženy pro město (2 mandáty), lidovci (dva mandáty), ODS (2 mandáty) a TOP 09 (1 mandát), kromě topky, za níž je zvolen Tomáš Rada, také všichni dostali místo v radě města.

Čtyři zastupitelé jsou noví - Tomáš Rada z TOP 09, Miroslav Chlistovský a Tereza Chýnová z Veseláků a sportu pro město a Hana Mazalovská za Ženy pro město. Sedmnáct zastupitelů mandáty obhájilo. Nejvíc hlasů dostal starosta Rada - 965, druhý byl u občanů radní Luděk Lou Myler (750) a třetí Oldřich Zimmel (743). 

Diskuse k článku - 3 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Jirka 

    Reagovat

     

    Nedat opozici ani předsedy výborů je vcelku smutné.

    Vloženo 20.10.2022 08:44:51

    • Max 

      Reagovat

       

      Tu čest pracovat ve výrobu s opozičním Hynkem bych nikomu nepřál. Směs útoků, dezinformací, arogance a smyšlených závěrů. Tak asi proto.

      Vloženo 20.10.2022 12:37:50

      • george 

        Reagovat

         

        Přesně. Pan Hynek s panem Machem/naštěstí pro všechny se tam nedostal/ to byla dvojka-něco jako kosí bratři-jeden za osmnáct a druhý bez dvou za dvacet-všichni všechno dělají špatně,jen oni by to udělali líp.

        Vloženo 20.10.2022 20:43:59

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace