Některá města na Teplicku už mají nové vedení – například v Dubí, Bílině a Duchově

20. říjen 2022 09:00

Ustavující zastupitelstva zvolila vedení dalších obcí Teplicka. V Bílině zastupitelé opět hlasovali pro dosavadní koalici hnutí ANO, ODS a uskupení Moje Bílina. V Duchcově pokračuje spojení ČSSD a SPD, za podpory KSČM a uskupení Nezávislí – Žijeme Duchcovem. V Dubí se vedení radnice kompletně vyměnilo.

Ustavující zastupitelstvo Dubí sledovala asi čtyřicítka občanů. Podle místních taková účast nebývá zvykem. Starostou se stal 28letý Jiří Kašpar z PRO Dubí. I když nebyl lídrem kandidátky, ve volbách dostal nejvíc hlasů.

„Jak to rozdali voliči Dubí, tak jsme se rozhodli, že já budu navržen jako kandidát na starostu,“ vysvětlil Kašpar.

Petr Pípal z hnutí Severočeši Dubí po 16 letech ve funkci skončil. Svého nástupce prý s úřadem starosty seznámí: „Abych mu dal základní informace k chodu města, co je zapotřebí udělat – to nejdůležitější je rozpočet.“

Rada města Dubí zůstala pětičlenná, změnilo se ale její obsazení. Čtyři místa má PRO Dubí, jedno Místní hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst.

Bílinu povede dosavadní koalice

Zastupitelé Bíliny ve funkci potvrdili starostku Zuzanu Schwarz Bařtipánovou z hnutí ANO, místostarostku Marcelu Dvořákovou z ODS a nově přibyla funkce druhého místostarosty, kterou obsadil Karel Matuška z hnutí ANO.

Starostka to vysvětlila potřebou odborníka pro strategické projekty. „Které je potřeba předjednat s různými institucemi, například s památkáři. Bude také třeba pomáhat hledat investory a bude vykonávat takové ty činnosti, kde by se jinak musely zajistit externí poradenské firmy, které jsou v současné době extrémně drahé,“ vysvětlila Zuzana Schwarz Bařtipánová.

Politické složení devítičlenné rady města zůstává. Čtyři místa má ANO, tři ODS, dvě Moje Bílina.

Zastupitelem Bíliny je také bývalý hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček za KSČM. Nováčkem v zastupitelstvu Bíliny je hnutí Čistá a bezpečná Bílina, které má dva mandáty – jeden patří Tomáši Vandasovi.

Předseda Dělnické strany sociální spravedlnosti je lídrem hnutí. „Bydlím tady od července, takže jsem se už samozřejmě seznámil s městem, potkávám se s občany, mám různá jednání. Jezdím sem i pracovně, přebývám tu, takže se normálně stávám bílinským občanem,“ shrnul Vandas.

Starostou Duchcova zůstává Zbyněk Šimbera z ČSSD, místostarostou je nově Jan Zahradníček z SPD. V sedmičlenné radě má tři místa ČSSD, dvě SPD, po jednom komunisti a nezávislí.

Spustit audio

Související