Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je mezi námi pořád pouto a energie, říkají členové kapely Dunaj

  11:50
Legenda brněnské alternativní scény Dunaj je po 26 letech zpět s novým albem Za vodou. Díky hostování Ivy Bittové, archivním záznamům zpěvu zesnulého Jiřího Kolšovského a textům Karla Davida zní povědomě, zároveň ale i nově a nečekaně.

Kapela Dunaj | foto: Václav Jirásek

U rozhovoru byli přítomni zpěvák, kytarista a baskytarista Vladimír Václavek a bubeník Pavel Koudelka. Sestavu na trio doplňuje kytarista Josef Ostřanský.

Co vás přimělo natočit po takové době nové album?
Vladimír Václavek: Hlavním impulsem bylo natáčení dokumentu Dunaj vědomí, naše setkání po mnoha letech. Pluli jsme na jachtě, byli jsme pořád spolu ve stísněných prostorách a zjistili, že to mezi námi stále funguje a máme z čeho tvořit. Už tam jsme začali skládat, byl s námi i Karel David, náš souputník víceméně i dvorní textař „starého“ Dunaje, takže začala přicházet i slova. Znovu jsme se vlastně po těch letech poznali a zjistili, že se pořád máme rádi. A taky že je mezi námi nějaká energie a pouto, díky němuž můžeme zase hrát nejen proto, že to kdysi před lety bylo dobré.

Pavel Koudelka: Podmínkou bylo, že budeme pracovat na nových skladbách. Nechtěli jsme jen oprašovat staré písně. Jinak ta jachta, kterou zmiňoval Vladimír, byla velká, miliardářská, velmi vyžilá a prakticky nic na ní nefungovalo. Plavbu provázely určité těžkosti, kdy jsme zůstali stát uprostřed Dunaje s nefunkčním motorem, zachraňovala nás jiná loď a podobně. Všechny trable jsme ale překonali s tím, že jsme se jim smáli. Hodně nás to zase lidsky sblížilo.

Svazoval vás při skládání nových písniček odkaz starších alb, které mají fanoušci Dunaje zažité od A do Z?
Václavek: O tomhle jsme moc nepřemýšleli. Bylo nám jasné, že teď je teď, že jsme se potkali a budeme tvořit z přítomné chvíle. Někam jsme během života došli, takže nebyl důvod se vracet k minulosti a přizpůsobovat novou hudbu očekávání publika. Jsou samozřejmě lidi, a je to pochopitelné, kteří by chtěli mít starý Dunaj, i s Jirkou Kolšovským, ale to už prostě není možné.

Koudelka: Jirku na novém albu ale ve dvou písních máme, takže lidi, kteří jeho zpěv pořád chtějí, ho uslyší. My jsme samozřejmě rádi, že tam je, jinak to cítím úplně stejně. Nikdy se nestalo, že bychom si o nějaké skladbě řekli, že ji nemůžeme dělat, protože nezní jako starý Dunaj. Naopak jsme na mnoha místech hodně jiní, za což jsem rád.

Za vybočení z řekněme klasického zvuku Dunaje osobně považuju třeba Are You Human?, která mi zní jako pocta Kraftwerk a vůbec německého kraut rocku.
Koudelka: Já osobně tedy Kraftwerk nějak víc neposlouchám. Tuhle věc přinesl Pepa Ostřanský a zněla hodně elektronicky. Bubny jsem do ní původně nehrál živě, naprogramoval jsem je na mobilu v aplikaci Bandlab a dodělal je pak ve studiu s klasickými bicími. Takhle jsme nikdy předtím nepracovali.

Václavek: Kraftwerk jsem kdysi poslouchal, ale žádná citace to není. Starší desky jsme ale nahrávali v Německu u Volkmara Miedtkeho a ten je samozřejmě miloval.

Odkud jste vzali zmíněné nahrávky zpěvu Jiřího Kolšovského?
Václavek: Jsou to pozůstatky z natáčení alba Dunaj IV. Byly to demáče, s kterými už jsme dál nic nedělali. Úplně jsme na ně zapomněli, až mi je Volkmar asi před dvěma lety poslal. Když jsme pracovali na nové desce, napadlo našeho producenta Petra Ostrouchova, že bychom Jiřího pěvecké linky použili. Zavolali jsme Volkmarovi a jemu se podařilo je ze starých pásů vypreparovat. Pro mě osobně to byl velmi silný moment, když jsem uslyšel sebe sama, jak zase zpívám s Jirkou dvojhlas.

Koudelka: Já jsem si u toho dojetím i poplakal. A zajímavé bylo, že my jsme ty písničky točili nezávisle na starých nahrávkách, protože jsme vůbec nepočítali s tím, že bychom je použili. Ale jeho zpěvová linka tempem, rytmem a laděním do toho úplně přesně sedla. Kolšák je prostě pořád s námi, řekl nám, ať to nahrajeme takhle, protože tam bude zpívat. My jsme to ještě nevěděli, ale on už ano…

Album má velmi jemný a čistý zvuk, vznáší se celé ve snivě ambientním oparu. To je zásluha producentů Petra Ostrouchova a Aid Kida?
Václavek: Především jejich. Plně jsme se jim oddali, měli naši naprostou důvěru.

Koudelka: Přihrál nám je do cesty osud. Na jednom festivalu jsem se seznámil s Aid Kidovou maminkou Blankou Mikulovou a zmínil jsem se jí, že točíme desku a poohlížíme se po producentovi. Ona mi odpověděla, že její syn pracuje s Petrem Ostrouchovem a že společně dělali třeba Řeku od Lenky Dusilové, což je velmi úspěšná a pěkná deska. Takže jsem si s Aid Kidem dal sraz v Brně v cukrárně a u zmrzliny jsme se bavili o muzice.

Blanka mu předtím pustila starý Dunaj, jeho to oslovilo a dohodli jsme se, že se domluví s Petrem. Ten druhý den zavolal, že se velmi rád zúčastní nahrávání Dunaje v 21. století. Nemuseli jsme nikoho přemlouvat, všichni do toho šli rádi a ze své vlastní vůle.

Jak tomu bylo v případě předchozích alb?
Koudelka: Dřív jsme si desky produkovali sami a různě se u toho vzájemně přetlačovali, takže teď jsme si užívali ten luxus, že jsme se svěřili do rukou šikovných producentů a náramně si to užili. Natáčení probíhalo ve velmi tvůrčí, příjemné a přátelské atmosféře. Asi ještě nikdy se mi nestalo, že bych se do studia vyloženě těšil a odjížděl nabitý ze skvělé spolupráce našeho týmu, jehož součástí byl kromě už zmíněných i mistr zvuku Milan Cimfe. Oba producenti s námi vystoupí i na koncertních křtech 14. listopadu na Flédě v Brně, 22. listopadu v Národním domě v Ústí nad Labem a 13. prosince v pražském Paláci Akropolis.

Empatická a otevřená, hodnotí první dámu autorka dokumentu Šorelová

  • Nejčtenější

Zemřel zpěvák a herec Josef Laufer, po čtyřech letech v umělém spánku

21. dubna 2024

Ve věku 84 let zemřel herec, režisér, zpěvák a scenárista Josef Laufer. Informaci potvrdil ředitel...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

24. dubna 2024

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřela herečka Hana Brejchová. Proslavil ji film Lásky jedné plavovlásky

22. dubna 2024  7:52,  aktualizováno  9:48

Zemřela herečka Hana Brejchová, bylo jí 77 let. Zazářila ve filmu Miloše Formana Lásky jedné...

Larry je mrtvý. Tvůrci Simpsonových nechali po 35 letech zemřít štamgasta od Vočka

24. dubna 2024  8:35

Zarytí fanoušci seriálu Simpsonovi smutní. Tvůrci totiž nechali zemřít jednu z postav, která byla...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

I did it my way. Troška, Nový i Vyskočil se rozloučili s Josefem Lauferem

25. dubna 2024  11:32,  aktualizováno  11:43

Se zpěvákem a hercem Josefem Lauferem, který zemřel po dlouhé nemoci v sobotu večer ve věku 84 let,...

Bobby z Dallasu vstal z mrtvých jako ve Star Treku, říká herec Patrick Duffy

28. dubna 2024

Premium Můžeme si klást otázku, co má vlastně americký herec Patrick Duffy, kterého známe jako Bobbyho...

SÓLO PRO MORÁVKA: O jednom velkém závodě a jak se tatínek mocně spletl

27. dubna 2024

Premium Názory, vzpomínky, glosy, momenty ze zákulisí. Každou sobotu píšou přední osobnosti české umělecké...

TELEVIZIONÁŘ: Veterán stihl jednapadesát bitev a cestu kolem světa

27. dubna 2024

Jednomístný stíhací letoun, symbol britských ozbrojených sil za druhé světové války, se s odstupem...

RECENZE: Rod spojený Trautenberkem představuje Dynastie Prachařů

27. dubna 2024

Premium Ilja Prachař, David Prachař, Jakub Prachař. Tři generace jednoho rodu tvoří podstatu sobotního...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...