Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Kdo nahradí Trussovou: Dcera výsadkáře, zeť indického boháče, nebo návrat Borise Johnsona?!

  • Autor: ČTK,Mii - 
    Aktualizováno -
    21. 10. 2022
    18:10
    21. 10. 2022
    05:00

    Liz Trussová opouští funkci britské premiérky. Překvapivé oznámení přinesla ve čtvrtek, nový předseda vlády podle ní bude zvolen už za týden. Britská média jako horké favority zmiňují bývalou ministryni obrany Penny Mordauntovou a exministra financí Rishiho Sunaka, oba dva se o funkci ucházeli už během červencové volby, Sunak se dokonce probojoval do finále. S oběma politiky se pojí zajímavé příběhy, Mordauntová je dcerou bývalého výsadkáře, Sunak má zase vazby na miliardářskou rodinu v Indii. Nových tváří se ale možná nedočkáme, list The Times uvedl, že kandidaturu vážně zvažuje i expremiér Boris Johnson.

    Zvolení Trussové do čela Konzervativní strany a zároveň do čela britské vlády předcházela dlouhá volba, v rámci které členové strany dávali hlasy jednotlivým kandidátům. Jak Mordauntová, tak Sunak se těšili vysoké podpoře, pomohla jim k tomu bohatá politická zkušenost, oba působí ve vysoké britské politice roky. Nakonec je Trussová porazila, ale s její čtvrteční rezignací se pro oba dva otevírá nová naděje. Tedy pokud ji nezhatí expremiér Johnson, který se do boje podle listu The Times dost možná vydá také.

    Detaily o výběru nového vůdce Konzervativní strany zatím nejsou jasné, konečné volby se ale zúčastní dva kandidáti. O průběhu volby rozhoduje Výbor 1922 - orgán Konzervativní strany, jenž sdružuje poslance bez vládních funkcí a de facto řídí vnitřní fungování strany.

    Video  Sedm věcí, které jste pravděpodobně nevěděli o Liz Trussové.  - Videohub
    Video se připravuje ...

  • 1.Penny Mordauntová

    Mordauntové už se do britské historie zapsat podařilo. Byla první ženou, která v zemi obsadila křeslo britského ministra obrany, byť v roce 2019 na pouhých 85 dní. Tehdy ji na začátku května jmenovala tehdejší premiérka Theresa Mayová po odchodu Gavina Williamsona, v polovině července Mordauntová odešla po jmenování Borise Johnsona premiérem.

    Předtím byla od listopadu 2017 ministryní pro mezinárodní rozvoj. Od dubna 2018 do července 2019 byla také šéfkou vládního úřadu pro rovné příležitosti. Od roku 2010 zasedá v britském parlamentu a od téhož roku je i rezervistkou britského námořnictva.

    V době své letní kandidatury na předsedkyni vlády vykonávala funkci náměstkyně ministryně obchodu. Na své straně má Mordauntová vlivného exministra pro brexit Davida Davise.

    Celým jménem Penelope Mary Mordauntová se narodila 4. března 1973 v Torquay v hrabství Devon, je dcerou bývalého výsadkáře a jméno prý dostala po křižníku britského námořnictva Penelope, který bojoval ve druhé světové válce. Vystudovala filozofii na Univerzitě v Readingu. Je rozvedená.

    Mordauntová svou kandidaturu oficiálně potvrdila v pátek. 

  • 2.Rishi Sunak

    Jméno Rishiho Sunaka znělo britskými médii v posledních letech často. Poslancem britského parlamentu je od května 2015 a jeho popularita strmě rostla. Podle průzkumu agentury YouGov byl ve čtvrtém čtvrtletí roku 2021 nejoblíbenějším politikem konzervativců. Během skandálu s večírky na Downing Street byl začátkem letošního roku zmiňován jako možný nástupce Borise Johnsona ve funkci premiéra. Poté, co vyšlo najevo, že jeho manželka neplatila v Británii daň ze zahraničních příjmů, Sunakova oblíbenost poklesla. Navíc stejně jako Johnson dostal pokutu za nedodržování covidových opatření.

    Skandál musel řešit i v létě. Rezignoval na svou tehdejší funkci ministra financí, a to v návaznosti na kauzu ohledně Johnsonova jmenování Chrise Pinchera do vnitrostranické funkce přesto, že věděl o jeho podezření ze sexuálního obtěžování.

    Nejasnosti a kontroverze vznikly také kolem Sunakova nepřiznaného majetku nebo zelené imigrační karty do Spojených států, kterou měl aktivní i měsíce poté, co se stal britským ministrem financí.

    Sunak se narodil 12. května 1980 v Southamptonu, jeho otec pochází z Keni a matka z Tanzanie. Studoval filozofii, politiku a ekonomiku na Oxfordské univerzitě, pracoval v bankovním sektoru a ve finančnictví.

    Vzal si dceru „otce indického IT sektoru“

    Jeho manželka Akshata Murthyová je dcerou indického multimiliardáře Narayany Murthyho, který založil a téměř stoprocentně vlastní nadnárodní technologický gigant Infosys. Časopis Forbes Murthyho jmění odhaduje na 4,5 miliardy dolarů (112 miliard korun). Magazín Fortune jej dokonce označil za jednoho z největších podnikatelů současné doby. Murthy je držitelem několika ocenění a někdy je mu přezdíváno „otec indického IT sektoru“. Jeho společnost Infosys působí i v Česku, má kanceláře v Brně.

  • 3.Boris Johnson

    Johnson se britským premiérem stal 24. července 2019, den poté, co byl zvolen do čela Konzervativní strany. Ve funkcích vystřídal Theresu Mayovou, jež neuspěla s vyjednáváním o podmínkách odchodu Británie z EU. Právě Johnson byl v roce 2016 jednou z tváří referenda, ve kterém se Britové pro brexit vyslovili. Po referendu se v červenci 2016 stal ministrem zahraničí.

    Kariéru zahájil jako novinář. Podle agentury AFP a britského tisku jej z prvního zaměstnání v londýnských Timesech vyhodili za vymyšlené citáty oxfordského historika Colina Lucase. Ty měly podpořit spekulace ohledně gaskoňského šlechtice Pierse Gavestona, jemuž byl přičítán homosexuální vztah s britským králem Eduardem II. Johnson poté začal pracovat v listu The Daily Telegraph a stal se dopisovatelem v Bruselu. Jeho tehdejší zpravodajství se podle britských médií občas také poněkud rozcházelo s realitou.

    V roce 2001 byl Johnson zvolen do parlamentu. V květnu 2008 ho zvolili starostou Londýna, svou funkci těsně obhájil i v roce 2012, kdy Londýn pořádal olympijské hry.

    Odmítá říct, kolik dětí zplodil

    Alexander Boris de Pfeffel Johnson se narodil 19. června 1964 v New Yorku do bohaté rodiny. Jeho otec byl poslancem za konzervativce a pracoval v Evropské komisi či ve Světové bance. Johnson, o kterém média píší často jen jako o „Borisovi“, vzdělání získal v Británii. Vystudoval na prominentní soukromé škole Eton a na univerzitě v Oxfordu.

    Video  Carrie Johnson - Kdo je třetí manželka Borise Johnsona?  - Videohub
    Video se připravuje ...

    Johnson se loni v květnu oženil, jeho manželkou se stala bývalá mluvčí Konzervativní strany Carrie Symondsová. Loni v prosinci se jim narodila dcera, pár spolu už má syna, který se narodil v květnu 2020. Johnson byl předtím již dvakrát ženatý, ale odmítá uvést, kolik potomků zplodil. Se svou druhou ženou, právničkou Marinou Wheelerovou, má čtyři děti.

    Náruživý cyklista Johnson je autorem řady knih, ale i skandálních výroků. Kritiku například sklidil za tvrzení: „Napoleon, Hitler, zkoušeli to různí lidé, ale vždy to skončilo tragicky… EU se snaží dělat totéž, i když odlišnými metodami.“ Ve svých výrocích nešetří ani sebe: „Pod mou pečlivě udržovanou fasádou užvaněného šaška se neskrývá nic jiného než užvaněný šašek.“

renard_ruse ( 21. října 2022 22:21 )

Mě je jí celkem líto. Nepochopila, že nahoře je úplně sama za sebe. Podlehla kecům kde koho. Mluvila o tom jak je schopná zmáčknout jaderné tlačítko a nakonec ono zmáčklo jí!

Nedokázala prokázat odvahu a po zásluze končí. V této pozici neměla nikdy co pohledávat. Tragická osoba v historii Velké Británie.

Bůh s ní 🇬🇧

LuCo ( 21. října 2022 16:09 )

Jsou už v klidu! EU už se jim do toho nemůže vměšovat jak jestě nedávno! Jedna lepší Uršulina v politice než druhá...

e.lesanova ( 21. října 2022 15:52 )

Trussová, žena, která jako první hlásala, jak by s chutí a ihned zmáčkla jaderné tlačítko hlavně neměla být vůbec zvolena. Ostatně, co se divíme, pokud velmoc USA, ke které mnozí naší političtí patolízalové tak vzhlíží, má v čele to, co tam má. "Západní hodnoty" už k nám během těch 30 let také doputovaly, víme, co je bezdomovec, nezaměstnanost, lítáme z průšvihu do průšvihu, veřejnost rozhádaná na dřeň, zem vykradená, vytunelovaná

doktormediciny ( 21. října 2022 15:30 )

Ale snad jsou rozhadani. Do toho prisla vymena predsedy vlady. Ja bych to tak nervi del

54231 ( 21. října 2022 11:15 )

Byla tak sebejiste ambiciozní,když ji zvolili a jak rychle ji spadnul hřebínek s realitou v parlamentu a prosazování jejich nesmyslů.

Zobrazit celou diskusi