Pat Buchanan: Kde se střetnou cíle války USA a Ukrajiny

zprávy

Pro prezidenta Zelenského a Ukrajinu jsou Krym a Donbas národními územími, jejichž opětovné dobytí ospravedlňuje totální válku s cílem vyhnat invazní armády Ruska Vladimira Putina.

Pat Buchanan: Kde se střetnou cíle války USA a Ukrajiny
Pat Buchanan
21. října 2022 - 07:20

Ale kdo ovládá Krym a Donbas, nikdy nebyl v historii americko-ruských vztahů problém, který by ospravedlnil válku mezi námi. Amerika nikdy neměla zásadní zájem na tom, kdo vládne v Kyjevě.

Po celé 19. a většinu 20. století byla Ukrajina součástí Ruské říše nebo SSSR a byla řízena z Moskvy. A tento stav věcí nehrál roli pro USA vzdálené 5.000 mil.

Pro Američany tato válka mezi Ukrajinou a Ruskem není o tom, kdo nakonec ovládne Krym a Donbas, ale o tom, aby USA nebyly zataženy do války s Ruskem, která povede ke světové válce a jaderná válka by mohla eskalovat. To je prvořadý zájem Ameriky na této krizi.

Nic ve východní Evropě by neospravedlňovalo totální válku USA s Ruskem. Koneckonců, moskevská kontrola východní a střední Evropy byla situace, která existovala po celou dobu studené války v letech 1945 až 1989. A USA tento výsledek druhé světové války nikdy vojensky nezpochybnily. Žili jsme s tím.

Když Maďaři v roce 1956 povstali za svobodu a nezávislost, USA odmítly zasáhnout. Spíše než riskovat válku s Ruskem byli maďarští vlastenci prezidenta Dwighta D. Eisenhowera ponecháni svému osudu.

Zatímco USA dnes nejsou povinny jít do války za Ukrajinu, podle smlouvy NATO jsme povinni jít do války, pokud bude napadeno Slovensko, Česká republika, Bulharsko, Rumunsko, Maďarsko, Polsko, Litva, Lotyšsko nebo Estonsko.

A přestože Kyjev není členem NATO, USA se jako ukrajinský finančník a hlavní dodavatel ocitá ve válce s Ruskem o Krym a Donbas, která by mohla zahrnovat použití jaderných zbraní poprvé od Nagasaki.

Stručně řečeno, náš životní zájem – vyhnout se válce USA s Ruskem vyzbrojeným jadernými zbraněmi – se může brzy střetnout se strategickými válečnými cíli Ukrajiny – tj. úplné znovuzískání Krymu a Donbasu.


Pokud to Putin myslí s nekonečnou válkou za udržení Krymu a Donbasu jako ruského území vážně, jak daleko jsme ochotni zajít, abychom pomohli Ukrajině vyhnat Rusy a tato území získat zpět?

Zdá se, že se rýsuje situace, která vypadá asi takto: zatímco americké zbraně pomáhají vyhnat ruské vojáky z okupovaných území Ukrajiny, Rusko a Putin jsou zatlačeni do kouta pouze se dvěma alternativami: Přijmout nebo eskalovat porážku, ponížení a všechny důsledky, které z toho plynou, aby si zachovali to, co mají.

Eskalace, která má zabránit porážce, může v určitém okamžiku vyžadovat překročení jaderného prahu. A to už řekl Putin a jeho okolí.



Sečteno a podtrženo: V určitém okamžiku tohoto konfliktu musí ukrajinské válečné cíle přimět Moskvu, aby zvážila eskalaci nebo přijala porážku.

Pro Rusko platí, že čím horší je válečná situace, tím dříve přijde den, kdy Putin musí buď zahrát své pikové eso, aby se vyhnul porážce, nebo přijmout porážku, ponížení a možný pád v Moskvě.

Vzhledem k tomu, že ruské použití jaderných zbraní by mohlo vést k válce, která by se mohla týkat i Spojených států, neúnavné prosazování svých životně důležitých zájmů Kyjeva – znovuzískání celého území zabraného Ruskem, včetně Donbasu a Krymu – se nakonec stane životně důležitými zájmy Spojených států. státy ohrožují Spojené státy.

Pokud Kyjev s americkými zbraněmi a podporou vytlačí Rusy z Krymu a Donbasu, válka s Ruskem se přiblíží jaderné válce...

(rp,prvnizpravy.cz,pinews,foto:arch.)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif