InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vernisáž výstavy kuriozit k 120. výročí založení muzea

    středa 1.5 16:00 - Muzeum, Vodňany

  • Výstava historických hraček

    středa 1.5 9:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Novým starostou Písku je Michal Čapek. Najdeme definitivní řešení bazénu, věří

Noví zastupitelé města Písek. , Autor: město Písek

Noví zastupitelé města Písek.     Autor: město Písek

PÍSEK - Absolutní vítěz uplynulých voleb, Michal Čapek z hnutí Ano, se stal ve čtvrtek 20. října novým starostou Písku. Na postu vystřídal dosavadní starostku Evu Vanžurovou. První uvolněnou místostarostkou se stala Petra Trambová (Pro Písek), druhým neuvolněným místostarostou byl zvolen Michal Přibáň (ODS) a třetí uvolněný místostarosta je Josef Soumar (Piráti). I na ustavujícím zasedání se mimo jiné otevřela otázka řešení píseckého bazénu.

Jako první zastupitelé hlasovali o počtu místostarostů. Jiří Hořánek (Ano) navrhl počet místostarostů stejný jako v minulém volebním období, tedy tři. „Dovolím si vykrást minulý návrh pana Hořánka, před čtyřmi lety navrhoval dva, tak já navrhuji také dva místostarosty," podotkl Marek Anděl (Písek srdcem a rozumem). Tento návrh ale neprošel.

Další otázkou bylo, zda nový starosta vzejde z veřejného hlasování nebo z tajné volby. „Navrhuji, aby volba proběhla veřejně, aklamací," řekl Karel Vodička, který jednání řídil. Proti tomu se ozval Josef Knot (Vaše volba), který se stal jako první náhradník zastupitelem poté, co na mandát rezignoval Michal Drnec. Mandátu se vzdal také Jan Taraba z ODS. Toho nahradil Martin Hrinko. „Proto, aby byla volba demokratická, by měla být tajná. Považuji takovou volbu za jedinou možnou a férovou," řekl Josef Knot s tím, že tajnou volbu bude navrhovat ve všech personálních otázkách, o kterých se bude hlasovat. Návrh ale získal jen devět hlasů a neprošel.

Michal Čapek z hnutí Ano se stal následně starostou, získal 24 hlasů z 26. Hlasování se zdrželi dva zastupitelé z KDU-ČSL Petr Hladík a Tomáš Váně. Ještě před volbou starosty se přihlásil znovu o slovo Josef Knot. „Volby měly drtivého vítěze, kterého náš klub respektuje, uznává a chce mu vyjádřit svou podporu. Podpoříme pana starostu proto, aby měl silnější mandát, protože věříme, že vítězní hnutí Ano bude reprezentantem té změny, po které jsme volali, protože všichni víme, že v Písku se v minulých čtyřech letech moc věcí neudělalo," poznamenal Josef Knot.

Současně podotkl, že Vaše volba nemá s programem nové koalice v drtivé většině bodů problém, až na otázku řešení plaveckého bazénu. „Verdikt v duchu pojďme odložit bazén na rok, dva, tři a pak se k němu v průběhu volebního období vrátíme, nepovažuji za něco, co je vůči veřejnosti úplně korektní," řekl Josef Knot. Narážel tak na prohlášení z koaliční dohody o spolupráci, podle kterého má být vytvořena pracovní skupina a prověřit všechny možnosti, včetně faktické možnosti rekonstrukce stávajícího plavečáku. Členové koalice se dohodou zavázali respektovat výsledek práce a její doporučení.

„Výsledek odborné skupiny samozřejmě dopadne podle toho, jaké lidi se do ní navolí a pak není tak problematické jej respektovat. Bazén je významná investice pro město Písek. Všichni asi tušíme, že se nebudeme pohybovat v řádech pod 500 milionů korun, ale troufnu si říct, že spíše od 600 milionů korun výše. Koalice by ji tak měla mít vyřešenou na začátku. Nechápu, jak potom bude vypadat střednědobý výhled rozpočtu a jak se k věci postaví člověk, mající na starosti finance města," upozornil Josef Knot a poukázal na ambiciozní plány koalice i rozjeté akce, například dům pro seniory Sovova. 

„Když se podíváme, jaký by měl být další rozpočtový a investiční výhled, tak město Písek si všechny naplánované investice, včetně bazénu, prostě nemůže dovolit. Nedají se zvládnout, pokud si na to nevezmeme investiční úvěr, což při stávajících úrokových sazbách nepovažuji za výhodné. Myslím si proto, že by bazén měl být první otázkou, kterou by měla koalice řešit. Dát jasný vzkaz občanům, jestli bude a podle toho tvořit další investiční plán, nebo prostě říct, že nebude," míní Josef Knot.

Pak už pokračovalo jednání volbou místostarostů. První uvolněnou místostarostkou se stala dosavadní místostarostka Petra Trambová z Pro Písek. Podle koaliční dohody bude mít v gesci strategický rozvoj města a urbanismus, výstavbu a územní plánování, dotace a granty a vodárenskou infrastrukturu. Druhým neuvolněným místostarostou je Michal Přibáň (ODS), který bude mít na starosti školství, mládež a tělovýchovu, sport, sociální péči a péči o seniory. Pod třetího uvolněného místostarostu Josefa Soumara spadá oblast financí a rozpočtu, digitalizace, dopravy, čistoty a pořádku a participativní rozpočet.

Rada města bude mít znovu devět členů. Doplní ji Robin Mikušiak (ODS), kterému připadne oblast kultury a cestovního ruchu, Pirát Martin Brož, který se bude starat o životní prostředí, Jiřímu Hořánkovi (Ano) připadla zahraniční spolupráce a partnerská města. Radním se stal i Luboš Průša (Pro Písek) a Aleš Chalupa (Ano).

Zastupitelé odhlasovali také zřízení finančního a kontrolního výboru. Starosta Michal Čapek sdělil, že samotné personální obsazení se bude řešit až na dalším zasedání 10. listopadu. Do té doby mohou strany posílat své nominace. Marek Anděl a Josef Knot se dotazovali, zda opozice bude do těchto výborů navrhovat svého předsedu z řad svých zastupitelů. „Dává mi to logiku a bývalo to v Písku zvykem. Přišlo by mi trochu nešťastné, abyste nastoupil a tyto zvyklosti měnil. Nejsme tady na prezidentské pozici, ale pozici starosty města," řekl Josef Knot.

Na to zareagoval Josef Soumar. „Od pana starosty zaznělo, že tuto otázku budeme diskutovat. O dalších věcech, jaké budeme mít komise, výbory a kolik, budeme diskutovat zítra. Chápu, že máte dotazy, ale my nemáme teď odpovědi. Zvyklosti se měnit mohou a nesrovnával bych město Písek s prezidentskou kanceláří," ohradil se Josef Soumar.

Nový starosta Michal Čapek závěrem poděkoval voličům za přízeň. „Na radnici došlo k významné obměně, není ale na místě hlásat hesla, že nyní bude vše jako mávnutím kouzelného proutku růžovější. Složitých otázek k řešení nás čekám mnoho, chuť do práce ale nikomu nechybí. Občany ujišťuji, že funkcí se ujímáme s pokorou a respektem. Uděláme vše proto, abychom nezklamali důvěru, která do nás byla vložena," řekl Michal Čapek. „Jsem přesvědčen, že většinová koalice si s úkoly poradí a opozice bude konstruktivní a ujišťuji, že pro nové vedení nebude jen nepříjemnou překážkou, ale i partnerem k diskuzi. Jsem si jist, že u mnoha investičních akcí najdeme shodu napříč politickým spektrem," pokračoval.

I starosta se následně dotkl bazénu. „V jedné záležitosti se nedaří shoda najít dlouhé roky. Pro přespolní je to otázka spíše úsměvná, pro písecké zastupitele ostudná. A to je písecký problém o rozměrech 25x17 metrů. Hovořím o bazénu, který díky vlastní neschopnosti řešíme dlouhé roky a místo reálného řešení jsme z něj udělali téma politické. Uděláme vše proto, abychom v tomto volebním období přijali definitivní, konečné řešení. Mohu ujistit, že ať už bude jakékoliv, bazén nebude blokovat investiční akce našeho města," slíbil Michal Čapek.

Diskuse k článku - 50 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
« Novější příspěvky 1 2 3 4  | Starší příspěvky »
  • Jiří Čechota 

    Reagovat

     

    Bude každopádně zajímavé teď sledovat co se bude pod taktovkou Anno a ODS v Písku dít za věci...

    Vloženo 25.10.2022 11:43:16

  • Jiří Čechota 

    Reagovat

     

    Většina obyvatel Písku bude velmi ráda pokud se venkovní bazén změní na parádní areál. Kde budou 3 dráhy ponechané, a zbytek se změní na dojezdovy bazén pro 3 tobogány, a bazén s hloubkou max 160cm, kde budou stačit i dospělí.
    Na nový bazén pod Lesnickou školou úplně zapomeňte, je to od začátku nesmysl...
    Tam je potřeba zachovat zeleň v plné síle. Zasadit pár stromů keřů, dát tam aspoň 5 laviček.
    A každopádně do lepšího stavu dát to parkoviště.
    Na místě by bylo třeba i wc pro veřejnost...

    Vloženo 25.10.2022 11:33:53

  • Jarka 

    Reagovat

     

    Naprosto souhlasím s panem Hronkem . Ten to tedy trefil neprosto přesně. U bazénu a tehdejšího referenda to byl jeden velký podvod. Vždyť ve všech těch okrskových komisích byli jen zástupci likvidace bazénu pod hradbami. Můžete si to ověřit na radnici. Sama vím jak se mi snažil jejich zástupce nalhat neobjektivní informace ve svůj prospěch. Souhlasím s ním rovněž u té rošády s mandáty. Navíc si teď s panem Knotem užijete na každém zasedání.

    Vloženo 24.10.2022 10:52:33

  • Jarda Hronek 

    Reagovat

     

    S tím přepouštěním mandátů taky nesouhlasím. Něco jiného je výměna v průběhu volebního období z vážných důvodů. Pokud nemáš přízeň voličů, nemáš tam co dělat, pane exmístostarosto ! K bazénu je dobré si zalistovat léta zpátky. Tam se dozvíte kdo jaké stanovisko zastával od samého počátku řešení tohoto problému, kdo nahrál "odborné veřejnosti" tehdejším referendem. Tam nešlo o špatný pohled na písecké panorama, ale o kšeft pro kamarády z branže

    Vloženo 24.10.2022 10:38:42

    • Helena 

      Reagovat

       

      Souhlas, JKnot se musel protlačit do zastupitelstva zuby nehty. Proč někdo nezakročí ?! Proč tohle trpíme ? dá se proti tomu odvolat nebo protestovat ? Zajímaly by mě důvody pro Drnec odstoupil.

      Vloženo 24.10.2022 13:04:17

  • Pavel 

    Reagovat

     

    Výstavba nového bazénu se bohužel zdá být momentálně nereálná. Za situace, kdy některá podobná zařízení v republice zcela vážně uvažují o oimezení provozu, by mohla svým načasováním silně připomínat projekt letiště v ČB. Někteří současní i bývalí zastupitelé Písku by teď měli zpytovat svědomí za všechna ta podněcování referend a dalších nesmyslných pitomostí, kvúli kterým se v podstatě ta správná doba pro bazén prokaučovala.

    Vloženo 23.10.2022 10:50:50

    • xx 

      Reagovat

       

      Jste se asi probudil do života ve městě minulý týden, ne? Projděte si historii bazénu od chvíle, kdy bylo referendem určeno, že má dojít k výstavbě bazénu a potom si pozorně všimněte, kterých 5 radních s bazénem celou dobu manipuluje.

      Vloženo 23.10.2022 12:59:36

    • David 

      Reagovat

       

      A proč by se měl stavět nový horší bazén na blbém místě za 600 mil Kč, když se vedle něj nevejde venkovní padesátka? Proč bychom měli mít horší bazén za takové peníze než jsme měli v 80. letech 20. století?

      Vloženo 23.10.2022 14:55:32

      • xx 

        Reagovat

         

        nepíšu, že tam bazén má být, jen že ho nezdržuje referendum, ale radní sami.

        Vloženo 23.10.2022 18:21:39

« Novější příspěvky 1 2 3 4  | Starší příspěvky »
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace